שתף קטע נבחר

טיפול בתנועה: לרפא את הנפש דרך הגוף

המטפלים בתנועה מאמינים כי התנועה היא ביטוי חיצוני של התנהלות פנימית. טיפול שכזה יכול לאבחן בעיות פסיכולוגיות אבל גם מקרים של התעללות. רוב המטופלים הם ילדים ונוער. ולמרות השם באנגלית, דאנס תרפי, לא חייבים להיות בלרינות

בחדר עמוס צעצועים התרוצצה ילדה קטנה. רגע קודם חלצה את נעליה ברוב טקס ונכנסה עם המטפלת לתוך החדר בעל הקירות המצוירים. בפינה הייתה תלויה רשת גדולה ובה שלל כדורים, ועל הקיר נשענה טרמפולינה. מהארון הענק הציצו שלל אביזרי משחק נוספים.

 

"איך עבר לך השבוע?", שאלה המטפלת את הילדה התזזיתית כשהן יושבות בנוחות על כריות רכות. "חופש", ענתה הילדה, "כיף".

 

 

(צילום אילוסטרציה)

 

לאחר הבירור הראשוני שאלה המטפלת: "מה תרצי לעשות עכשיו"?, והילדה ענתה: "ג'ודו". מיד לאחר שבחרה את המוזיקה החביבה עליה החלו השתיים להתנועע ברחבי החדר כשהילדה מבצעת תנועות קרב בדמות בעיטות שונות והמטפלת מחייכת ומכילה. מדי פעם הזכירה לה כי בחדר הזה לא מרביצים ולא הורסים שום דבר. אחר כך הן רקדו קצת האחת מול השניה ואיילת המטפלת שאלה את הילדה נועה אם לא בא לה להשתמש גם בידיים ואולי גם לשתף את הקול.

 

כשנועה החליטה שמתחשק לה לנוח קצת ביקשה את הערסל והתכרבלה בתוכו בשקט כשהיא נהנית מהנדנוד הקצוב.

חמישים דקות עברו. נועה עוד הוציאה קצת אגרסיות על הכדור הענק, התנדנדה בין שמיים וארץ, והתרוצצה בין שלל המשחקים. בסוף הן התחבקו ואמרו שהיה נורא כיף. ככה זה כשיש לך אמא מטפלת בתנועה.

 

התנועה נגישה לכולם

שיטת התרפיה בתנועה (dance - movment therapy) החלה בארצות הברית כבר בשנות ה-40 של המאה הקודמת. רקדניות כמריאן צ'ייס ואפילו איזידורה דנקן המפורסמת החלו לשתף פעולה עם גורמים מתחום הנפש, ויחד גילו כי מפגשים של תנועה משותפת עם חולים שהיו מאושפזים בבתי חולים פסיכיאטריים, מסייעים בהרגעת מצבי רוח והתנהגויות פסיכוטיות. משם התפתחה השיטה גם לעבר האוכלוסייה הפחות קיצונית, והיום נעזרים בטיפול בתנועה ילדים ומבוגרים בעלי קשיים שונים.

 

לארץ עשתה השיטה עליה בשנות השבעים, ובמהלך השנים האחרונות, עם פריחת הדרישה לאלטרנטיבות, היא זוכה לעדנה רבה. רוב המטופלים (60%) הם ילדים ובני נוער.

 

"מגיעים אלי כשמתעורר קושי", מספרת איילת כהן, עובדת סוציאלית במקור ומטפלת בתנועה כבר 19 שנה. "ילדים מגיעים כשנתקלים בבעיות בגן או בית הספר: הפרעות קשב, קושי חברתי, התפרצויות זעם, סגירות רבה או כל קושי מנטלי אחר. מבוגרים מגיעים מאותן סיבות שבגללן הולכים לפסיכולוג: כשנתקלים בבעיה נפשית ורוצים להבין אותה ולהתגבר עליה. יש אנשים שרוצים לפגוש את עצמם דווקא דרך הפעילות הגופנית שמשלבת גם שיחות ותובנות רבות. התנועה נגישה לכל אדם ופחות מאיימת מפסיכולוג".

 

 - מה בעצם ההבדל בין תרפיה במחול לתרפיה בתנועה?

"אין הבדל רק שהשם תרפיה במחול רומז לטכניקה הכוללת ריקוד בלבד, ואילו אנחנו מטפלים בשלל טכניקות שכוללות את כל סוגי התנועה ויודעים להתאים את הטכניקה למטופל".

 

- הטיפול הוא בתחום הרגשי בלבד או גם בתחום הקשיים הפיזיים?

"בעיות פיזיות אינן מטופלות פה אלא רק בעיות מנטליות, רגשיות או קוגנטיביות. עם זאת הטיפול יכול לכלול גם מגע, על פי החלטת המטפל וצרכיו של המטופל".

 

 - איך מאבחנים ומטפלים בבעיות רגשיות על ידי קפיצות משותפות בחדר?

"כדי לתת תשובה לשאלה הזו צריך ללמוד כמה שנים ולקבל תואר בתחום. בעקרון אנו מאמינים כי התנועה היא ביטוי חיצוני של התנהלות פנימית, שתנועה וקול הם ראי של הנפש ודרכם ניתן ללמוד על המטופל וקשייו. ההתנהלות בחדר הזה: פעילה או מסוגרת, אינטנסיבית או איטית, כזו שמבקשת להרגיש את הרצפה או דווקא רוצה להתנועע כל הזמן באוויר, מבקשת סיוע ועזרה או מתנערת מעזרה - כל אלה ועוד, הם ביטויים להתנהגויות בהן ינקוט המטופל גם בחיים שבחוץ. אנחנו מזהים את הבעיות ותוך נתינת לגיטימציה לחזרה אל המקומות הראשוניים, הבלתי פגועים, עובדים על כל אותן התנהגויות אותם ייקח המטופל איתו גם החוצה".

 

- האם הטיפול הוא פרטי בלבד או גם קבוצתי?

"ניתן לטפל הן באחד על אחד והן בקבוצה. בשנים האחרונות הולכת וגודלת הדרישה לטיפול בתנועה במערכת החינוך, ומטפלים נקראים לבתי ספר שונים. מניסיוני, המתבסס על מפגשים קבוצתיים בבתי ספר רגילים ובתי ספר של החינוך מיוחד, ניתן לזהות במקומות האלה קשיים קלים וגם קשיים קיצוניים מאוד. בעזרת טיפול בתנועה ניתן לזהות בוודאות ילד הסובל מהתעללות רגשית, פיזית או מינית. בסיטואציות כאלה אנו מערבים יועצות או עובדות סוציאליות".

 

 - איך את מזהה בתוך קבוצה ילד שעובר התעללות מינית?

"התנועות שונות, לעיתים הן מסמנות משגל או תנועות שלא היית מצפה מילד בגיל ספציפי לעשות. אמרתי שמדובר בראי של הנפש ובמקרה כזה, גם אם היא לא מתוארת במילים, היא משתקפת היטב בתנועה".

 

 - יש אנשים שסוג הטיפול הזה לא מתאים להם?

"רק אנשים בעלי דימוי גוף נמוך מאוד או כאלה שהקושי להתנועע בכל צורה עלול לפגוע בזרימה של הטיפול. את אלה אני מפנה לטיפול באומנויות אחרות. חשוב לציין שכדי ליהנות ולהפיק את המקסימום מטיפול בתנועה לא צריך להיות בלרינה. כולנו הרי נעים כל הזמן ואת התנועה הזו אפשר לרתום גם לפתרון בעיות".

 

 - ספרי לי על פריצת דרך שחווית.

"במהלך השנים היו הרבה מאוד פריצות דרך אבל אני התרגשתי במיוחד כשהגיע ילד שלא יכול היה לשאת את המגע של אמו בשל בעיות שהיו ביניהם בינקותו, ואחרי טיפול ממושך הוא ביקש את המגע הקרוב שלה. מבחינתי מדובר בהצלחה טיפולית ששינתה חיים של משפחה שלמה".

 

פרטים חשובים

משך טיפול: 50 דקות.

תדירות: מפגש פרטי אחת לשבוע. אם מדובר בילד נערך גם מפגש חודשי עם ההורה.

טווח הטיפול: חצי שנה ומעלה.

מחיר: 230 שקל ומעלה למפגש (תלוי במטפל).

 

כתבות נוספת בסדרת הטיפולים האלטרנטיביים:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שירן וולק
דאנס תרפי. לא חייבים להיות רקדנים
צילום: שירן וולק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים