שתף קטע נבחר

בדקנו: ה-VOD האינטרנטי של TVNGO

מכשיר ה-TVNGO שפועל במתכונת של ניסוי ב-500 בתים ברעננה מציע שילוב מעניין בין טלוויזיה לאינטרנט. המשתמשים יכולים לגשת למוזיקה, לתמונות ולסרטים הביתיים, לגלוש לאתרים ולצפות בסרטים על פי הזמנה ובערוצי טלוויזיה מהרשת. בתמורה עליהם להשלים עם תוספת של פרסום אינטרנטי לא פולשני על המסך

המחשב עומד להיכנס לסלון והכל עומד להשתנות. גם אם תדמיינו את המשפט הזה נאמר בקול דרמטי בנוסח קרייני הרצף בערוצי הסרטים, הוא לא ממש ישכנע.

 

במיעוט מהבתים בישראל פועל Yes max או HOT magic, מכשירים מקליטים עם דיסק קשיח. ה-VOD של HOT מצליח מאוד, אך מדובר בשירות פשוט למדי שפועל מרחוק ואינו מותקן בבית הלקוח.

 

בשוליים המתקדמים נרשמת מגמה של מעבר למחשבי קולנוע ביתי (HTPC), מחשבים מעוצבים שיושבים בסלון, לצד מערכת הסטריאו והטלוויזיה, ומשמשים להקלטת סדרות ולצפייה בכל התמונות וסרטי הווידאו הביתיים ולהאזנה למוזיקה. נגני DVD מקליטים פחות מתוחכמים, אך נפוצים הרבה יותר, ואף הם משמשים לצפייה בתכנים מהמחשב ומהאינטרנט.

 

באופק נראה כבר מחשב המדיה סנטר של מיקרוסופט, שיצא בגירסה עברית בחודש פברואר בשנה הבאה, במקביל למכשירה-iTV של אפל, המזרים מדיה מהמחשב האישי לטלוויזיה. על פי ההערכות, כל אלה לא צפויים לתפוס נתח שוק גדול יותר מכמה אחוזים, לפחות לא בשנתיים הקרובות.

 

השינוי עשוי להתחולל מוקדם מהצפוי

למרות כל ההסתייגויות האלה, חשוב לזכור כי האינטרנט היא טכנולוגיה המקדמת חדשנות. עם הוזלת מחירי הפס הרחב ולאחר שמהירות הורדה בקצב 5 מגה ביט תהפוך לסטנדרט, נוכל לצפות בערוצי טלוויזיה חיים ברשת באיכות סבירה. אם הטכנולוגיה תהיה ידידותית וזולה מספיק, השינוי עשוי להתחולל מוקדם מהצפוי.

 

אחת החברות המנסה להקדים את זמנה היא TVNGO, מיזם משותף ישראלי-סיני, שהוקם על ידי קובי מרלין מישראל ואיש העסקים דיוויד צ'אנג מסין. החברה פיתחה מכשיר המתחבר לאינטרנט מהיר ומחובר למחשבים אחרים בבית ברשת ביתית.

 

גישה לסרטים, למוזיקה ותמונות

המכשיר המעוצב, המופעל באמצעו שלט, יושב בין הממיר הדיגיטלי של yes או HOT (לא חובה – אפשר לקלוט טלוויזיה גם באמצעות אנטנה חיצונית) ובין הטלוויזיה ומסוגל להזרים למקלט ערוצי טלוויזיה שמשודרים ב-Streaming, ואתרים שעברו התאמה למסך הטלוויזיה. המכשיר מאפשר למשתמשים להאזין ולצפות בכל המוזיקה, התמונות וקטעי הווידאו שלהם, גם אם הם שמורים במחשבים אחרים בבית, במערכת הסטריאו והטלוויזיה.

 

נוסף על כך, המערכת תומכת ב-Skype, כך שהטלפון הביתי יחובר דרכו בעתיד הקרוב. המכשיר מסוגל לזהות מספרי טלפון מסוימים, ולהעביר אותם דרך תוכנת Skype ללא צורך בהתערבות המשתמש.

 

שכבה של פרסום אינטרנטי

מכשירי TVNGO מחולקים חינם לצרכנים עם שלט תואם. בתמורה, אלה יצטרכו להשלים עם תוספת של שכבת פרסום לערוצים הקיימים. הפרסומות לא דומות לאלה המוכרות לנו מהערוצי הטלוויזיה המסחריים. הן מוצגות כאייקונים קטנים בחלקו השמאלי של המסך, ולצורך צפייה בהן יוכל הצופה ללחוץ על השלט ולעבור למסך הפרסומת.

 

מאחר שניתן לפלח את משתמשי המכשיר על בסיס מקומי, תציע החברה לעסקים קטנים לפרסם בשירות. בשל העלויות הנמוכות של הפרסום, הוא יתאים אפילו לפיצרייה המקומית, סבור סמנכ"ל החברה, מאיר עשת.

 

למה שהצרכנים יסכימו לכך? על פי עשת, התשובה היא כי הם מקבלים חינם מכשיר המאפשר להם לגשת לכל המדיה הביתית מהסלון, לערוצי טלוויזיה ומוזיקה מהאינטרנט ובתמורה עליהם רק להשלים עם קיומן של

פרסומות לא פולשניות (קהל המפרסמים הוא זה שבעצם אמור לממן את המערכת).

 

עשת מציין כי נערכה בדיקה משפטית של חוקיות הוספת שכבה של פרסום לערוצים המשדרים (שלא כולם יהיו מאושרים מכך, יש להניח, ועשויים לטעון לניסיון של החברה להתעשר על בסיס התכנים שלהם).

 

500 בתים ברעננה

TVNGO פועלת באמצעות מכירת רישיונות להפעלת המערכת שפיתחה לזכיינים מקומיים ברחבי העולם. הזיכיון הראשון נמכר בישראל, לחברת אייקון TV מדיה, המפעילה פיילוט ברעננה, הכולל כ-500 מאות בתי אב ומתוכנן להתרחב בחודשיים-שלושה הקרובים עד כ-10,000 בתי אב בעיר.

 

על החברה כתבנו כאן יותר מפעם אחר בעבר. הפעם ביקשנו להתנסות במכשיר במשך תקופה מסוימת ולהתרשם מיכולותיו.

 

ההתקנה מתבצעת על ידי טכנאי אך למעשה היא פשוטה למדי. מצד אחד המכשיר מתחבר לממיר, מצד שני לטלוויזיה ומצד שלישי לאינטרנט ולשאר המחשבים בבית, בחיבור ישיר או אלחוטי.

 

תחנות רדיו מכל העולם

למעשה, מדובר במחשב "סגור" חלש, זול ומחוסר דיסק קשיח, בו הוטמעה Windows XP Embedded (הגירסה הבאה של המכשיר תתבסס על לינוקס) ובעל יכולות מולטימדיה ופענוח MPEG בחומרה. קיימת גם גירסה של המכשיר המבוססת על דיסק קשיח, שיכול להקליט תוכניות. למכשיר ישנן כניסות USB, המאפשרות לחבר אליו מצלמת רשת לשיחות וידאו ולהפעיל קבצים חיצוניים.

 

כדי להפעיל את TVNGO לוחצים על כפתור עגול בחזית המכשיר, ועם עליית Windows XP מוצג פורטל תוכן עם אפשרויות תפריט ומסך טלוויזיה מוקטן. התפריט העיקרי נחלק למוזיקה, סרטים, אינטרנט ואיזור אישי.

 

תפריט המוזיקה מאפשר להאזין לתחנות רדיו אינטרנטיות מכל העולם, לשיר בקריוקי (שירים המלווים בכיתובים), לצפות בכ-3,000 וידאו קליפים, ולהאזין למוזיקה שלי (האזנה למוזיקה השמורה במחשב הראשי בבית).

 

היצע דל ב-VOD

באפשרות "סרטים" ניתן לצפות בסרטים בהזמנה אישית (VOD) – כרגע ההיצע דל ביותר וכולל כמה סרטי אימה ישנים, שני סרטים למבוגרים בלבד וערוץ פורנו (דורשים הזנת סיסמה), סרט ישראלי אחד, קטעי וידאו וסרטים לצפייה מהמחשב האישי. מאיר עשת, מנכ"ל TVNGO, מבטיח כי בעתיד יורחב היצע הסרטים בהזמנה אישית, אך בניגוד לשאר התכנים בשירות, הצפייה תעלה כסף.

 

בתפריט "אינטרנט" אפשר לצפות בערוצי טלוויזיה המשודרים ברשת (בהם ערוץ 10, ערוץ הכנסת, עדכוני חדשות של ה-BBC ועשרות ערוצים נוספים בנושאים מגוונים כמו מוזיקה, מדע, אוכל ועוד. עשת מציין כי נבחרו רק ערוצים המשדרים ברשת בקצב של 300 קילוביט ומעלה, כאשר המתקדמים משדרים בקצב של 700 קילוביט ויותר.

 

הטלוויזיה האינטרנטית עדיין לא נראית טוב

הערוצים המהירים יותר נראים סביר בקצב חיבור ביתי של 1.5 מגהביט (כמובן שהרבה פחות טוב מהשידורים הדיגיטליים ב-yes או HOT). הערוצים בעלי קצב שידור איטי יחסית לא ממש ראויים לצפייה, אך אפשר להניח כי בעתיד יותר ויותר ערוצים ברשת ישפרו את איכותם וכאשר הסטנדרט של קצב החיבור בבית יעמוד על 5 מגהביט (כיום מדובר ב-1.5 מגהביט) הטלוויזיה האינטרנטית (VoIP) תיראה הרבה יותר טוב.

 

מי רוצה לגלוש בטלוויזיה?

המערכת מאפשרת לצופים לגלוש ליותר מ-50 אתרי אינטרנט שהותאמו במיוחד לצפייה בטלוויזיה, בהם "לילה", "עכבר העיר", "ערוץ הבידור" ואחרים, וכן אתרים באנגלית המוגשים כפי שהם. למרות ההתאמה, הרזולוציה הנמוכה של מסכי הטלוויזיה (כשליש מהרזולוציה של צגי המחשב) מקשה ליהנות מהם והניווט באמצעות השלט לא נוח במיוחד.

 

המכשיר מאפשר לרכוש מוצרים מאתרי מסחר אלקטרוני שהותאמו במיוחד עבורו באמצעות קורא כרטיסי אשראי המשולב בו, אך בשלב זה אין אתרים שתומכים בכך.

 

ב"איזור האישי" של המערכת אפשר לצפות בתמונות דיגיטליות מהמחשב, וכן בכל תוכן אחר שבחרנו לשמור באיזור האישי.

 

התנסות עם TVNGO מעוררת תחושות מעורבות. מצד אחד, מדובר במחשב מוגבל, ללא דיסק קשיח ומקלדת. השימוש בשלט והרזולוציה הנמוכה כלל לא מעודדים את המשתמש לגלוש באתרים שהותאמו למערכת. היצע ה-VOD לא מספק ורוב הערוצים המשדרים ברשת היום אינם איכותיים מספיק או לא מאוד רלוונטיים לצופה הישראלי.

 

מדוע להסתפק במחשב מוגבל?

למה להסתפק במכשיר מוגבל כשאפשר להשתמש במחשב קולנוע ביתי (HTPC) וליהנות מכל העולמות – האינטרנטי והטלוויזיוני. מצד שני, מחשבי HTPC עולים אלפי שקלים וה-TVNGO ניתן חינם. המשתמשים מקבלים Streamer המאפשר להם להאזין לכל האוסף המוזיקלי שלהם במערכת הסטריאו ולצפות בכל הסרטים מהמחשב (אך בגלל שמדובר במערכת סגורה מורידי הסרטים יתאכזבו לגלות שלא ניתן לצרף כיתובים בעברית לסרטים).

 

תחרות ללווין ולכבלים?

המערכת עשויה להיות אטרקטיבית יותר לצרכן אילו תציע לו חלופה אמיתית ללוויין או לכבלים ולאפשר לו לצפות חינם בערוצים הישראלים ובערוצים מחו"ל. עשת מודה כי בשלב זה ערוצי הטלוויזיה ברשת אינם מתחרים שווים לערוצי הטלוויזיה הרגילים אם כי בעתיד המצב עשוי להשתנות. בינתיים רואים בחברה את המערכת כרכיב אינטרנטי משלים לערוצים הקיימים.

 

ב-TVNGO לא מתכוונים כרגע להפוך ל-Tivo הישראלית ולחלק למשתמשים מכשיר עם דיסק קשיח שיתחרה ב-HOT Magic או ב-yes max, המקליטים הדיגיטליים של החברות הרב ערוציות. לדברי עשת, האפשרות הטכנולוגית קיימת אך בשלב זה היא לא תמומש משיקולים שיווקיים ורצון להימנע מבעיות משפטיות אפשריות הנוגעות להקלטת תוכניות.

 

עשת לא מודאג מהאפשרות כי yes או HOT יחליטו על חלוקה חינם של המקליטים הדיגיטליים שלהן ושדרוגם כך שיציעו יכולות דומות לאלה של TVNGO. "המכשירים האלה נחותים מהקופסה שלנו ושדרוגם כרוך בהשקעות עתק שאינן אפשריות לחברות אלה במצבן הכספי הנוכחי".

 

"מלבד זאת, החברות הרב ערוציות לא יכולות להחליט על דעת עצמן לשלב פרסומות בשירותים שלהן כי הן כפופות לרגולציה ומחויבות לספקי התכנים. אנחנו משוחררים מכבלי הרגולטור".

 

סביר להניח שב-TVNGO בונים יותר על מודל של שיתוף פעולה הדומה לזה שסיכמה לאחרונה עם חברת הטלוויזיה בכבלים הסינית BTTV, לשילוב המערכת של TVNGO בממירים דיגיטליים למנויים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גל מור
TVNGO. מוגבל אך חינם
צילום: גל מור
צילום: גל מור
טלוויזיה עם שכבת אינטרנט
צילום: גל מור
מומלצים