שתף קטע נבחר

בדקנו: האם אפשר לעשות הכל דרך הדפדפן?

תוכנות מבוססות רשת הולכות ותופסות את מקומן של תוכנות המותקנות בדיסק הקשיח. האם מחשב המצויד במערכת הפעלה ודפדפן בלבד כבר יכול לספק פתרון סביר לכל צורכי התוכנה שלנו?

הרי לכם אבסורד. כח המיחשוב העומד לרשות כל אחד ואחת מאיתנו חסר תקדים היום, אך רק חלק קטן מהפוטנציאל הזה ממומש. מרבית התוכנות המותקנות במחשב הם יישומים כבדים, המתעדכנים לעתים רחוקות, ורוב התכונות שלהם לא מנוצלות על ידי המשתמשים. כמה דוגמאות: מעבד התמלילים Word, תוכנת הגיליונות האלקטרוניים Excel, תוכנת ניהול הזמן והדוא"ל Outlook, תוכנות עיבוד התמונה Photoshop ו-Paintshop Pro.

 

בד בבד, עיקר הפעילות של רוב משתמשי המחשב מתבצעת באינטרנט. תוכנות מבוססות רשת מספקות בידי הגולשים כלים מקוונים לביצוע און ליין של פעולות שהיו זמינות בעבר רק בתוכנות שהותקנו בדיסק הקשיח. שירותים אלה מתעדכנים באורח שוטף, על פי הצורך, ומוסיפים שכבה חדשה וחשובה לתוכנה הישנה – היכולת לעבוד ברשת עם משתמשים אחרים – שאין טבעית וחיונית ממנה בעבודה ברשת.

 

הפס המתרחב מאפשר לנו ליהנות מאתרים מורכבים יותר, המאפשרים לנו לבצע פעולות מורכבות, אך האם השירותים האלה מספקים תחליף סביר לתוכנה שולחנית? יצאנו לסיבוב ברשת, מצוידים במחשב עם מערכת הפעלה ודפדפן בלבד וביקשנו לבדוק אם הרשת כבר יכולה למלא את כל צורכי התוכנה שלנו.

 

מיקדנו את הבדיקה בשימושים הפופולרים ביותר במחשב האישי – עיבוד תמלילים, יומן, מסרים מידיים, עיבוד תמונות ואחסון קבצים. הנחנו כי שירותי דוא"ל הרשת כמו Yahoo Mail או Gmail מוכרים לכולם ואין טעם לחזור עליהם בסקירה זו.

 

מעבדי תמלילים וגיליונות אלקטרוניים מקוונים 

למה לשלוח מסמך שחיברתם במחשב אחד למחשב אחר באמצעות הדואר האלקטרוני? מעבדי תמלילים מקוונים כמו Zoho Writer ו-Google Docs And Spreadsheets מאפשרים לשמור מסמכים ברשת ולגשת אליהם מכל מחשב. השירות מציע לפתוח מסמכים חדשים – בעברית ובאנגלית, ולערוך ולשתף מסמכים עם גולשים אחרים. כל מה

שנדרש מכם זה לפתוח חשבון (חינם), ויישום מעבד התמלילים ייפתח באתר תוך שניות.

 

הממשק של Zoho Writer פשוט ואינטואיטיבי – האיזור המרכזי, הימני, מיועד להקלדה. בצד שמאל מפורטים כל המסמכים שפתחתם בעבר ולמעלה – בכרטיסיות – מופיעים המסמכים הפתוחים עכשיו. סרגל הכלים העליון מציע את כל הפעולות הבסיסיות במעבד תמלילים, כולל הדגשה, הטיה, קו תחתון, יישור, עיצוב כותרות ועוד.

 

אפשר לייבא ל-Zoho מסמכים קיימים בפורמט HTML, DOC, Open Office ואחרים (גם בעברית) ולייצא מסמכים למגוון פורמטים, כולל DOC ו-RTF. תרצו לשתף את המסמך עם משתמשים אחרים? שלחו להם זימון בדואר האלקטרוני וקבעו מראש את רמת ההרשאה שתרצו לתת להם – אם לקרוא בלבד או לקרוא ולערוך. אם תתחרטו תמיד תוכלו לבטל את השיתוף.

 

Zoho Writer מסתדר טוב עם עריכה בסיסית בעברית (למעט כותרות עבריות למסמכים), אך הממשק מתקשה להתמודד עם שילוב בין עברית לאנגלית ושימוש בסימני עיצוב מתקדמים. הטקסט מתהפך לעתים והעברית והאנגלית "מתערבבות".

 

הממשק יציב לרוב אך אינו פטור לחלוטין מבאגים. תכונה מועילה במיוחד היא ההיסטוריה (history), השומרת את היסטוריית השינויים שביצעתם במסמך – ובמקרה של תקלה תמיד אפשר לחזור לגירסה קודמת. כמו שירותים מקוונים אחרים – אם החיבור לאינטרנט אובד לפתע, לא תוכלו להמשיך לעבוד ואתם עלולים לאבד את כל העבודה שביצעתם מאז השמירה האחרונה. שירות נוסף של Zoho כולל את תוכנת הגיליונות האלקטרוניים Zoho Sheet (שלא הצליחה לייבא מסמכים הכתובים עברית).

 

Google Docs And Spreadsheets מאחד ביישום אחד את מעבד התמלילים וכלי הגיליונות האלקטרוניים של גוגל. אהבנו את הממשק הפשוט והנוח של השירות, העדיף בעינינו על פני Zoho Writer. הופתענו לגלות כי אין אפשרות לייבא מסמכי Word או Excel מהמחשב או ממקורות אחרים (אך אם במחשב מותקן Office תוכלו לפתוח מסמכים כאלה ולהעתיק אותם ישירות לתוך Google Docs. ניתן לשמור מסמכים בפורמט DOC, RTF, HTML ו-Open Office.

 

השירות מסתדר עם עברית בדרך כלל אך נתקלנו במקרים בהם משפטים "התבלבלו" וסימני שאלה ופיסוק הופיעו בתחילתם במקום בסופם. גם Google Docs מציע יכולות עיצוב בסיסיות ומאפשר להזמין גולשים אחרים לשתף איתכם פעולה במסמך – אם כצופים בלבד או כעורכים. אפשר לצפות בהיסטוריית השינויים של הטקסט כאשר צבעים שונים מבדילים בין שינויים שביצעו עורכים שונים. יתרון חשוב אחד של Google Docs על פני המתחרים: בודק איות הפועל גם בעברית.

 

מסרים מידיים ברשת 

חברות האינטרנט תרמו לכך שתוכנות המסרים המידיים הפכו מיישום מחץ לאמצעי תקשורת לא יעיל במיוחד. התוכנות לא "מדברות" זו עם זו ( יוצאות הדופן הן הגירסאות האחרונות של Yahoo Messenger ו-Live Messenger) וגולשים נאלצים להשתמש ביותר מתוכנה אחת.

 

באמצעות Meebo תוכלו להתחבר במקביל לכמה חשבונות IM, בהם ICQ, MSN, Yahoo, Google talk, ולצ'וטט עם כל אנשי הקשר שלכם דרך ממשק מסרים מידיים מאוחד מבוסס רשת. החסרון: תאלצו לשמור דף אינטרנט פתוח עבור Meebo ולגשת אליו בכל עת שתרצו, במקום להשתמש בחלון הנפתח ממגש המערכת.

 

שירות אלטרנטיבי: ebuddy.com

 

גישה למועדפים ברשת 

מנגנון האתרים המועדפים בדפדפן הוא פרימיטיבי למדי. נוסף על כך שהגישה לאתרים המועדפים והעיון בהם אינה נוחה, אם אתם גולשים מכמה מחשבים תאלצו לסנכרן את רשימת המועדפים שוב ושוב.

 

הפתרון ההגיוני הוא שימוש בשירות מועדפים מקוון, והטוב מביניהם כרגע הוא del.icio.us. מדובר בשירות שמירת מועדפים קהילתי עם ממשק בסיסי ופשוט.

 

ההרשמה לאתר מהירה (צריך רק שם סיסמה ואימייל), אחר כך תוכלו להוסיף לדפדפן שני כפתורים - אחד לשמירת אתרים מועדפים ואחד לדפדוף ברשימת המועדפים שלכם, שתהיה נגישה מכל מחשב. תוכלו להוסיף אתר למועדפים ולקבוע לו כמה תגיות שתרצו (למשל, "קישורים לקריאה", "ביקורת ספרים" ו"סופרים אהובים". אפשר לקבוע

תגיות בעברית, אך עדיין לא ניתן למצוא אותן בחיפוש.

 

אגב, del.icio.us הוא שירות מועדפים קהילתי, והמשמעות היא שאנשים אחרים יוכלו לראות את כל האתרים שאהבתם, ואתם תוכלו לעיין באתרים מועדפים של אחריות על פי תגיות. אך אל דאגה. חובבי הדיסקרטיות יוכלו לבקש להסתיר שמות של אתרים מועדפים ולקטלגם כמיועדים לעיון פרטי בלבד.

 

יומן מקוון 

Google Calendar הוא אחד מיישומי היומן הידידותיים ברשת. כדי לצפות ביומן שלכם יש להתחבר לשירות עם שם וסיסמה. על המסך יוצג החודש הנוכחי.

 

כדי להוסיף אירוע חדש צריך רק להקליק על המשבצת המתאימה ולציין את הפרטים המתאימים. אפשר להוסיף לכל אירוע רשימת אורחים, שייחשפו רק לאותו אירוע. אתם תוכלו לקבוע אם האורחים ייחשפו לרשימת כל המוזמנים לאירוע ואם הם יוכלו להזמין אורחים נוספים לאירוע

ביוזמתם.

 

הממשק של Google Calendar עדיין לא גויר לעברית, כמו גם שירות המפות Google Maps. לכן, משתמשים בעברית לא יכולים עדיין ליהנות מכל יכולות השירות. למשל, להקליד את המשפט Dinner with Michael 7pm tomorrow at 3rd ave, Chicago (ארוחת ערב עם מייקל בשעה 19:00 מחר בשדרה השלישית בשיקגו) ו-Google Calendar ידע לבד לשבץ את האירוע למחרת בשבע בערב ולקשר את הכתובת המדויקת למפה ב-Google Maps.

 

עם זאת, כבר עכשיו מדובר בשירות נוח גם בעברית. המשתמשים יכולים לקבוע לעצמם תזכורות לאירועים חשובים – שיישלחו בדואר האלקטרוני. משתמשי פרטנר כבר יכולים להזמין תזכורות שיישלחו ב-SMS.

 

טיפול בתמונות 

לא חייבים להשתמש בפוטושופ או באחד הכלים הבסיסיים לעיבוד תמונות במחשב. באמצעות pixer.us אפשר לערוך תמונות און ליין באמצעות הדפדפן בלבד. פשוט מעלים תמונה חדשה לשירות. תוך מספר שניות תוצג התמונה על המסך ואז אפשר להתחיל לעבד אותה. אפשר לחתוך תמונה, להוסיף לה אפקטים, לטפל בבעיית העיניים האדומות, לשנות גודל, לחדד ולסובב.

 

כדי לאחסן תמונות ברשת אפשר להשתמש באחד השירותים המקוונים – Flickr או Picasa Web Albums, גירסת הרשת של תוכנת אלבומי התמונות Picasa, מציעה שטח אחסון של 250 מגה בייטים לכל חשבון.

 

אחסון קבצים ברשת 

למה לשלוח לעצמכם קבצים מהמחשב בבית למחשב בעבודה או באוניברסיטה, אם אפשר לשמור את הקבצים ברשת ולגשת אליהם מכל מחשב. שירות box.net מציע שטח אחסון חינם בנפח 1 גיגה בייט. אפשר להעלות את הקבצים אל השרת אחד אחד או לגרור כמה מהם יחד באמצעות ממשק "גרירה ושחרור".

 

מסקנות 

חלק מהשירותים לא תומכים בעברית באופן מלא ומספקים פתרון בסיסי. אף כי לא היינו זונחים את כל התוכנות ושמים מבטחנו ברשת, השירותים הזמינים היום עשויים לספק את הצרכים של חלק גדול מהמשתמשים. המגבלות הטכניות ילכו ויתמעטו עם הזמן, יש להניח, והשירותים ילכו וישתפרו עם הזמן. הבעייתיות של שירותים כאלה אינה טכנולוגית.

 

כדאי לתהות אם נכון לאחסן את הקבצים שלנו בשרתים של חברה קטנה, אשר עתידה לא ברור. כל תהליך הרישום והשימוש בשירותים כאלה לא נוח במיוחד – לכל שירות יש להירשם בנפרד עם שם משתמש וסיסמה אחרים. שירות אחסון קבצים? מסופק על ידי חברה X. אחסון תמונות – חברה Y. יומן – חברה Z ועיבוד תמלילים – חברה P.

 

ונניח שמדובר בחברה גדולה, כמו גוגל, המספקת את כל השירותים האלה במרוכז (בקרוב גוגל תשיק גם שירות לאחסון קבצים), השאלה עשויה להיות האם נכון לרכז את כל המידע האישי שלנו בשרתים של חברה אחת, אשר תדע איך להפיק ממנו את המקסימום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מהמחשב לרשת
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים