שתף קטע נבחר

המונה מזייף? בקרוב ייכנסו מוני המים והגז לפיקוח

משרד התמ"ת מתכוון להכניס לפיקוח את מוני המים, הגז והחשמל. אם נראה לכם שחשבון המים או הגז שלכם מוגזם, יהיה מי שיטפל בבעיה

איך אפשר להיות בטוחים שהמונה שקבע עבורכם כמה כסף עליכם לשלם עבור המים, החשמל או הגז, הוא אכן מדויק? כיום אין לצרכן ביטחון שהמונה אכן מדויק והתשלום משקף את הצריכה האמיתית בפועל, והוא נאלץ לשלם את הסכום שמכתיבים לו הרשויות והחברות.

 

בקרוב המצב הזה עומד להשתנות והמונים ייכנסו לפיקוח משרד התמ"ת. בשלב ראשון ייכנסו לפיקוח המשרד מדי לחץ אוויר בתחנות הדלק, הבודקים את הלחץ בגלגלי הרכב, ובשלב הבא יורחב הפיקוח גם על מוני גז ועל מוני מים ביתיים. בעתיד יפעל משרד התמ"ת להכניס לפיקוח גם את מוני החשמל הביתיים.

 

התקנות החדשות, בתחום המשקלות ומידות, שאושרו בשבוע שעבר בוועדת הכלכלה של הכנסת, הן תיקון לתקנות משנת 1963 שמתייחסות אך ורק למאזניים מכניים. התקנות החדשות מתייחסות למאזניים דיגיטליות ומותאמות לחוק הבינלאומי בנושא זה.

 

התקנות מסבירות מה הסטייה המירבית המותרת לכל מונה או מאזניים (המשמשות בין היתר לשקילת מוצרי מזון לפני אריזה), מה תדירות הבדיקה שלהם ובאילו מקרים הם יוצאו משימוש. התקנות מתייחסות גם למאזניים אוטומטיות וגם למאזניים שאינן אוטומטיות. על פי התקנות, החל מהשבועות הקרובים, ייאסר על יבואנים להכניס לארץ מדי לחץ אוויר מכניים והמונים הדיגיטליים יצטרכו לעמוד בדרישות משרד התמ"ת, על פי התקן של ה-OIML - הארגון הבינלאומי למטרולוגיה.       

 

לדברי המפקח על מידות, משקולות וסטנדרטים במשרד, טימור זרין, כ-90% ממדי לחץ האוויר שפועלים כיום בתחנות הדלק, הם מדי לחץ מכניים שאינם עומדים בתקנות החדשות. משרד התמ"ת הורה לחברות הדלק להחליף אותם למדי לחץ דיגיטליים. בדיון שהתנהל בוועדת הכלכלה, בו השתתפו גם נציגי חברות הדלק, הם הביעו תמיכה בהחלפת מדי הלחץ, אך ביקשו פרק זמן מפיק להתארגנות. לדברי זרין, התמ"ת נתן לחברות תקופה של שנה וחצי לבצע את ההחלפה בכל תחנות הדלק.

 

זרין מסר, כי התקנות החדשות בנושא ייקלו גם על סוחרים ויצואנים. "זה יפתח דלתות, יחסוך כסף ויקל על יצואנים שירצו לייצא ציוד מטרולוגי לחו"ל, כיוון שהציוד יעמוד בתקנים בינלאומיים".   

 

פיקוח של מונים ומאזניים על ידי התמ"ת יעזור כמובן לצרכן הקטן, שאין בידיו את האמצעים והידע לבדוק אם מונה המים שלו מדייק ואם התשלום על גז הוא אכן התשלום שמראה על הצריכה האמיתית שלו. מי שפחות ייהנה מהתקנות החדשות הן הרשויות המקומיות והחברות שמספקות את השירותים. סטייה קטנה ככל שתהיה במונה, מכניסה לכיסן סכומים לא מבוטלים, על גבו של הצרכן הקטן. בשבילו זה שקל, בשבילם זה זהב.    

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
מונה מים. התשלום לא מעיד על הצריכה המדויקת
צילום: גבי מנשה
מומלצים