שתף קטע נבחר

חוק בינ"ל מחייב מדינות לפנות נפלים בסוף עימות

חוק חדש שנכנס לתוקף יחייב את הצדדים הנצים לפרק עם סוף הלחימה את התחמושת שנשארה מאחור ולא התפוצצה. במקביל, נפתח בז'נווה כינוס שנועד לנסח אמנה שתאסור על השימוש בפצצות מצרר

חוק חדש נכנס אתמול (א') לתוקף, המחייב מדינות לפנות פצצות ומוקשים שעדיין שרועים בשטחיהן - או לשלם לצוותי חבלה שיעשו את העבודה בשבילן. החוק, האמנה לפינוי שיירי פצצות, שאותו יזם הצלב האדום, נחתם לפני שלוש שנים, ואושר על ידי 26 מדינות - ובכך הפך לתקף. במקביל, מתכנסים היום בז'נווה נציגים מ-20 מדינות, הקוראים לנסח אמנה נוספת, שתאסור על השימוש בפצצות מצרר.

 

החוק החדש מחייב לפנות את כל הפסולת המסוכנת והנפיצה - בכלל זה נפלי פגזים, רימונים שלא התפוצצו, פצצות מצרר וטילים - שנותרה שרועה בשטח לאחר שהעימותים המזוינים פסקו. בהודעה שפירסם הצלב האדום נכתב: "זהו ההסכם הבינלאומי הראשון המחייב את כל הצדדים בעימות מזוין לפנות עם תום הלחימה את כל הנשק שלא התפוצץ, המסכן אזרחים, משקיפי שלום ועובדי סיוע".

 

מנהל אגף המשפט הבינלאומי בארגון, פיליפ ספוארי, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "כניסתו של החוק לתוקף הוא אבן דרך חשובה". הארגון, שביקש לצמצם את הנזק שנגרם מדי שנה באסיה ובאפריקה מתחמושת שלא התפוצצה, החל ביוזמת החקיקה ב-2000.

 

לפי האמנה, הצדדים הניצים בכל עימות צבאי חייבים לפנות את האזורים הממולכדים עם תום העימות, ולהזהיר אוכלוסייה אזרחית מפני הסכנות הנשקפות לה עד אשר כל התחמושת פונתה. נציג ארגון Human Rights Watch, מרק היזניי, החוק "יחייב צדדים בעימות לסלק את כל התחמושת - גם אם הם כבר אינם שולטים בשטח שבו נמצאת התחמושת".

 

שתי מדינות שלא מזמן סיימו עימות מזוין שכזה הן ליבריה ואל סלבדור. שתיהן חתומות על האמנה. בארצות הברית, העביר הנשיא ג'ורג' בוש את החוק לאישורו של הסנאט.

 

"צורך דחוף באמנה נגד פצצות מצרר"

בתוך כך, נפתח אתמול בז'נווה השבוע כינוס על השימוש בפצצות המצרר, ו-20 המדינות המשתתפות בו קוראות לאסור על השימוש בהן לאלתר. פצצות מצרר הן מיכלים שמשוגרים מן האוויר או מהקרקע, שבהם נמצאים עד 650 פצצות, שלרוב אינן מתפוצצות במקום. הן נועדו לשימוש נגד טנקים ונגד כוחות רגליים, אך עם פגיעתן בקרקע, הן לרוב שוקעות או נותרות מונחות על האדמה, והופכות בפועל למוקשים.

 

השימוש של ישראל בפצצות מצרר נגד לוחמי חיזבאללה במהלך מלחמת לבנון השנייה בקיץ האחרון עורר ביקורת רבה, והקנה משנה תוקף לכינוס. ארגוני סיוע תובעים עתה לאסור על השימוש בפצצות מצרר נגד מטרות צבאיות הממוקמות באזורים מיושבים בצפיפות.

 

מאז שהושגה הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה ב-14 באוגוסט, נהרגו בלבנון יותר מ-20 בני אדם כתוצאה מפצצות מצרר שנותרו בשטח. מומחים מעריכים כי כ-40 אחוזים מפצצות המצרר שירתה ישראל על לבנון לא התפוצצו במקום.

 

"יש צורך דחוף באמנה חדשה האוסרת על פצצות מצרר, תחמושת שגרמה לנזק מתועד ובלתי מתקבל על דעת במשך 40 השנה האחרונות. ההרס בלבנון הוא רק דוגמא אחת מיני רבות", אמר אנג'לו סימונצי, מנהל ארגון סיוע אירופי.

 

הצלב האדום קרא לאסור את השימוש בפצצות מצרר באזורים מיושבים, שם טוען הארגון הן גורמות לאוכלוסייה האזרחית נזק "חמור וחסר פרופורציה". גם מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, קרא להפסיק את השימוש בנשק זה.


פורסם לראשונה 12/11/2006 21:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפל פצצה בלבנון (ארכיון)
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
חבלן בוחן נפל של פצצת מצרר (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: אורן יפרח
נפל טיל קטיושה בחיפה (ארכיון)
צילום: אורן יפרח
מומלצים