שתף קטע נבחר

התקווה החדשה של נשים עם שיער על הפנים

נשים רבות סובלות משיעור יתר בפנים, תופעה שגורמת להן סבל רב • עד היום הפתרון היה הסרה בגילוח או בשעווה, ובמקרים קשים יותר גם טיפולי אפילציה או לייזר • משחה חדשה שאושרה לאחרונה לשימוש בישראל מתיימרת לעכב באופן משמעותי את צמיחת השערה ועשויה לתת תקווה למיליוני נשים

אחרי שילדה את בתה השנייה הבחינה לפתע ר' (42) שזיפי שיער שחורים וקשים צומחים על לחייה, על סנטרה ובאזור השפה העליונה. "הייתי אז בת ‭,25‬ קצינה בקבע, אחרי שתי לידות צפופות",‬ היא סיפרה לרופא העור שטיפל בה. "נכון שאף פעם לא הייתי חלקה במיוחד, ומגיל צעיר אני ׳עושה שפם׳, אבל כזה שיעור שחור, עבה וצפוף — בחיים לא היה לי‭".

 

העבודה, הבית והטיפול בשתי הבנות גזלו מר׳ את כל זמנה, והיא לא מצאה זמן לפנות לקוסמטיקאית להסרת השיער. "בלילה הייתי מורטת לעצמי את השיער עם שעווה מחוממת", היא נזכרת. "זה החזיק יומיים ושוב הופיעו הזיפים".

 

כעבור שנה נשברה ר׳ והחלה בטיפול במחט חשמלית. הקוסמטיקאית שטיפלה בה הבטיחה לה שמדובר באפילציה שהורגת את השערה, אבל התוצאות שהושגו היו רחוקות מאלה שלהן ציפתה.

 

בשלב הבא עברה ר׳ לטיפול בלייזר, אבל גם כאן התוצאה הייתה חלקית בלבד. "היא הגיעה למרפאה שלי מיואשת לחלוטין וסיפרה ששום מריטה לא מצליחה לעכב את צמיחת שיער הפנים שלה‭,"‬ מספר ד"ר משה לפידות, רופא עור בכיר ומנהל שירות הלייזר במרכז הרפואי השרון-בילינסון. מרוב ייאוש, סיפרה לרופא, היא התחילה פשוט להתגלח כל בוקר מול הראי כמו גבר. "היא סיפרה לי את זה בדמעות‭,"‬ הוא אומר. "מדובר באישה נאה, מודעת לעצמה ומקושרת, רס"ן בצבא בתפקיד חשוב, שנפגשת עם אנשים רבים, ושבעיית השיעור פשוט הוציאה אותה מדעתה‭".

 

את האור ראתה ר׳ רק הודות למשחה חדשה לטיפול בשעירות יתר בפנים בשם ואניקה-VANICA- "מדובר במשחה שמעכבת את קצב צמיחת השערה", מסביר ד"ר לפידות. "לא מדובר בפלא או בנס, אבל במקום למרוט את השיער אחת לשישה ימים, עושים את זה רק אחת לשישה שבועות — וזה כשלעצמו עושה הבדל משמעותי‭".

 

ייחודה של המשחה בחומר שהיא מכילה — אפלוריניטין — שמעכב את פעילות האנזים (זרז) שחיוני לצמיחת השערה. "שימוש במשחה יעיל אצל 60%-‭70%‬ מהנשים שלוקות בשיעור יתר", אומר ד"ר לפידות.

 

הגורמים העיקריים לשיעור יתר

הנתונים היבשים מצביעים על כך ש-20%‬ מכלל הנשים בעולם המערבי לוקות בשיעור יתר בעור הפנים. רק בארה"ב סובלות מהתופעה 40 מיליון נשים.‬ "מדובר בתופעה מביכה שפוגעת באיכות חייהן ובביטחונן העצמי של הנשים", אומר ד"ר לפידות.

 

לתופעה יש שני גורמים עיקריים: הירסוטיזם והפרטריכוזיס. כל אחד מהגורמים מביא לצורת ביטוי אחרת של התופעה.

 

  • הירסוטיזם: פיזור שיעור גברי שהגורם לו הוא הורמונלי. נשים שלוקות בסוג השיעור הזה סובלות על פי רוב משחלות פוליציסטיות, כלומר השחלות שלהן מפרישות ביתר שאת את הורמון המין הגברי, אנדרוגן, שגורם לשיעור. אצל הנשים האלה שיעור היתר מתבטא בסנטר, בלחיים, סביב הפטמות, בקו האמצע (מעל ומתחת לטבור) ובגב התחתון. השיעור הזה נפוץ גם בקרב נערות.

 

  • הפרטריכוזיס: עודף שיער על רקע אתני מזרחי. ללוקות בסוג הזה של שיעור יתר יש פעילות שחלתית והורמונלית תקינה, אבל יש להן על פי רוב רגישות יתר לקולטני ההורמונים. המשמעות היא שכמות ההורמונים שמופרשת תקינה ונורמלית, אבל קליטתם גבוהה. השיעור במקרה הזה מופיע על עור הפנים, בבטן, בגב העליון, בידיים ובמקומות נוספים.

 

"גם תרופות ממשפחת הסטרואידים, תרופות שמונעות דחיית איברים במושתלות ותרופות משתנות — עלולות להחיש צמיחת שיער בפני נשים", אומר ד"ר לפידות.

 

הטיפולים הקיימים בבעיה מגוונים, החל מפעולות זמניות שדוחות את צמיחת השיער לזמן קצר וכלה בטיפולים להסרת השיער לצמיתות. עם הטיפולים הזמניים נמנים תלישה בגילוח, שעווה, משחות שונות, גלולות למניעת הריון שמכילות כמויות גבוהות של חוסמי ההורמון הגברי ותרופות שנועדו במקור לאיזון יתר לחץ דם. הטיפולים לצמיתות כוללים אפילציה, מירוק אור (אינפרא אדום) ולייזר.

 

המשחה החדשה, ואניקה, שנכנסת בימים אלה לשימוש בישראל באישור משרד הבריאות, פותחה בשיתוף עם חברת ג׳ילט ובריסטול מאייר סקוויב בארה"ב ומשתייכת לקבוצת הטיפולים הזמניים. "עקרון הפעולה של המשחה יוצא דופן ומעורר תקווה", מסביר ד"ר לפידות. "הסיבה לכך היא שרכיב מסוים שנמצא בה מעכב או מתיימר לעכב באופן בלתי הפיך את פעילות האנזים ‭(ODC)‬ שחיוני לצמיחת השערה".

 

"עלות המשחה יקרה, ומניסיוני היא הייתה יעילה רק אצל כמחצית מהמטופלות שהשתמשו בה", אומר ד"ר צחי שלקוביץ, רופא עור בכיר. "אבל במקרים שבהם היא הועילה, השיער הידלדל, וצמיחתו נמנעה זמנית או באופן קבוע".

 

לדעתו של ד"ר שלקוביץ, הבעיה בשיעור פנים נשי היא בעיקר בכך שהנשים שלוקות בתופעה לא ממהרות לעבור בירור רפואי, דבר שעשוי לקצר את המסע הארוך בדרך למציאת הפתרון, שכן לעיתים השיעור הוא תופעת לוואי של מחלה אוטו אימונית כמו זאבת או טרשת נפוצה. במקרים כאלה טיפול במחלה יפתור גם את בעיית השיעור. "תופעת שיעור היתר בפנים — החל מפלומה בהירה ועד לשיער שחור, עבה וצפוף — חוצה גילים", הוא אומר. "רוב הנשים מגיעות לבירור רפואי רק אחרי שניסו את כל קשת הטיפולים, למרות שהבירור יכול היה בקלות למצוא להן מזור עוד קודם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אצל אישה זה לא ממש אטרקטיבי. אבל יש תקווה
צילום: איי אף פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים