שתף קטע נבחר

רוסיה וסין: נתנגד לטיוטת הסנקציות על איראן

שתי החברות הקבועות במועצת הביטחון, שלהן קשרי מסחר עם איראן, הודיעו כי הטיוטה האירופית לסנקציות על טהרן אינה מקובלת עליהן. שגריר סין באו"ם: תיק איראן שונה מתיק צפון קוריאה

רוסיה וסין אותתו היום (יום ה') כי לא יתמכו בטיוטה המתגבשת להצעת החלטה של מועצת הביטחון הקוראת להטלת סנקציות על איראן, בשל התנגדותה להפסיק את תוכניתה הגרעינית.

 

הדברים שאמרו שר החוץ הרוסי ושגריר סין באו"ם היו ההכרזות החריפות ביותר בשיצאו עד כה משתי המדינות בנוגע לטיוטה, שנמצאת בשלבי ניסוח מתקדמים, והצביעו על כך שלמנסחות הטיוטה, צרפת בריטניה וגרמניה, עדיין צפויה עבודה רבה.

 

"לא נוכל לתמוך בצעדים שברוחם נועדו לבודד את איראן מהעולם החיצון, בכלל זה אנשים שעימם אנחנו אמורים לדון על תוכנית הגרעין", אמר אמש שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב. לברוב כבר רמז בשבוע שעבר כי הנוסח המתגבש אינו מקובל על מוסקבה, מאחר שהוא מנוגד להסכמים שהתקבלו בנושא.

 

שגריר סין באו"ם, וואנג גואנגיה, הוסיף: "עדיין אין הסכמה על סוג הצעדים שעל המועצה לנקוט בנסיבות אלה". וואנג הוסיף כי הוא מוטרד מהעובדה שכמה מהחברות במועצה מעוניינות להטיל על איראן סנקציות נוקשות לפחות כמו אלה שהטילה המועצה על צפון קוריאה ב-14 באוקוטובר בשל הניסוי הגרעיני שביצעה.

 

הטיוטה האירופית אוסרת על מדינות העולם לשתף פעולה עם תוכנית הגרעין והטילים של איראן. אם תאושר הטיוטה, תמנע ההחלטה עסקאות כלכליות שבהן מעורבת איראן וכן תטיל מגבלות תנועה על איראנים המעורבים בתוכנית הגרעין, ותקפיא נכסים של חברות, ארגונים ואנשים המעורבים בתוכנית הגרעין והטילים.

 

וואנג ציין כי הוא אינו חושב שדין איראן כדין צפון קוריאה. "אין דמיון במצב. כמובן, הדאגה העיקרית כאן היא אותה דאגה - נושא הגרעין - אבל אני חושב שבכל זאת יש הבדל, כי צפון קוריאה ביצעה ניסוי בנשק גרעיני, בעוד שאיראן טענה מאז ומעולם כי התוכנית שלה נועדה לצורכי שלום בלבד".

 

לרוסיה ולסין קשרי מסחר עם טהרן. רוסיה אף בונה עבור איראן כור גרעיני בבושהר. שתי המדינות אמנם הסכימו באופן עקרוני לרעיון הסנקציות על איראן בשל סירובה העיקש להפסיק להעשיר אורניום ופעילות גרעינית אחרת, חרף האולטימטום שהציבה לה מועצת הביטחון של האו"ם בנושא עוד ביולי.

 

עם זאת, שתי המדינות המשיכו לאורך כל התקופה האחרונה לטעון כי המשך הדיאלוג עם טהרן עדיף מענישה במסגרת האו"ם - למרות העובדה שהשיחות בין יו"ר המשא ומתן בנושא הגרעין באיראן, עלי לריג'אני, ומחזיק תיק החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, נכשלו. האיחוד האירופי דורש שכדי שהמשא ומתן הרב-צדדי יתחדש, איראן חייבת להשעות את העשרת האורניום, אך איראן לא מסכימה לדיאלוג עם תנאים מוקדמים.

 

וואנג אמר כי השאלה היא "מהי הדרך הטובה ביותר לצאת מהמשבר. "אנחנו רוצים לפתור את בעיית הגרעין האיראני - בין אם באמצעות סנקציות או באמצעות משא ומתן".

 

חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון - ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת ובריטניה  היו אמורות לדון בטיוטה השבוע באו"ם. בעוד שרוסיה וסין סבורות שהסנקציות המוצעות נוקשות מדי, ארה"ב אותתה שנוסח הטיוטה המתגבש אינו חזק דיו לטעמה.

 

סוכנות הידיעות הרוסית איטר-טאס דיווחה, כי לברוב ציין שארצו תבקש שהסנקציות יתמקדו בהיבטים של תוכנית הגרעין האיראנית שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית סבורה שהם מהווים איום - בהם העשרת האורניום ובניית כור למים כבדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לברוב. לא רוצה לבודד את איראן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
וואנג. לא בטוח שסנקציות הן הפתרון
צילום: רויטרס
מומלצים