שתף קטע נבחר

סגנו של לה-פן הורשע בהטלת ספק בשואה

ברונו גולניש, בכיר במפלגת "החזית הלאומית", הורשע בצרפת בהטלת ספק בשימוש שעשו הנאצים בתאי גזים. רק השבוע מונה לעמוד בראש סיעת ימין קיצוני בפרלמנט האירופי. דווקא היום חנך הנשיא שיראק בפנתיאון בפריז לוח זיכרון מיוחד כהוקרה לחסידי אומות עולם צרפתים שהצילו יהודים בשואה

בית משפט בעיר ליון הרשיע היום (ה') את ברונו גולניש, בכיר במפלגת הימין הקיצוני הצרפתית וחבר הפרלמנט האירופי, בהטלת ספק בקיומם של תאי הגזים בשואה.

 

גולניש, סגנו של ז'אן-מארי לה פן בראשות מפלגת "החזית הלאומית" הצרפתית, הורשע בעבירה של "הטלת ספק בפשע נגד האנושות". נגזר עליו עונש מאסר על תנאי של שלושה חדשים וקנס של 5,000 אירו - מחצית מהסכום שדרשה התביעה.

 

כמו כן קבע בית המשפט כי על גולניש לשלם פיצויים בגובה 55 אלף אירו למתלוננים נגדו, ארגון הנקרא אס.או.אס. ראסיזם, הנלחם בגזענות בצרפת. בנוסף קבע בית המשפט כי עיתונים שפירסמו מאמרים פרי עטו, יידרשו כעת לפרסם ידיעה על גזר הדין.

 

הפרלמנט האירופי הסיר את חסינותו של גולניש כדי לאפשר לרשויות החוק בצרפת להעמידו לדין. הוא לעומת זאת טוען כי הוא קורבן של "ציד מכשפות". בהודעה שפירסם הוא כינה את גזר הדין "פעולה של דיכוי" והבטיח לערער.

 

הרשעתו נולדה מדברים שאמר גולניש במסיבת עיתונאים באוקטובר 2004, בה הטיל ספק בשימוש שעשו הנאצים בתאי הגזים כדי להשמיד יהודים בתקופת השואה וטען כי יתכן שמספר היהודים שנספו בשואה מוגזם. "להיסטוריונים שמורה הזכות לדון אודות מספר הקורבנות והאופן שבו מתו. 50 שנה אחרי המלחמה, אנו יכולים לדון במספרים האמיתיים של ההרוגים", אמר גולניש בשעתו.

 

דבריו עוררו כצפוי סערה בצרפת. לחצים שהפעילו ארגונים יהודיים ואנטי-גזעניים גרמו לאוניברסיטת ליון להשעות אותו לחמש שנים מתפקידו כמרצה למשפטים ויפנית.

 

ראש מפלגתו של גולניש, ז'אן-מארי לה פן, שמתמודד במירוץ לנשיאות צרפת באביב, הורשע פעמיים ונקנס בעבר בגין התבטאויות שהוגדרו כדברי הסתה על רקע גזעי. ב-1996 הוא אמר כי תאי הגזים "היו רק פרט קטן" במכלול של מלחמת העולם השניה. בשנה הבאה הוא צפוי לעמוד למשפט לאחר שאמר אשתקד כי "הכיבוש הנאצי של צרפת לא היה בלתי הומאני באופן מיוחד". בקיץ האחרון הוא אמר שאנטישמיות יכולה להיות מצחיקה לפעמים ושבנבחרת הכדורגל של צרפת "יש יותר מדי שחקנים שחורים".

 

השבוע מונה גולניש לעמוד בראש סיעה ימנית קיצונית שקמה בפרלמנט האירופי בשטרסבורג. הסיעה - "זהות, ריבונות ומסורת" - שואפת להגביל את ההגירה הזרה למדינות האיחוד האירופי ולהאבק במאמצי האינטגרציה שמוביל האיחוד. הסיעה החדשה תומכת בהמעטת כוחו והשפעתו של האיחוד האירופי על המדינות החברות בו, ובין היתר בכוונתה להתנגד להחלת חוקה אירופית, או להרחבתו של האיחוד.

 

הקמת גוש הימין התאפשרה בזכות הרחבת האיחוד, והצטרפותן של רומניה ובולגריה ב-1 בינואר, אז נוספו לפרלמנט האירופי כמה מחוקקים נוספים המשתייכים לימין הקיצוני. כך הצליח להתגבש גוש של 20 חברים - המינימום הנחוץ להקמת סיעה בפרלמנט האירופי המונה 785 מושבים.

  

שיראק חלק כבוד למצילי היהודים בשואה 

הפסיקה ניתנה דווקא ביום בו חנך נשיא צרפת, ז'אק שיראק, לוח זיכרון כהוקרה לכ-2,700 חסידי אומות עולם צרפתים שהצילו יהודים בתקופת השואה.


אודט ליניו (מימין) שהצילה את פלור קמינסקי (משמאל), מצביעה על שמה בלוח (צילום: סי"צ)

 

לוח הזיכרון נחנך בבניין הפנתיאון בפריז - מקום מנוחתם של גדולי האומה הצרפתית. בכך רצה שיראק להדגיש את החשיבות שהוא רואה במאבק באנטישמיות. שיראק היה הנשיא הצרפתי הראשון שהכיר באחריותה של צרפת לגירושם של אלפי יהודים בתקופת השואה ולפשעים שבוצעו בתקופת ממשל וישי, ששיתף פעולה עם הנאצים.

 

כ-300 אלף יהודים חיו בצרפת לפני השואה. יותר מ-75 אלף מהם גורשו למחנות הריכוז הנאציים אולם כשלושה רבעים מהם שרדו את המלחמה, בין השאר הודות לצרפתים שהסתירו אותם או העניקו להם מסמכים מזוייפים. בחלק מהמקרים אימצו משפחות צרפתיות ילדים יהודיים והצילו כך את חייהם. זוהי גם הסיבה שחלק גדול מחסידי אומות העולם הצרפתים נותרו אלמונים. הילדים שאומצו פשוט לא זכרו את שמות מציליהם.

 

ואולם בטקס המרגש נכחו כ-250 חסידי אומות עולם שנותרו בחיים. שיראק כינה אותם בטקס "קרני אור" שהאירו את "התקופות החשוכות" שלנו. לדבריו, הם "הנציחו את כבודה של צרפת, את ערכי הצדק שלה, הסובלנות וההומניות שלה". בטקס נכחו גם רעיית נשיא ארצות הברית לורה בוש וחתן פרס נובל לשלום אלי ויזל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נרדף. גולניש
צילום: איי פי
לוח זיכרון לחסידי אומות העולם. שיראק ואלי ויזל
צילום: רויטרס
מומלצים