שתף קטע נבחר

מסע שורשים: כשחור קטן הופך לחור גדול

בניגוד למה שרובנו חושבים, הממתקים אינם הסיבה העיקרית לחורים בשיניים. איך תוכלו לשמור על חיוך בריא בלי לפחד מרופא השיניים? ויש גם עצות לצחצוח נכון. חלק שני ואחרון

לחלק הראשון של הכתבה - לחצו כאן

 

כמובן שהשיניים שלנו בוקעות כשהן לבנות ובריאות אך אם לא נשמור עליהן מגיל צעיר עלולים להיווצר בהן חורים כתוצאה מִמַּחֲלַת הָעַשֶּׁשֶׁת. כיצד, בעצם, נוצרת הָעַשֶּׁשֶׁת? ובכן, בניגוד למה שנהוג לחשוב – ממתקים אינם הסיבה העיקרית. בכל פעם שאנו אוכלים מִצְטַבְּרִים בין שִׁנֵּינוּ שְׁיָרֵי מָזוֹן. המזון מושך אליו חַיְדַּקִּים, שיושבים על השן ומפרקים את המזון. בתהליך הפירוק הם מַפְרִישִׁים חומְצוֹת, שבסופו של דבר מפרקות את החומר הקשה של השן המכונה אֶמַיְל.

 


איור: נטלי פודלוב

 

לתהליך זה של יצירת חור או ריקבון בשן אנו קוראים עַשֶּׁשֶׁת ורק רופא השיניים יכול לטפל בה. כיצד? ובכן, הוא ינקה את החור ויסתום אותו בחומר מיוחד. נכון שהרעשים, שמשמיעים המכשירים השונים בהם משתמש רופא השיניים, אינם נעימים לאוזן, אך כדאי לזכור שככל שנדחה את הביקור אצל הרופא כך עלולה הבעיה לְהַחְרִיף וכך גם הטיפול יהיה מסובך יותר ולא נעים. את הבעיה ניתן לפתור בקלות אם הולכים לרופא השיניים לבדיקה כל שישה חודשים. כך הוא יכול לגלות את הבעיה ולטפל בה לפני שהמצב מסתבך.

 

איך מתגברים על הפחד?

האם יש לכם "פרפרים" בבטן כשאתם הולכים לרופא השיניים? ובכן, כדאי שתדעו שילדים רבים סובלים מחרדה מטיפולי שיניים. למעשה, קרוב לְמַחֲצִית מֵהָאוכְלוּסִיָּה סובלת מפחדים הקשורים בטיפולי שיניים. הפחד נובע מסיבות רבות: טיפול שיניים לא נעים בעבר, פחד מפני הלא נודע ועוד.

 

אולם, ישנן דרכים רבות באמצעותן ניתן להתגבר על הפחד. לפני הכול, חשוב לזכור, שהשיניים שלנו הן, למעשה, הדבר היחיד שהגוף אינו יודע לתקן לבד. לכן, ככל שנדחה את הטיפול אצל רופא השיניים – כך גם החור בשן יגדל. דוקטור נָעֳמִי שְלָיין, רופאת שיניים מומחית לילדים, ממליצה לבקר אצל רופא השיניים לפני שמתחילות הבעיות. "ממש כפי שאמא ואבא לוקחים את המכונית למוסך פעם בחצי שנה כדי לבדוק שכל המערכות תְּקִינוֹת - כך גם צריך לבדוק את השיניים ולוודא שכולן בריאות.

 

הפגישה הראשונה צריכה להיות מוקדשת להיכרות עם הרופא ועם המכשירים והכלים השונים שהוא משתמש בהם, כדי שלא נפחד מהם מאוחר יותר אם וכאשר יהיה צורך לטפל בשן". כשאתם הולכים לרופא השיניים כדאי גם להצטייד בְּווֹקְמֶן או במכשיר אחר לשמיעת מוסיקה. כך תוכלו לשמוע את השירים האהובים עליכם בזמן הטיפול. בתום הטיפול רופא השיניים ידריך אתכם לגבי צחצוח נכון של השיניים וימליץ על הרגלי תזונה נכונים. אם יהיה צורך, תקבלו גם תוספי פְלוּאוֹרִיד (חומר שעוזר לשיניים להיות עמידות יותר בפני העששת).

 

שומרים על השיניים

כיצד נוכל למנוע ביקורים תְּכוּפִים אצל רופא השיניים?

  • נצחצח את השיניים פעמיים ביום. פעם ראשונה לאחר ארוחת הבוקר ובפעם השנייה לפני שהולכים לישון. הפעם השנייה היא החשובה ביותר משום שבמהלך הלילה אין כמעט רוק בפה וכך השיניים אינן מתנקות. כשמצחצחים את השיניים חשוב להקפיד לצחצח אותן מכל הכיוונים ומכל הזוויות, ולהקפיד שזמן הצחצוח יֶאֱרַךְ לפחות מספר דקות. נסו, למשל, לצחצח שיניים בזמן שמיעת שיר שלם, שאהוב עליכם במיוחד.
  • נשתמש במשחת שיניים עם פְלוּאוֹרִיד, ובחוט דֶּנְטָלִי, כדי להקטין את הסיכוי לחורים.
  • ניקח חטיפים בריאים לבית הספר (כמו פירות טריים או יוגורט).
  • נִימָּנַע ממשקאות מסּוכָּרִים – כמו משקאות קלים או מיצים לא טבעיים, שיוצרים חומצה המזיקה לשיניים וגורמת לְעַשֶּׁשֶׁת. כמובן שאי אפשר להימנע לגמרי מממתקים, אבל כדאי לדעת שישנם ממתיקים המזיקים יותר לשיניים – כמו סוכריות על מקל, למשל. 
  • נשתה חלב. החלב מכיל סִידָן, שעוזר לבניית שיניים חזקות.

 

הדרך הטובה ביותר לצחצח שיניים

דוקטור נָעֳמִי שְלָיין, רופאת שיניים מומחית לילדים, ממליצה להקפיד להתחיל מאותה הנקודה - "קודם יש לְצַחְצֵחַ את הצד החיצוני של השיניים מֵהַטּוֹחֲנוֹת הנמצאות בחלקו הפנימי של הפה, ואז להמשיך לאורך כל השיניים כשכל שן מצחצחים מלמעלה ועד למטה. כשמסיימים את הצד החיצוני של השיניים מצחצחים את פני השטח של הַטּוֹחֲנוֹת ולאחר מכן מצחצחים גם את הצד הפנימי של כל השיניים - כשכיוון הצחצוח הוא משורש השן לקצה שלה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
והעיקר: לא לפחד כלל!
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים