שתף קטע נבחר

חלב - לא רק תוספת לקפה שלכם

פסיפס משנת 3,000 לפני הספירה שנתגלה באזור נהר הפרת הוא התיעוד הראשון של צריכת חלב בעלי חיים בידי האדם. אנחנו צורכים חלב מרגע היוולדנו ועד סוף חיינו. כמה עובדות היסטוריות ואחרות על החלב ועל הפרות

החלב הוא אחד המזונות החשובים בתפריט שלנו. הוא חשוב לא רק לתינוקות, אלא לבני אדם בכל גיל. החלב מכיל ויטמינים ומינרלים, החשובים לצמיחה, להתפתחות הגוף ולבריאות העצמות והשיניים.

 

ההמלצה היא לצרוך לפחות שלוש מנות ביום ממוצרי החלב, החל מגיל תשע (ראו טבלה להמלצות צריכה יומית של סידן, לפי הגיל). אחד המרכיבים החשובים ביותר בחלב הוא הסידן, החומר העיקרי שבונה את העצמות בגוף. אספקת סידן סדירה, בעיקר בילדות ובגיל ההתבגרות, תורמת לבניית עצמות חזקות וקובעת את בריאות העצמות למהלך כל החיים. כך גם לגבי שיניים חזקות. הגוף אינו מייצר סידן, לכן חייבים לקבל אותו מידי יום, מהמזון שלנו. הסידן מצוי בחלק מהירקות והפירות, ובעוד מזונות, אבל הכמות הגדולה והזמינה ביותר של סידן מצויה בחלב ובמוצריו. בנוסף, החלב תורם לגופנו גם זרחן וחלבון מלא.

 


 

כמה עובדות על הלבן-הלבן הזה:

  • רוב החלב ששותים בני האדם הוא חלב פרה. אבל כמות ניכרת של חלב ששותים בהודו, בסין, במצרים ובפיליפינים היא חלב תאו. במזרח התיכון שותים גם חלב עיזים. בצפון אירופה שותים גם חלב צבאים, ובדרום אירופה - חלב כבשים.

 

  • החלב כולל מים, חלבון, שומן, סוכר (לקטוז) ומינרלים. היחס ביניהם שונה בבעלי חיים שונים.

 

  • הפרה מבלה באכילה בערך 6 וחצי שעות ביום.

 

  • לפרה יש ארבע קיבות.

 

  • הפרות מתחילות לייצר חלב רק אחרי ההמלטה הראשונה שלהן - בגיל שנתיים בערך.

 

  • הריון של פרה נמשך כתשעה חודשים.

 

  • ב-95 עד 97 אחוז מההמלטות נולד לפרה רק עגל (או עגלה) אחד.

 

  • בדרך כלל חולבים את הפרה במשך כשבעה חודשים לאחר שהתעברה. אחר כך מניחים לה "להתייבש" חודשיים עד להמלטה הבאה. כדי "לייבש" פרה, מפסיקים לחלוב אותה והיא מבינה את הרמז.

 

  • את רוב הפרות חולבים במשך כשלוש שנים.

 

  • פרה שמאכילים אותה היטב מניבה בערך 45 כוסות חלב בחליבה אחת, 130 כוסות ביום, 46,000 בשנה, 140 אלף כוסות במשך חייה. 

      

  • מכונת החליבה אינה מכאיבה לפרה - היא דומה לפעולת היניקה של העגל.

 

  • חליבת פרה אורכת כחמש דקות.

 

  • מכונת החליבה הראשונה הומצאה בשנת 1894.

 


הפרה מבלה באכילה בערך 6 וחצי שעות ביום (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

 

ההיסטוריה של החלב:

  • התיעוד הראשון של צריכת חלב בעלי חיים בידי אדם הוא משנת 3,000 לפני הספירה - פסיפס באזור נהר הפרת.

 

  • שנת 400 לספירה, חלב ומוצרי חלב מוזכרים בתנ"ך ובכתבים הינדים קדומים.

 

  • לוחמיו של ג'ינג'יס חאן יצרו אבקת חלב במאה ה-12.

 

  • המאה ה-13: הנוסע האיטלקי מרקו פולו כותב שהצבאות הטרטרים (מונגולים) נהנים מצורה מותססת של חלב סוסה.

 

  • 1611 - פרות הגיעו למושבה ג'יימסטאון בווירג'יניה.

 

  • 1856 - הכימאי הצרפתי לואי פסטר התחיל בניסויים שיובילו לפיתוח תהליך הפיסטור של החלב, שהורס את החיידקים המזיקים בלי לפגוע בחלב.

 

  • 1884 - ד"ר הרווי ת'אצ'ר מפוטסדאם, ניו-יורק, המציא את בקבוק החלב.

 

  • 1886 - נרשם פטנט בארה"ב על מכונה אוטומטית למילוי בקבוקים וסגירתם בפקק.

 

  • 1895 - מכונות פיסטור מסחריות הוכיסו לשימוש.

 

  • 1913 - ד"ר גוסטאב דה לאוואל משוודיה שיכלל את מכונת החליבה בוואקום.

 

  • 1914 - מכולות החלב הראשונות יצאו לדרך בארה"ב.

 

  • 1919 - חלב הומוגני נמכר בראשונה בטורינגטון, קונטיקט.

 

  • 1932 - מכלי קרטון ראשונים מצופים בפלסטיק התחילו להימכר בחנויות בארה"ב.

 

  • 1948 - הונהג תהליך פיסטור בטמפרטורות גבוהות.

 

  • 1950 - אוטומטים ראשונים למכירת חלב בארה"ב.

 

  • 1964 - הונהגו מכלי פלסטיק ראשונים לחלב.

 

חלב בתקופת ההריון וההנקה

לכל אורך ההריון, האם מספקת לעובר את כל הנדרש לצמיחתו ולהתפתחותו. כל רכיבי התזונה של העובר מקורם במזון שהאם אוכלת או שהם נלקחים מתוך מאגרים בגופה.

 

אף על פי שהיא "מפרנסת שניים", האשה ההרה אינה אמורה לצרוך כמות כפולה של כל רכיבי התזונה במהלך ההריון. אל דאגה, במהלך ההריון גוברת יעילותו של הגוף בניצול הסידן מהמזון ובשימוש במאגרי הסידן. לכן, אף על פי שהצורך בסידן גדול יותר - אין צורך להגדיל את כמויות המזון שאוכלים. זאת כמובן, בהנחה שהאשה נהגה לאכול מזונות עשירים בסידן לפני ההריון, ומאגרי הסידן שלה מלאים.

 

לעומת זאת, יש להתייחס לאיכות הדיאטה: כל רכיבי התזונה חשובים, אך אחדים חשובים במיוחד להתפתחות התינוק - סידן, ברזל, חומצה פולית, ויטמין D. חלב הוא מקור מצוין לסידן ומספק גם רכיבי תזונה חשובים אחרים, כמו חלבון וויטמינים.

 

חלב אם הוא המזון המיטבי לתינוק, בשל תרומתו להתפתחות ולגדילה, למניעת מחלות זיהומיות ולקשר בין האם לתינוק. גם ההיבט הכלכלי מבסס את ההנקה כדרך היעילה והמועילה למשפחת התינוק ולחברה כולה. בהתבסס על ההנחה שאין תחליף מושלם לחלב האם, משרד הבריאות מעודד את הנקה כהזנה בלעדית לתינוק, למשך ששת החודשים הראשונים לחייו (ללא תוספת מים או מזון כלשהו), וכן המשך הנקה עם תוספות מזון לאחר מכן. כשם שחשוב לאכול בתבונה במהלך ההריון, כך חשוב לאכול בתבונה במהלך תקופת ההנקה, כדי להבטיח שמאגרי הוויטמינים והמינרלים החיוניים, כמו סידן, בגופה של האם לא יתדלדלו. כדי לשמור על מאגרי הסידן בגוף מומלץ לצרוך בתקופה זו חלב ותוצרתו. אבל מומלץ לבחור בחלב ובמוצרי חלב דלי שומן.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוצרי חלב, לפחות 3 מנות ביום
מומלצים