שתף קטע נבחר

דו"ח: שוד הקרקעות הגדול של המתנחלים

"שלום עכשיו" חושפת נתונים שהגיעו לידיה מהמנהל האזרחי, ולפיהם 130 התנחלויות נבנו על אדמות פלסטיניות פרטיות, גם לאחר פסיקת בג"ץ שאסרה לעשות כן. מועצת יש"ע: "כרגיל, במאבק נגד ההתיישבות כל האמצעים כשרים"

130 התנחלויות הוקמו באופן מלא או חלקי על אדמות פלסטיניות פרטיות, כך עולה מנתונים שהציגו הבוקר (יום ג') אנשי "שלום עכשיו", במסיבת עיתונאים שכינסו בירושלים תחת הכותרת "שוד הקרקעות הגדול". 130 ההתנחלויות מהוות 80% מכלל ההתנחלויות ביהודה ושומרון.

 

לדברי אנשי התנועה, הנתונים מבוססים על מידע שהגיע לידיהם מהמנהל האזרחי. על פי מידע זה, 55 אחוזים מההתנחלויות בהן מדובר נמצאות באזור בנימין. עוד טוענים בתנועה שכ-60 אלף דונם משטחי ההתנחלויות נמצאות על אדמה פלסטינית פרטית. 

 

על-פי הדו"ח, קרוב ל-90 אחוז משטחה של מעלה אדומים הוא למעשה שטח פלסטיני פרטי. בעפרה מדובר ב-93 אחוזים, באריאל - על כ-35 אחוז, בגבעת זאב על כ-44 אחוז. עלי נבנתה על כ-55 אחוז אדמה פלסטינית פרטית, ועמנואל על כ-60 אחוז. מחצית השטח המוניציפלי בקדומים וכן בקריית ארבע בנוי אף הוא על שטח פלסטיני פרטי. 

 

מזכ"ל שלום עכשיו, יריב אופנהיימר, אמר: "מדובר בחומר נפץ פוליטי, משפטי או מדיני. זה כתב אישום חמור מאוד שאומר כי בניגוד להחלטת בג"ץ והחלטות משפטיות ישראל גנבה אדמות פרטיות פלסטיניות ובנתה עליהן התנחלויות.

 

ב"שלום עכשיו" דורשים מהיועץ המשפטי לממשלה מני מזוז לפתוח בחקירה לבדיקת הממצאים ולהבאת הגורמים האחראיים לדין.

 

עוד אומרים בתנועה כי במשך שנים ניסתה המדינה להסתיר את הנתונים בטענה כי חשיפתם תגרום נזק רב ליחסי החוץ של מדינת ישראל וכי רק לאחרונה הצליחו לשים את ידם על הממצאים החדשים. לדבריהם הקמת ההתנחלויות על אדמה פלסטינית פרטית מנוגדת לחוק ולפסיקת בג"ץ (על פי תקדים בג"ץ אלון מורה) ולא ניתן להכשירה.


ההתנחלות אפרת מהאוויר. האדמה הפלסטינית - באדום (באדיבות שלום עכשיו)

 

"מדינת ישראל גזלה במשך שנים אלפי דונמים של אדמה פלסטינית פרטית לצורך הקמת ההתנחלויות", אמר דרור אטקס, שחיבר את הדו"ח עם חגית עופרן. "בפועל רומסת מדינת ישראל באופן גס ובוטה את זכות הקניין הבסיסית ומנצלת את חולשתם של התושבים הפלסטינים על מנת לגנוב את רכושם. מדובר בדבר חסר תקדים, גם מבחינה משפטית וגם מבחינה מדינית לטווח ארוך", הסביר.  

 

חלק מההתנחלויות הוקמו כמובן עוד לפני החלטת בג"ץ, אך לטענת שלום עכשיו בתוך ההתנחלויות עצמן הוקמו שכונות נוספות לאחר החלטת בג"ץ. 

 

בתגובה לדו"ח אומרים במועצת יש"ע: "אנחנו לא רואים כל חדש בטענות שלום עכשיו. כרגיל במאבק נגד ההתיישבות היהודית כל האמצעים כשרים. מדינת ישראל מאז שנת 79' אינה מקימה יישובים על אדמות פרטיות. עד פסיקת בג"ץ ב-79' הוקמו עשרות יישובים, קיבוצים וערים בגליל, בנגב, בבקעת הירדן וברחבי ישראל, גם על אדמות פרטיות בתפיסה צבאית". עוד אמרו במועצת יש"ע: "מאז מקימה מדינת ישראל ישובים רק על אדמות מדינה, כך הוקמו כל ישובי יש"ע מאז".

 

מהמנהל האזרחי נמסר כי "ביהודה ושומרון קיימים 120 ישובים בלבד. הדו"ח מתייחס לחלק מהמאחזים הבלתי חוקיים כאילו הינם יישובים ובכך מציג תמונה שאיננה משקפת באופן מלא את המציאות. אכן, כפי שמופיע בדו"ח, עד שנת 1979 הוקמו חלק מהיישובים בדרך של הוצאת צוויי תפיסת מקרקעין לצרכים צבאיים, ובכלל זה על גבי קרקעות בבעלות פרטית. יחד עם זאת, חשוב לציין כי ברבות הימים הובהר שחלק נכבד ממקרקעין אלו, הינו אדמת מדינה והוצאת הצווים כלל לא הייתה נחוצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון שפר
אריאל. שליש מהשטח - אדמה פלסטינית
צילום: דורון שפר
צילום: רויטרס
מעלה אדומים. 90% אדמה פלסטינית
צילום: רויטרס
אדמה פלסטינית - אדמת בית אל
צילום: אברהם זוננשיין
קריית ארבע. בנייה בניגוד לבג"ץ
צילום: אברהם זוננשיין
אופנהיימר. שוד קרקעות
מומלצים