שתף קטע נבחר

איפה כדאי לקנות או למכור דולרים?

האפשרויות הזמינות הן סניפי הבנקים, סניפי בנק הדואר או בחנויות ה-Change שנמצאות כמעט בכל מקום. אז איפה יותר כדאי? בדיקה של 6 עסקאות המרת מט"ח בעסקת מזומן לא ללקוח הבנק העלתה כי באמצעות ה"צ'יינג'ים" ניתן לחסוך 100 שקל בממוצע, אך מצד שני רוב הבנקים מעניקים הנחה ללקוחותיהם

שנים רבות חלפו מאז עסקאות במט"ח בוצעו עם חלפני כספים ברחוב לילינבלום או במקומות מוסתרים מעינן של הרשויות. כיום החוק מאפשר לישראלים להחזיק מט"ח במזומן או בחשבונות בבנק. בעקבות כך ברחבי המדינה נפתחו חניות רבות להמרת מט"ח - Change.

 

סניף צ'יינג' בתל אביב. אלטרנטיבה משתלמת?  (צילום: אבי שאולי)

 

בערים הגדולות בולט מספרם הרב, לנוחות התיירים, העובדים הזרים ולישראלים בכלל. "צ'יינג'ים" רבים מציעים ללקוחות הבנקים אלטרנטיבה, השאלה היא אם זה משתלם.

 

הצ'יינג'ים מרוויחים מהפרשי המחירים בין שער הקנייה לשער המכירה והבנקים מרוויחים ממפערי השערים וגובים בנוסף עמלה בשיעורים שונים.

 

בדקנו באחד מימי השבוע 6 עסקאות המרת מט"ח (דולר, אירו או ליש"ט) כנגד שקלים - בעסקת מזומן לא ללקוח הבנק: 

 

קנייה של 1,000 דולר מהבנק בשער ממוצע, עלתה 4,197 שקלים ובתוספת עמלה ממוצעת בשיעור של כ-75 שקלים -  סך הכל 4,272 שקל, כלומר ממוצע של 4.272 שקלים לדולר.

 

לעומת זאת, בשער ממוצע של 4 צ'יינג'ים שבדקנו מצאנו כי קניית 1,000 דולר עלתה בממוצע 4,160 שקלים - ממוצע של 4.160 שקל לדולר, חסכון של 112 שקל לעומת ביצוע העסקה בבנקים.

 

קנייה של 1,000 אירו מהבנק בשער ממוצע, עלתה 5,475 שקלים ובתוספת עמלה בשיעור ממוצע של כ-95 שקלים - סך הכל 5,570 שקל, כלומר ממוצע של 5.570 שקלים לאירו.

 

לעומת זאת, בשער ממוצע של 4 צ'יינג'ים שבדקנו מצאנו כי קניית 1,000 אירו עלתה בממוצע 5,442 שקלים - ממוצע של 5.442  שקל לאירו, חסכון של 128 שקל לעומת ביצוע העסקה בבנקים.

 

בבנק הדואר לא גובים עמלות, אך שערי הקנייה והמכירה מעט פחות טובים מאשר בבנקים בעסקאות של דולר ואירו בסכומים של עד 800 דולר, אירו או ליש"ט. לעומת זאת בקנייה או מכירה של 1,000 דולר, אירו או ליש"ט - בנק הדואר הציג שערים טובים מאשר של כל יתר הבנקים. 

 

הטבות ללקוחות הבנקים

רוב הבנקים מעניקים הנחות ללקוחות הבנק או למי שיבחר לבצע את המרת המט"ח בשירות עצמי (ATM). לעומת זאת, בביצוע המרות מט"ח בסכומים נמוכים הבנקים גובים מהלקוחות עמלה בשיעור גבוה יותר מהעסקה. 

 

עסקת מט"ח ללקוח בנק הפועלים באמצעות חשבונו בשער מיידי או בהזמנה (צריך לומר לפקיד) תבוצע בעמלה של 0.19% לעומת 1.9% שישלם מי שאינו לקוח של הבנק.

 

עמלת קניית 1,000 דולר מהבנק תעלה ללקוח זר כ-80 שקלים, לעומת כ-30 שקלים ללקוח הבנק באמצעות חשבונו בשער מיידי או בהזמנה. 

 

בבנק לאומי אין הבדל בעמלה ללקוחות ולמבצעי הפעולה שאינם לקוחות הבנק.

 

לקוחות בבנק דיסקונט זוכים גם כן להטבות לעומת לקוחות זרים: עמלה במכירת 1,000 דולר לבנק תעלה ללקוחות הבנק כ-30 שקל, לעומת כ-60 שקל ללקוח זר.

 

בבנק הבינלאומי מדגישים כי מי שאינו לקוח של הבנק ישלם עבור קניית מט"ח לפי השער הידוע של יום קודם בתוספת עמלה בשיעור של 1.75% מערך העסקה (מינימום 5.5 דולר), אך רוב עסקאות המט"ח מבוצעות על ידי לקוחות הבנק והם זוכים להטבות בהתאם למסלול אליו הם משוייכים. 

 

מנהלי הצ'יינג'ים מספרים שעובדים זרים קונים דולרים כי זאת הדרך המקובלת עליהם לשלוח כסף הביתה, לארץ מוצאם. לאחר שהם פורטים חלק ממשכורתם הם משתמשים בשירותי Westernunion, MoneyGram או בנק הדואר כדי לבצע את ההעברה.

 

ועצה לסיום: כשרוצים למכור מט"ח כדאי לחפש את המקום שיציע את שער הקנייה (BID) הגבוה ביותר, וכשרוצים לקנות מט"ח כדאי לחפש את שער המכירה (ASK) הנמוך ביותר, זה לא תמיד באותו מקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי שאולי
הפרשי עמלות ושערים בהמרת מט"ח
צילום: אבי שאולי
מומלצים