שתף קטע נבחר

מחקר: חוסר בשינה גורם להרס תאי מוח

חוקרים בדקו את השפעת חוסר השינה ומצאו כי עירות במשך 72 שעות גרמה להפחתה ביצירת תאי מוח. החוקרים: מניעת שינה ממושכת עלולה לגרום לפגיעה מוחית

אז כמה שעות אתם ישנים ביממה? שימו לב: חוסר בשינה עלול לגרום לפגיעה מוחית, כך סבורים מדענים שמצאו כי מניעת שינה בחולדות גרם להרס תאי מוח. הממצאים מדווחים בגליון החדש של כתב העת המדעי PNAS.

 

מחקרים קודמים כבר הראו כי חסך שינה פוגע משמעותית בעת ביצוע מטלות של זכרון קשב וריכוז. על פי הסברות במהלך השינה מתקיימים מיליוני פעולות

מוחיות המעבדות את הנתונים שנקלטו במהלך היום, תוך כדי יצירת תאי מוח חדשים וקישורם זה לזה.

 

התוצאות הצביעו על כך שביצועיהם של הילדים שקיצרו את שנתם (בממוצע כארבעים דקות כל יום למשך שלושה ימים) נפגעו בצורה משמעותית בעת ביצוע מטלות של זכרון, קשב וריכוז, בעוד שהביצועים של הילדים שהאריכו את שנתם השתפרו בצורה ניכרת.

 

צוות החוקרים מאוניברסיטת פרינסטון מצא כי היעדר השינה פגע באיזור מוחי הקרוי היפוקמפוס אשר קשור ביצירת ואגירת הזיכרון. החוקרים השוו חולדות אשר מהם נמנעה שינה במשך 72 שעות, לחולדות שישנו כרגיל.

 

תוצאות המחקר הראו כי בקבוצת החולדות נעדרות השינה נמצאו רמות גבוהות של הורמון הדחק קורטיקוסטרון. אצל חולדות אלה גם נמצא ייצור מועט יותר של תאי מוח באיזור ההיפיקמפוס.

 

בתוך כך נמצא כי אצל חולדות ששמרו על רמות תקינות של ההורמון קורטיקוסטרון, נמנע הרס תאי המוח. לאחר כשבוע, שבו החולדות הנבדקות לתבניות שינה רגילות, אולם ייצור תאי המוח לא התחדש. לדעת החוקרים רמות גבוהות של ההורמון נובעות מחסר שינה. לדעתם, ממצאים דומים קיימים גם אצל בני אדם.

 

"מנגנון ייצור תאי העצב במוח האדם עדיין לא ברור", אמרה ראש צוות החוקרים, ד"ר אליזבט גולד, "עם זאת, חוסר שינה עשוי לדכא יצירת תאי מוח חדשים, מה שעשוי להסביר בעיות ריכוז והפרעות קוגניטיביות אחרות אצל אנשים שחווים חסר בשעות שינה".

פורסם לראשונה 10/02/2007 22:40

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
חסך שינה. הנוירונים נהרסים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים