שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

הבלדה על יואל דה מלאך

יואל דה מלאך האמין בכל מאודו שגם הנגב עוד יהיה פורח, וכמי שזכה בפרס ישראל לחקר המדבר כנראה שהיו לו סיבות טובות לחשוב שיום יבוא וזה יקרה. טיול מצולם בתחנות חייו של איש שהצניע לכת והגיע רחוק

החוויה האגרונומית הראשונה של יואל דה מלאך, חתן פרס ישראל להישגים בחקלאות מדבר (1987), התרחשה ערב מלחמת העולם השנייה בגן הירק של קיבוץ גבעת ברנר, אליו הגיע עם גלי עליית הנוער מאיטליה.  

 

דה מלאך נולד בפירנצה בשנת 1924, בשם ג'וליו דה אנג'לס. בשלהי 1939 הוא עלה לארץ והחל לעבוד את אדמות קיבוץ גבעת ברנר. באותה תקופה הושקו הגידולים באזור בסקינרים (ר' תמונה מצד ימין), מכונות השקיה אשר פותחו בקיבוץ.

 

לימים יחקור יואל דה מלאך את החקלאות המדברית ויפתח שיטות השקייה לאזורים שחונים. לפניכם תמונות מפועלו של האיש הצנוע שסייע בהפרחת השממה.


מגבעת ברנר נשלחים יואל וחבריו לסייע בקטיף עגבניות בקיבוץ אשדות יעקב. בעמק הירדן הייתה אז נפוצה השקיה בהצפה ובתלמים.


בשנת 1943 עולים שלושה יישובים - רביבים, גבולות ובית אשל - על אדמת הנגב. קבוצתו של יואל מצטרפת לחברי רביבים ומתיישבת ליד ביר עסלוג'. ברביבים ביקשו לבחון השקיה בעזרת איגום מי שיטפונות.


בפיקוח המהנדס קובלנוב הוקמו ליד הקיבוץ מאגר ומערכת לתפיסת מים. שטפון גדול שמתרחש אותה שנה הורס את מתקני התפיסה ופורץ את סוללת המאגר.


בתמונה: פתחי גלישה לעודפי מים מהמאגר.


 

יואל מקים בלב המדבר גן ירק ומתחיל לערוך בשטח ניסויים, שיאו אז היה תפוח אדמה במשקל קילוגרם. בתמונה: השקיה בשיטת ניגרין.


בשנת 1947, עת מתקיימים באו"ם הדיונים על חלוקת א"י, מגיעים לארץ חברי ועדת אונסקו"פ במטרה להמליץ על גבולות החלוקה. בין השאר הם מבקשים לבחון מקרוב האם היהודים באמת יכולים להתיישב בנגב.


הדבר נודע ליואל שדואג ערב קודם לביקור, להציף במים את גינת הסייפנים בקיבוץ. חברי המשלחת מתרשמים שהכל פורח ביישוב היהודי.


בשנת 1952 עולה יואל לירושלים, ללמוד בוטניקה אצל פרופ' מיכאל אבן-ארי באוניברסיטה העיברית. במסגרת לימודיו הוא יוצא לחקור ולשחזר את החקלאות הנבטית בעבדת ובשבטה. מסקנות המחקר היו שלא ניתן לפתח חקלאות מודרנית באותן שיטות גידול עתיקות. בהמשך הוא עוסק בפיתוח השקיה בטפטוף.


בשנות ה-70 מתגלה מאגר ענק של מים במעבה אדמת הנגב. היה זה מאגר של מים מליחים ממנו ניתן לשאוב ללא הגבלה. יואל מקים תחנת נסיונות חקלאית כדי לבחון גידולים ושיטות השקיה שיתאימו לגילוי המסעיר. בשנות ה-80 מצטרפים גופי מחקר לתחנת הנסיונות והמחקר מביא לפיתוח נרחב בענף הגידולים המדבריים והדגה. בחלק מהמקרים מתקבלת תנובה איכותית יותר מזו שהושקתה במים "מתוקים". בתמונה: ביקור ממלכתי של יצחק נבון.

בתמונה: יואל דה מלאך עם ידידו לובה אליאב ושגריר מצרים בסיוני בתחנת הניסויים, צולם בשנות ה-80.


יואל דה מלאך נפטר לפני שנה. החודש יקרא על שמו מרכז הניסויים לחקלאות מדברית, הנמצא לא הרחק מקיבוצו רביבים.  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יואל דה מלאך (1924- 2006)
סקינר בגבעת ברנר
מאגר המים ברביבים
גן הירק של רביבים. השקיה בדרך של הצפה
יואל בגן הירק של רביבים
מכה שורשים במדבר
מומלצים