שתף קטע נבחר

מחקר: בתוך כ-25 שנה ייכחדו רוב יצורי השוניות

מחקר חדש קובע כי בתוך פחות מ-25 שנה רוב היצורים החיים בשוניות התת-ימיות צפויים להכחד בשל התחממות כדור הארץ וזיהום הים בפסולת ובעודפי דו תחמוצת הפחמן

בעוד פחות מ-25 שנה, רוב היצורים החיים בשוניות התת ימיות עשויים להיעלם מן העולם - כך עולה ממחקרים אחרונים של מדעני NOAA - הזרוע הפדרלית לפיקוח על האוקיינוסים והאטמוספירה.

 

טמפרטורת המים שעולה בעקבות ההתחממות הגלובלית, מחלישה את עמידות השונית מפני מזיקים כגון זרמי קרקע שנובעים מאתרי בנייה, רעלנים המופרשים מצבע של סירות ועוד. השונית, שהינה כידוע ביתם של אינספור יצורים וצמחים ימיים, הוא כה שברירית, שאפילו התחממות מעט מעל הטמפרטורה הנורמאלית של המים עשויה להוציא אותה מאיזון ולהפוך אותה לחשופה למחלות רבות.

 

בנוסף, עליה בחומציות מי-האוקיינוס במאה השנים האחרונות, אשר נגרמה עקב ספיגת מאות מיליארדי טונות של דו תחמוצת הפחמן הנפלט בבערת חומרי דלק, פוגמת קשות בהתפתחות ובשרידותם של אלמוגים ובעלי קונכיות.

 

מעל 30 אחוז משוניות האלמוגים בעולם מתו ב-50 השנים האחרונות ו-30 אחוזים נוספים נפגעו באופן חמור. הצפי עבור 25 השנים הבאות הוא הכחדה מלאה של כ-60 אחוז משוניות האלמוגים. במילים אחרות, החיים התת-ימיים נתונים תחת סכנת השמדה ממשית.

 

”האוקינוסים משתנים תדירות“, אומר פרופסור סטפן ראמסטורף, ראש המכון למחקר השפעות אקלימיות בפוטסדם, גרמניה, בכנס של האו“ם בנוגע לשינויי האקלים שאיגד נציגים ממאה מדינות שהתקיים לפני שבועות אחדים בקניה. לדבריו, “העליה בחומציותם של מי האוקינוס מהווה איום אדיר על האורגניזמים הימיים“.

 

במחקר בשם ”האוקיינוס בעתיד- מתחממים, מתרוממים, מתחמצים“, ראמסטורף ושמונה מדענים נוספים מתריעים שהעולם עתיד להיתקל בבעיות גלובליות הדומות לתופעת הגשם החומצי של שנות ה-70 וה-80.

 

חובבי הסושי אינם היחידים שניצבים במערכה אל מול נבואות החורבן. דגים הינם חלק בסיסי ולעיתים אף בלעדי בתפריטן של חיות אחרות - גדולות יותר הנמצאות בשרשרת המזון. פגיעה בשרשרת המזון, המקשרת בין יצורי החיים הפשוטים ביותר לבין טורפי העל ואוכלי כל (ביניהם גם האדם), עשויה לעבור שינויים מהותיים עם היעלמותם של הריף ודייריו ולחייב שינויים גם בתזונת האדם.

 

בתחילת חודש נובמבר פורסם בכתב העת Science מחקר שהראה כי במידה ומגמת הדיג והרס בתי הגידול יימשכו, בתוך חמישים שנה לא ישארו דגים בים. המאמר חשף כי כמות הדגים הנידוגה בים הפתוח צנחה בכמעט שליש, וקצב הירידה במספר הדגים מואץ. צוות החוקרים הבינלאומי גילה עוד כי הירידה בדגה קשורה גם בפגיעה במגוון הביולוגי בים, והראה כי הגנה על איזורים מסוימים תוכל לשמר את כמות הדגה הקיימת. במחקר המינים השתתפו מדענים ממוסדות רבים מאירופה ומיבשות אמריקה, שאספו ארבע סדרות שונות של נתונים.

 

הכותבת היא חברת "מגמה ירוקה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בסכנת הכחדה. אחד מדיירי השונית
ויז'ואל/פוטוס
בקרוב לא יהיה לאן לצלול?
ויז'ואל/פוטוס
מומלצים