שתף קטע נבחר

אלי יונס: לא צריך להתעסק בעמלות, אלא בשירות

מנכ"ל המזרחי טפחות שבר את "החרם" של מנהלי הבנקים על ועדת הכלכלה, ואמר בדיון: צריך להתמקד בסוגיית השירות ללקוח, ולא בעמלות, כגורם שיקדם את התחרות בין הבנקים. סמנכ"ל בבנק לאומי: פיקוח על העמלות ימנע את התחרות

מנכ"ל בנק המזרחי-טפחות, אלי יונס, קרא היום (ב') לוועדת הכלכלה להתמקד באיכות השירות ללקוח ולא בסוגיית העמלות, בתור הגורם הקובע שיקדם את התחרות בין הבנקים. יונס אף הזהיר כי הדיון על הגבלת עמלות כאלה או אחרות עלול לחזור על עצמו ולהיות אינסופי, והטלת פיקוח על העמלות עלולה להשיג תוצאה הפוכה. "במקום לבדוק כל עמלה, מוטב לבדוק איך כל בנק מטפל בלקוח", אמר יונס.

 

"הבעיה של ישראל היא חוסר התחרותיות במערכת הבנקאית שנובעת בעיקר מהריכוזיות שבמערכת", הדגיש יונס. "לא כולם יודעים שהבנקים הבינוניים הרבה יותר זולים ללקוח מהבנקים הגדולים, למרות שעלות התשתית שלנו היא כמו של הגדולים, ומבצעי השיווק שלנו טובים יותר. לכן, כשמדברים על קידום התחרות, ראוי לתת העדפה לבינוניים. די בטפיחת עידוד על גבו של בנק בינוני כדי לעזור לו להתבסס בפלח שוק מסוים שבו רמת התחרות נמוכה מדי".

 

יונס ציין לדוגמה את גישתם של הממונה על שוק ההון והביטוח באוצר, ידין ענתבי, ושל יו"ר רשות ניירות ערך, משה טרי, שהחליטו להעדיף את הבנקים הבינוניים בהרשאה לתת לציבור ייעוץ פנסיוני.

 

גם בוויכוח סביב העמלות שהסעיר את הוועדה, דרש יונס מהח"כים שיתייחסו אליו אחרת ולא במקשה אחת עם הבנקים הגדולים. "לא נכון לומר שכל הבנקים מתיישרים בעמלות. הן לא זהות. רק הגדולים העלו את לאחרונה את העמלות. אנחנו לא העלינו, כמו שאצלנו אין עמלת שורה, ולא גובים עמלה על פעולות בכספומטים ובאתר האינטרנט של הבנק", ציין יונס.

 

"אנחנו גם לא גובים בכלל עמלות מניצולי שואה על העברות התמלוגים שלהם", הוסיף ואמר בתגובה להערת היו"ר ח"כ משה כחלון בפתח הישיבה, שהוא מצפה מהבנקים ללכת בעקבות בנק הפועלים אשר נענה אמש לקריאתו וביטל שתי עמלות על חשבונות של ניצולי השואה.

 

יונס, אגב, הוא הראשון והיחיד ששבר עד כה את ה"חרם" של מנכ"לי הבנקים על דיוני הוועדה בסוגיית העמלות. הוא בא כדי להסיט את הדיון הציבורי לכיוון הרצוי לו. "אם הוויכוח ימשיך להתנהל על עמלות מסוג אחד נתראה כאן בעוד שנה כדי לדון על עמלות מסוג אחר. אני לא מאמין שניתן לדון כאן בכל אחד מהשירותים הבנקאיים זה עלול להיות תהליך אינסופי. לכן מה שצריך לקבוע בהיבט של טובת הציבור זה מי שנותן שירות טוב יותר ללקוח", חזר ואמר.

 

"פיקוח ימנע את התחרות"

גדעון שור מבנק לאומי, הוסיף בהקשר זה כי לא מעודדים תחרות דרך העמלות. הוא הזהיר שפיקוח על העמלות ימנע את התחרות ורק תדחוף את הבנקים יותר להתיישר אחד עם השני, ובסופו של דבר תייקר את העמלות.

 

יונס אמר את דברו בדיון שהתפתח סביב אחד הסעיפים באחת מהצעות החוק לריסון העמלות, של ח"כ אמנון כהן (ש"ס), שמונחות על שולחן הוועדה. הסעיף אוסר על בנק לגבות עמלה על שירות שלא ניתן בפועל, והבנקים ביקשו לתקנו כך שיוכלו לגבות עמלה גם על שירות שהועמד לרשות הלקוח, גם אם לא ניצל אותו.

 

היו"ר כחלון פתח ויכוח סוער בשאלה מדוע הבנקים מתפרנסים מהעמלות יותר ממרווחי האשראי. מנכ"ל איגוד הבנקים, משה פרל, טען שמשקל העמלות זניח ברווחי הבנקים הישראלים בדומה למקובל בעולם. הוא נקב בסדר גודל של כ-34%. כחלון מצידו שלף מחקר של הכלכלן דוד לבהרי מלפני 5 שנים שמצא כי משקל העמלות הוא 85%.

 

הנתונים הסותרים ובעיקר נוכחות צוותי הטלוויזיה והרדיו הפכו את הוועדה לשוק פרוע. "מה אתה מוכר לנו לוקשים? מתי תלמדו להפסיק למכור לנו שקרים"? צעק ח"כ דוד טל (קדימה). כחלון ביקש למחוק את הדברים מהפרוטוקול, אבל כשנציג בנק ישראל ביקש להפריך את ממצאי לבהרי, שלדבריו מבוססים על חישובים שגויים – כחלון סתם לו את הפה.

 

תהליך החקיקה יימשך בישיבה נוספת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
אלי יונס. שבר את "החרם"
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים