שתף קטע נבחר

דרום אוסטיה: תמיכה גורפת בעצמאות לחבל

יושבת ראש ועדת הבחירות של החבל הבדלני, שהתפצל מגאורגיה לפני כ-15 שנה, הודיעה כי מתוצאות משאל העם שהתקיים שם אתמול עולה ש-99 אחוזים מהמצביעים הביעו תמיכה במתן עצמאות לחבל. אירופה בתגובה: "משאל העם הוא מיותר, לא הוגן ולא מסייע במציאת פתרון מדיני"

החבל הבדלני אמר את דברו: תושבי חבל דרום אוסטיה הביעו תמיכה מלאה במתן עצמאות לחבל - כך עולה מתוצאות משאל העם שהתקיים במדינה שפורסמו היום (ב').

 

יושבת ראש ועדת הבחירות של דרום אוסטיה, בלה פלייבה, מסרה לסוכנות הידיעות רויטרס כי לפי תוצאות ראשוניות עולה ש-99 אחוזים מהמצביעים במשאל תומכים במתן עצמאות לחבל, שהתפצל מגאורגיה בתחילת העשור הקודם, לאחר מלחמה עקובה מדם. עם זאת, תוצאות משאל העם אינן צפויות להניב פירות לפי שעה, מאחר שגאורגיה כבר הודיעה קודם לכן כי לא תכיר בו.

 

דרום אוסטיה מנהלת את ענייניה הפנימיים בלא הכרה בינלאומית מאז שהתפצל החבל מטביליסי, לאחר המלחמה הקשה שהתחוללה שם ב-1991-1992, שבה נהרגו יותר מאלף בני אדם, ורבבות נעקרו מבתיהם. בחבל מתגוררים כ-70 אלף תושבים, אוסטים וגאורגים, השזורים אלה באלה בלא הפרדה של ממש. על הכפרים הגאורגים שומרת המשטרה הגאורגית, ועל הכפרים האוסטים - כוחות הבדלנים.

 

במשאל העם התבקשו תושבי החבל להשיב האם הם תומכים בעצמאות החבל ומעוניינים בהכרה בינלאומית. היה צפוי כי המשאל יזכה לאחוזי תמיכה גבוהים מאוד, מאחר שמרבית תושבי החבל הם אוסטים ולא גאורגים. עם זאת, משאל עם דומה שנערך ב-1992 וזכה אף הוא לתמיכתם הגורפת של תושבי החבל זכה להתעלמות בוטה מהקהיליה הבינלאומית, והשאיר את האזור באי ודאות. במקביל למשאל העם על העצמאות, התקיימו בחירות לנשיאות החבל, שבהם ניצח הנשיא המכהן, אדוארד קוקויטי.

 

ארצות הברית ואירופה תומכות בשאיפותיה הפרו-מערביות של גאורגיה ומכירות ברצונה לשמור על אחדותה הטריטוריאלית, ועל כן, הודיעו גם הן כי לא יכירו בתוצאות ההצבעה, כשם שלא הכירו בתוצאותיו של משאל העם שקיימה סרביה על עתידו של מחוז קוסובו, שתוצאותיו חזרו, כצפוי, על העמדה הסרבית הרשמית שלפיה קוסובו הוא חלק בלתי נפרד מסרביה - על אף שמרבית אוכלוסייתו האלבנית דורשת הגדרה עצמית.

 

"משאל העם בדרום אוסטיה היה לא-נחוץ, לא הוגן, והוא אינו מסייע בשיפור המצב", אמר טרי דיוויס, העומד בראש הגוף הממונה על זכויות אדם באירופה. "התוצאות לא יוכרו בידי הקהילה הבינלאומית, ההצבעה לא עשתה דבר כדי לקדם את החיפוש אחר פיתרון של שלום באזור, והנסיבות שבהן הוא התבצע - ובייחוד העובדה שנמנע מתושבי החבל הגאורגים להצביע - הופכות אותו ללא רלבנטי", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההצבעה במשאל העם, אתמול
צילום: איי אף פי
מומלצים