שתף קטע נבחר

ניפוץ מיתוסים הקשורים בחלב ומוצריו

תפיסות מוטעות הקשורות לחלב מתעוררות לפעמים, למרות ההכרה הרווחת ביתרונות התזונתיים והבריאותיים שלו. למשל, לא רק שחלב ומוצריו לא יוצרים אבנים בכליות - הם מגינים מפני היווצרותן

מיתוסים הקשורים להשפעות הבריאותיות של מזונות שונים אינם חדשים והם נפוצים בציבור. חלב ומוצריו אינם יוצאים מן הכלל מבחינה זו. תפיסות מוטעות הקשורות לחלב מתעוררות לפעמים, למרות ההכרה הרווחת ביתרונות התזונתיים והבריאותיים שלו.

 

כך, לדוגמה, אנשים שמתקשים בעיכול הסוכר הטבעי בחלב (לקטוז) סבורים שעליהם להימנע לחלוטין מצריכת חלב. אנשים הנמנעים מצריכת חלב עקב אמונה זו מונעים מעצמם את הסידן ורכיבי תזונה נוספים החיוניים לבריאות. עיכול סוכר החלב אכן עלול להוות בעיה, כאשר פעילות האנזים המפרק אותו מופחתת עם הגיל. כאשר מגיע הסוכר הבלתי מפורק למעי הגס הוא עלול לגרום גזים, שלשול והתנפחות בבטן. חשוב לזכור שהופעת סימנים אלה אינה נובעת בהכרח מצריכת חלב ומוצריו, ומומלץ לפנות לרופא לבירור מקור הבעיה.

  

דוגמה למיתוס נוסף: בעבר חשבו שחלב עלול לגרום יצירת אבנים בכליות. מחקרים הוכיחו שההפך הוא הנכון: מזונות עשירים בסידן כמו חלב ומוצרי חלב מגינים בפני היווצרות אבנים בכליות. כאשר שותים חלב יחד עם מזונות המכילים אוקסלאטים (תרד, ירקות בעלי עלים ירוקים כהים, אגוזים, בוטנים, תותים, ריבס, קקאו, שוקולד, בטטות, סובין ונבט חיטה, חצילים, פלפל ירוק וענבים אדומים), הסידן בחלב קושר את האוקסלאטים ומונע מהם להיספג. כתוצאה מכך פוחת הסיכון להיווצרות אבני סידן - אוקסלאט.

 

חלב מצוין לילדים אך מדוע חשוב שמבוגרים יצרכו אותו?

חלב הוא מזון המספק כמות גדולה של חלבון, ויטמינים ומינרלים לכל יחידת אנרגיה. חלב ומוצריו הם המקור הראשי לסידן בתפריט היומי שלנו. מעט מאוד מזונות מלבד חלב, יוגורט וגבינה מכילים כמויות כל כך משמעותיות של סידן. מזונות מן הצומח המכילים סידן, מכילים גם חומרים טבעיים (כמו אוקסלאטים או פיטאטים) המונעים מהגוף לספוג את הסידן. אנחנו זקוקים לסידן בכל שלב בחיינו לצורך התפתחות עצמות ושיניים בריאות וחזקות, בגיל ההתבגרות, ושמירה על בריאותן לאורך כל החיים. הימנעות מצריכת חלב עלולה להגדיל את הסיכון לאוסטיאופורוזיס – מחלה המאופיינת בעצמות דקות וחלולות הנוטות להישבר בקלות. סידן ממלא תפקיד חשוב בהיבטים נוספים של הבריאות.

 

למעשה, כל התאים בגופנו, כולל תאי הלב, תאי עצבים ותאי שריר, תלויים בסידן על מנת לתפקד היטב. אם אנחנו לא מקבלים כמות מספקת של סידן מהמזון, הגוף לוקח את הסידן הנדרש לו מהעצמות, המתפקדות כמעין בנק של סידן. בין אם בוחרים לשתות חלב או לאכול מוצרי חלב, חשוב לצרוך 4-3 מנות מקבוצת מזון חשובה זו.

 

כאשר יש צורך בתזונה דלת-שומן, כמו במחלת הסוכרת, רמה גבוהה של שומנים וכולסטרול בדם או לחץ דם גבוה, מוטב לבחור מוצרי חלב עם פחות מ-3% שומן.

 

מיתוס הליחה ושברו:

אין הוכחה מדעית למיתוס הרווח בדבר הקשר בין צריכת חלב ומוצריו לבין מחלות דרכי הנשימה העליונות (נזלת, דלקות אזניים, אסטמה). קיימת תפיסה חסרת כל בסיס מדעי או היגיון מדעי, שמוצרי חלב מגבירים ייצור ריר על ידי מערכת הנשימה, ועל ידי כך מחמירים את חסימת דרכי הנשימה ואת הסימפטומים של אסטמה. תפיסה זו גוררת אנשים רבים להימנע מצריכת מוצרי חלב, או למנוע אותם מילדיהם.

 

מחקרים קליניים רבים בדקו אם לצריכת חלב ומוצריו יש השפעה על החרפת סימפטומים אסטמטיים או הרעה כלשהי בתפקודי נשימה בקרב מבוגרים וילדים שלא סובלים מאלרגיה למוצרי חלב. במחקרים אלו לא נמצא כל קשר בין התופעות הנ"ל לבין צריכת חלב. תופעות במערכת הנשימה נצפו רק בקרב אנשים שנמצאו אלרגיים לחלבון חלב (תופעות אלו הופיעו עם צריכת מוצרי חלב והפסיקו מיידית עם הפסקת הצריכה).

 

אפשר ואפילו רצוי: מוצרי חלב בזמן שילשול 

‏בעבר נטען כי בזמן שלשול חריף יש להגביל את כמות מוצרי החלב בתפריט וכשמדובר בתינוקות להעביר אותם לתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) צמחי. מחקרים מהעשור האחרון שופכים אור חדש על הנחיה זו. כבר ב-1996 פרסמה האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים נייר עמדה בנושא טיפול בילדים עם שלשול חריף. ההנחיות הן לחזור מיידית לאכילה רגילה, כולל מוצרי חלב, בילדים שאינם מיובשים. בילדים מיובשים (מצב המחייב מעקב רפואי) יש לספק קודם כל נוזלים לטיפול בהתייבשות, ורק לאחר מכן לחזור לאכילה רגילה, כולל מוצרי חלב מיד לאחר מכן. רק בשלשולים קשים, בדרך כלל כאלה המחייבים אשפוז, ובשלשולים ממושכים, קיימת אפשרות שהנזק במעי כולל פגיעה בלקטאז במידה המחייבת הפסקת צריכת חלב. ברוב המקרים, לירידה זו אין שום ביטוי רפואי.

 

נמצא כי אכילה רגילה בזמן שלשול מקצרת את זמן השלשול, וכי רוב הילדים מסוגלים לצרוך מוצרי חלב בזמן השלשולים ללא בעיות מיוחדות. למעשה, מחקרים רבים מצאו כי אכילת מוצרי חלב מותססים, כדוגמת יוגורט, בזמן שלשול אפילו מקצרת את משך השלשול ומפחיתה את חומרת הסימפטומים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לשתות או לאכול אותם, העיקר 3 ביום. חלב ומוצריו
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים