שתף קטע נבחר

טיול מסעיר בעקבות השטפונות

עם החורף מגיעים הגשמים ואיתם השטפונות המסוכנים והמרהיבים. טיול זהיר בעקבות המים הגועשים יכול להיות חוויה רטובה ומרגשת. לא נסחפנו, צפו בווידאו

סוף סוף חורף. ברדיו מדווחים שבלילה ירדו ממטרים ברוב אזורי הארץ ומיד אחר כך מתחיל מבול הדיווחים על עומסי התנועה והפקקים. בנגב דווקא הכל זורם. ועוד איך זורם. 

 

 

"יש חשש לשיטפונות במקומות הנמוכים", מזהירים החזאים ושיטפונות במדבר הם אכן תופעה מרשימה ולא נדירה לעונה, אך גם מסוכנת. הבעיה העיקרית עם שיטפונות היא הפתאומיות בה הם מופיעים והקושי לחזות אותם מראש. אפשר לטייל במורד הנחל, באזור בו אין זכר לעננות בשמיים, ולהקלע לשיטפון. הסיבה היא, שיתכן שמעל חלקו העליון של הנחל מתרחשת סערה, והגשם היורד יתנקז אל חלקו התחתון.

 

תופעה זו מסוכנת בעיקר במדבר יהודה בנחלים כמו ערוגות, משאש, קומראן, צאלים ומשמר, שמקור המים שלהם מגיע מהרי ירושלים והרי חברון.

 

ובכל זאת, מפגש בטוח עם שיטפונות בנגב ובמדבר יהודה, מנקודת תצפית טובה על המצוק או בצד הכביש, הוא חוויה סוחפת ובלתי נשכחת, ויעידו על כך כל אותם "ציידי שטפונות" שנימנים עם חברי "טיולים ברגע האחרון" של החברה להגנת הטבע, טיולים שיוצאים בהתאם למזג האוויר ובהתראה קצרה.

 

מראה מעל למפל

היכן ניתן לראות שיטפון באופן בטוח:

 

1. חניון עליון של גן לאומי עין עבדת - תצפית על המפל שמעל עין מעריף, כביש 40, כ-7 ק"מ מדרום לשדה בוקר לכיוון מצפה רמון.

 

2. מצבת זיכרון מעל נחל תמר - על כביש 25, כקילומטר ממערב לצומת הערבה לכיוון דימונה.

 

3. מצפה העץ ליד מצוקי דרגות - בכביש 90 לאורך חוף ים המלח. בקילומטר ה-259 פונים למצוקי דרגות, ממשיכים לנסוע, עולים בכביש ארוך ומפותל לכיוון רמת המדבר, ולפני סוף העלייה פונים שמאלה לדרך עפר המובילה לתצפית על נחל דרגות. (לפעמים, בעת שיטפונות חזקים, כביש 90 נחסם, ויש להאזין לעדכונים ברדיו אם הכביש פתוח).

 


שטפון במדבר יהודה. היו גם אתם ציידי שטפונות (צילום: ביס"ש כפר עציון)

 

לחובבי מים מומלץ לטייל בקניוני הנחלים הבאים: נחל צפית, נחל ורדית, נחל ברק, נחל צאלים, נחל משמר, נחל משאש (דרגות עליון) ובעין ירקעם בנחל חתירה.

 

השיטפונות בנגב זורמים בדרך כלל בנחל צאלים, בנחל צין ובנחל משמר. מדבר יהודה בנחל אוג, בנחל דרגות ובנחל זהר. בגליל ניתן לראות זרימות חזקות בקנין בית הכרם, בנחל צלמון-מפלי פרוד, בנחל חילזון ובנחל דישון. בגולן ניתן לראות את זרימתו של הירדן ונחל עיט.

 

רטוב אבל בטוח

החברה להגנת הטבע מציעה כללי זהירות לנתקלים בשיטפונות במקרה או בכוונה:

 

  • לפני הנסיעה לאזור מועד לשיטפונות, יש להתעדכן במצב הכבישים הסגורים ובאזורים המסוכנים למעבר.

 

  • כאשר נוסעים על הכביש ונתקלים בשיטפון, יש לעצור ולא לנסות לעבור עם הרכב, גם אם הזרימה נראית חלשה. לעיתים קרובות הכביש נסחף מתחת למים, ואין אפשרות להבחין בכך. יש להרחיק את המכונית כמה שיותר רחוק משפת המים ולהודיע למשטרה על מקום הימצאות השיטפון, בכדי שיוכלו להזהיר אחרים.

 

  •  מי שיוצא "לצוד שיטפון", חייב להגיע לאזורים רק בליווי מדריכים מוסמכים המכירים את השטח היטב ויכולים להביא למקום תצפית בטוח. יש להימצא תמיד במקומות גבוהים, לא להתקרב יותר מדי לשפת המצוקים, לא לעמוד בקרבת גדות הנחלים וכמובן לא בערוצי הנחל. בזמן שיטפון, גם מקום שנראה כעת יבש לחלוטין, הופך בתוך שניות לנחל קוצף עם עוצמת זרימה אדירה ויפהפיה אך מסוכנת.

 

  • החברה להגנת הטבע מציעה תמורת תשלום "טיול של הרגע האחרון" לצפייה מקרוב בשטפונות. לקבלת עידכונים על סיורים בהתראה קצרה יש לשלוח דו"אל עם פרטים מלאים ל: floods@spni.org.il או להתקשר לטלטבע: 03-6388688.
  • דרך אחרת לתפוס שיטפון היא עם מדריכי בי"ס שדה כפר עציון, המקיימים בימים חורפיים במיוחד טיולי שלג וטיולי שיטפונות בתשלום. הטיולים מותנים בתנאי מזג האוויר ותנאי הנסיעה ומחייבים הרשמה מראש בטלפון: 02-9935133.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רון קפון
לטייל אבל בזהירות
צילום: רון קפון
שיטפון בנחל הבשור
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים