שתף קטע נבחר

הירשזון: מס הכנסה שלילי כבר השנה בכמה מקומות

שר האוצר פרס את תוכניתו לעידוד היציאה לעבודה וצמצום הפערים החברתיים בעלות של 1.3 מיליארד שקל. מהשנה יופעל מס הכנסה שלילי לגבי כ-55 אלף משקי בית בירושלים, שדרות, אשקלון, נצרת ועין מאהל. יתווספו מעונות יום. מבטיח לגבש עוד השנה מודל פנסיה חובה ולגבי השינוי בשווי השימוש ברכב צמוד הבטיח כי יתפרס על פני 3 שנים

שר האוצר, אברהם הירשזון, פרס הבוקר (ב') את תוכניתו לעידוד היציאה לעבודה ולצמצום הפערים החברתיים בעלות של 1.3 מיליארד שקל.

 

התוכנית מבוססת על הנהגת מס הכנסה שלילי, אכיפת חוקי העבודה, הנהגת חיסכון חובה לפנסיה ושינוי שווי השימוש ברכב צמוד. הירשזון מסר פרטים רק על המיסוי השלילי והסתפק בהצהרות על תוכנית הפנסיה והשינוי בשווי השימוש ברכב צמוד.

 

 

 

מס הכנסה שלילי

תוכנית הנהגת מס הכנסה שלילי תופעל באופן מדורג על פי אזורים גיאוגרפיים במשך 4 שנים עד 2009. כבר השנה ישתתפו בתוכנית כ-55 אלף משקי בית בירושלים, שדרות, אשקלון, נצרת ועין מאהל בצפון. ב-2009, בסוף התוכנית, היא תקיף כ-220 אלף משקי בית. המודל יופעל על ידי רשות המסים והתשלום יועבר לעובדים ישירות בכל רבעון.

 

התוכנית מתייחסת לתא המשפחתי כיחידה סגורה בהתייחסות למספר הילדים בכל משפחה. שר האוצר אמר כי כל אדם העובד בחצי משרה ומעלה יקבל זיכוי אישי לפי גובה הכנסתו ובלבד שסך הכנסה של המשפחה לא יעלה על 10,000 שקל. הוא ציין כי עלותו התקציבית של מהלך זה תעמוד על כ-1 מיליארד שקל.

 

הוא הביא לדוגמה משפחה שכל אחד מבני הזוג מרווח בין 3,000 ל-4,200 שקל בחודש ויש לה עד 2 ילדים. משפחה זו תקבל בכל חודש מהמדינה צ'ק של 550 שקל, או 6,600 בשנה. אותה משפחה שיש לה 3 ילדים ומעלה תקבל בכל חודש 800 שקל או 9,600 בשנה.

 

בנוסף הודיע הירשזון על הגדלה משמעותית של היצע מעונות היום והצהרונים לנשים עובדות בהשקעה של 200 מיליון שקל. המדינה תסבסד כ-40% עד 50% מעלות מעון היום או הצהרון ובסך הכל תספק פתרונות ל-30,000 משקי בית.

 

הממונה על התקציבים, קובי הבר, אמר בנושא זה כי הסיבסוד יינתן לכל אם בצורת שובר שווה כסף שיינתן לבעלי המעון או הצהרון בהתאם למבחני הכנסה שייערכו למשקי הבית. שווי השובר יעמוד בממוצע על 700 שקל למעון ו-300 שקל צהרון. בפועל, מדובר בסיבסוד מינימלי של 100 שקל עד למקסימום של 1,100 שקל.

 

סיבסוד הצהרונים נועד לתת פתרון לאמהות לילדים מעל גיל 3, שעובדות במשרה מלאה, מאחר והגנים פועלים עד שעה 13:00 והאם צריכה פתרון השגחה על הילד אחרי שעה זו, כך שהקצאת השוברים תאפשר לאמהות נוספות להשתלב במעגל העבודה.

 

לגבי אכיפת חוקי העבודה בראשם שכר המינימום אמר הירשזון כי תגובש תוכנית בשיתוף עם שר התמ"ת אלי ישי בעלות כוללת של 25 מיליון שקל. מטרת התוכנית להגדיל את מערך הפיקוח, קיצור זמן התגובה לתלונות נגד מעבידים, הגברת אחריות המשתמשים בקבלני כוח אדם וקביעת ענישה מנהלית למפרי החוק (ישי הקדים להודיע על תוכנית זו לוועדת הכספים לפני כשבועיים).

 

באשר לאכיפת חוקי עבודה, הוסיף קובי הבר, כי קבלני כוח אדם לא יורשו להשתתף במכרזי הממשלה אם יפרו את חוקי העבודה.

 

מודל לפנסיית חובה עוד השנה

לגבי תוכנית החיסכון החובה לפנסיה הזכיר הירשזון כי העלה לראשונה את הרעיון לפני יותר 3 שנים וכעת עם הגדלה משמעותית של ההכנסה הפנויה, נוצרה הזדמנות כמעט חד-פעמית להתגבר על החסם המרכזי שמנע ממאות אלפי שכירים להפריש את חלקם לקרן הפנסיה.

 

לדבריו, בכוונתו לגבש עוד השנה מודל פנסיה חובה שיחול על כל עובדי ישראל בשיתוף עם השר עמיר פרץ, יו"ר ועדת השרים בנושא, עם שר התמ"ת אלי ישי, עם יו"ר ההסתדרות עופר עיני ועם נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש.  

 

הממונה על שוק ההון והביטוח, ידין ענתבי, אמר בנוגע לחסכון החובה לפנסיה כי ההסדר המוצע יקבע תקופה מוגבלת שבמהלכה יוסדר הנושא בהסכמה בין העובדים והמעסיקים, כאשר בתום התקופה אם לא יימצא הסדר לקבוצות שכירים מסויימות, יחול עליהם כל הסכם קיבוצי שייחתם עם מגזרים דומים.

 

הרפורמה ברכב הצמוד

לגבי שינוי שווי השימוש ברכב צמוד אמר הירשזון כי הוא לא יתבצע בהינף יד, אלא יתפרס על פני 3 שנים - בלי לומר מתי - וכי העלאת השווי בתקופה הראשונה תהיה נמוכה מהעלאות בהמשך, אף זאת בלי לציין את שיעור השינוי במיסוי.

 

השר הבהיר כי המהלך נועד להעמיד את השווי על ערכו הכלכלי ולהפחית במקביל את שיורי מס ההכנסה על יחידים. הירשזון ציין כי לא מדובר בספיגת כספים מהציבור, אלא בחלוקה שוויונית, כמהלך חברתי שמבטל את האפליה הקיימת בין עובדים המקבלים רכב צמוד ממקום עבודתם לבין עובדים שמחזיקים על חשבונם רכב פרטי.

 

מ"מ ראש ראשות המסים, יוסי בכר, ציין כי המקורות שיתקבלו מהמהלך בסך 2.5 מיליארד שקל, יאפשרו את ההפחתה השוויונית של נטל המס ליחידים.

 

בכר ציין כי המהלך הוא חלק מהמדיניות הכלכלית שמוביל שר האוצר שבמרכזה תיקון עיוותים בדרך של ביטול הטבות מס סקטוריאליות מחד והפחתת שיעורי המס על עבודה מאידך. בכר מסר כי שווי השימוש יועלה כאמור בהדרגה על פני 3 שנים.

 

שווי שימוש נוכחי של 1,180 שקל בקבוצה 1 יעלה בתום תקופת המעבר ל-2,310 שקל (תוספת הדרגתית של 1,130 שקל). שווי שימוש של 1,330 שקל בקבוצה 2 השכיחה יעלה בתום תקופת המעבר ל-2,770 שקל (תוספת הדרגתית של 1,440 שקל). שווי שימוש של 1,740 שקל בקבוצה 3 יעלה ל-3,300 שקל (תוספת של 1,560 שקל). שווי השימוש בקבוצה העליונה של 4,850 שקל יעלה ל-8,720 שקל (תוספת של 3,870 שקל).

 

בכר הדגיש כי במקביל להעלאת שווי השימוש יופחת שיעור מס ההכנסה על יחידים מעבר לתוואי ההפחתה הקיים מ-17% ל-13%, במדרגת המס שבין 4,270 שקל ל-7,600 שקל והפחתה מ-25% ל-23% במדרגת המס הבאה, שבין 7,620 ל- 11,410 שקל. משמעות ההפחתה היא תוספת שכר נטו של 69 שקל בחודש לעובדים בשכר של 6,000 שקל ולעובדים בשכר של 12,000 שקל ומעלה – תוספת של 209 שקל בחודש.

 

בכר הדגיש כי במצב הנוכחי יותר מ-80% מהטבת המס של שווי השימוש ברכב מופנית לשלושת העשירונים העליונים כשבפועל העלאת שווי השימוש תתמקד רק ב-10% מכלל השכירים שמחזיקים ברכב צמוד, אבל הפחתת המס הכללית תיטיב עם כלל השכירים שמקבלים כ-5,000 שקל ומעלה.

 

הירשזון ציין כי ההחלטה התקבלה בהסתמך על עבודת צוות בראשות יוסי בכר, ששמע ובחן את טענות כל הגורמים המעורבים בנושא במשק. השר ציין כי קיבל את ההמלצות לא להפלות בין סוגי עובדים מאחר ושווי השימוש נועד לשקף את השימוש הפרטי המנותק להלכה ולמעשה מהשימוש שנעשה ברכב במהלך יום העבודה.

 

כמו כן, השר קיבל את המלצת הצוות כי במקביל לתיקון שווי השימוש יש לתקן את האפליה הקיימת כיום לטובת השכירים בכל הנוגע להכרה בהוצאות הרכב הפרטי שלהם עד כדי זהות מוחלטת בין שתי הקבוצות.

 

בכר אמר כי על מנת להגדיל את אפשרויות הבחירה של העובדים בכל מה שנוגע להיצע כלי הרכב הצמודים, החליט שר האוצר להרחיב את קבוצת המחיר מס' 1 שקובעת את הבסיס לשווי השימוש ולאגרת הרישוי, כך שתכלול כלי רכב שמחירם היום עד 97,000 שקל במקום 87,000 שקל עד כה.

 

בתשובה לשאלת ynet אמר בכר כי הפעלת השינוי בשווי השימוש תיעשה רק לאחר תיקון החוק בכנסת ובכל מקרה לא לפני יולי 2007.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
"עידוד היציאה לעבודה"
צילום: דן בלילטי
מומלצים