שתף קטע נבחר

ראיון: האמא של ויקיפדיה

פלורנס דבואר, אם לשלושה מכפר נידח בצרפת, עסקה בפיתוח כלים חקלאיים, נמשכה בשנים האחרונות לעולם שיתוף הידע של האנציקלופדיה החופשית עד שהפכה ליושבת ראש הארגון

רחוק ממרכז ההתרחשויות בעמק הסיליקון, ובמשרד ביתי קטן בכפר במרכז צרפת, מנהלת פלורנס דבואר, אם לשלושה, את אנציקלופדיית הרשת הקהילתית הגדולה – ויקיפידה.

 

מחקלאות לניהול אנציקלופדיה

דבואר, 38, מומחית למדעי החקלאות בהכשרתה שקיבלה את התקפיד בחודש אוקטובר האחרון, נתקלה באנציקלופדיה בפעם ראשונה כבר כשנוסדה בשנת 2001.

 

"מה שגרם לי להתמכר הוא היכולת שלי לפרסם מאמרים שלא ישאירו שום פרט מידע בחוץ", היא סיפר מביתה במאלינטראט, כפר בן 900 תושבים שנמצא לא רחוק מהעיר קלרמונט פראנד – אזור המוכר יותר בזכות הרי הגעש הלא-פעילים שבו ומי המעיינות יותר מאשר חברות הסטארט אפ שלו.

 

דבואר מודה כי הכפר שלה רחוק מלהיות בסיס היי טק, אך לדבריה, ויקיפדיה שונה מהמקבילים המסחריים שלה.

 

דבואר החלה את דרכה בעריכת רשומות על אורגניזמים שנעשו בהם שינויים גנטיים – תחום ההתמחות שלה, ובאופן הדרגתי נמשכה לקהילת העורכים המתנדבים שמשלימים ומתקנים אחד את השני. "באותו זמן, יכלו לספור אותנו על כף יד אחת. היינו צריכים ליצור את כל המבנה של האתר. מהר מדי התמקדתי בארגון פנימי יותר מאשר עריכה וכתיבה" אומרת דבואר.

 

כעבור שלוש שנים, לאחר שהטביעה את חותמה כמי שגישרה בין הקהילות דוברות הצרפתית ודוברות האנגלית של הפרוייקט, היא נבחרה לשבת במועצת המנהלים של קרן ויקימדיה, הגוף ללא כוונות רווח המפעיל את ויקיפדיה.

 

עבודה במשרה מלאה בזמן חופשת הלידה

בקיץ האחרון היא נבחרה להחליף את המייסד האמריקני ג'ימי (ג'ימבו) וויילס, בכס יושב הראש של הקרן. "מה שג'ימי עושה הכי טוב הוא יחסי ציבור. פשט לא היה לו זמן לטפל גם בנושאים המנהליים והתפעוליים", היא מסבירה.

 

בזמן שהיא בחופשת לידה מעבודה אחרת, פיתוח כלים לחקלאות, לקחה דבואר את התפקיד החדש בהתנדבות, ולדבריה מדובר בעבדוה במשרה מלאה – שתסתיים רק ביולי 2008.

 

"התפקיד שלי הוא לעזור להפוך את פרויקט ויקיפדיה למקצועי יותר", היא אומרת, "ובמקביל להיות ממונה על עקרונות הקהילה המייסדת של האנציקלופדיה".

 

אנציקלפודיה להמונים בכל השפות

עם למעלה משישה מליון ערכים, ב-249 שפות כולל אנגלית, עברית, ערבית ודיאלקטים קטנים אך רבים נוספים, ויקיפדיה משרתת מדי חודש למעלה מ-100 מיליון איש ונבחרה כאחד מחמשת המותגים המשפיעים בעולם על ידי מגזין BrandChannel.

 

מאז השקתה ב-2001, הפכה ויקיפדיה לסמל לדור החדש של האינטרנט, המכונה Web 2.0, בו שירותים ומידע ברשת ניזונים בעיקר מהגולשים.

 

גוף אינטרנט חופשי בעולם מסחרי

"אנחנו חלק מתופעת ה-Web 2.0, אך רוב המיזמים בתחום הם מסחריים וויקיפדיה שונה מהם", אומרת דבואר.

 

למרות היותה ענקית אינטרנט, ויקיפדיה לא גובה תשלום ממשתמשים ולא מציבה פרסומות באתר. התקציב שלה מתנהל "מהיד לפה".

 

מצוקה תקציבית

משימתה של קרן ויקימדיה היא להתוות מדיניות עריכה לויקיפדיה, ולגייס כספים לתחזוקה שותפת של השרתים, ולפיתוח פרוייקטים עתידיים.

 

לאחרונה פורסם כי דבואר אמרה בכנס בו השתתפה, כי ויקיפדיה עשוייה להיעלם תוך שלושה חודשים בגלל בעיות תקציביות. דוברת הקרן מיהרה לפרסם הבהרה בה היא טוענת כי דבריה של דבואר הוצאו מהקשרם, ושויקיפדיה לא תיסגר בקרוב. "דבואר פשוט התייחסה לצורך הממושך בתקציבים, בעיה שכל מוסד ללא כוונות רווח נתקל בה", אמרה הדוברת.

 

"ב-15 לינואר גייסנו מיליון דולר, אבל אנחנו צריכים פי שלושה מהסכום הזה על מנת לכסות על הוצאות תפעול השרתים", אומרת דבואר. "אנחנו משתדלים לעבוד על עקרון של 'מלמטה-למעלה'. אם עורך אומר לנו כי עלינו להוסיף יכולת בתוכנת הניהול, אנחנו בודקים את האפשרויות. אנחנו גם תמיד קוראים לתרומות ברחבי האתר".

 

ראשי הקרן רוצים גם לאפשר לאנשים ללא גישה לאינטרנט לדפדף באנציקלופדיה על גבי דיסקים, ולהנגיש אותה גם ללקויי ראייה – פעולות בלתי אפשריות כרגע בגלל העדר התקציב.

 

דבואר מנסה להפעיל מודלים כלכלים חדשים לשיפור המצב – ביניהם התאמת התרומות של הגולשים על ידי גורמים מסחריים, אבל היא צריכה לנהוג בזהירות בשביל לא להכעיס את העורכים שהעצמאות מאוד חשובה להם.

 

מתרוצצת בין החיתולים לאסטרטגיית רשת

"זה די פשוט, אני מבלה את הזמן בלהתרוצץ", היא מסבירה על ההתמודדות שלה עם החיים הכוללים הסעות לבית ספר, החלפות חיתולים, וניהול אסטרטגיות של מוצר רשת גדול. "אלה החיים, יש מיליוני נשים שיש להן ילדים והן עובדות. זה נפלא שיש לך ילדים ואשפר לצפות בהם גדלים – זה הרבה יותר מעניין מ-12 שעות ביום של עבודה במשרד עירוני".

 

 

כשהילדים כבר במיטה, היא פותחת את מסך המחשב הנייד שלה, ומשוחחת בצ'ט עם חברי הדירקטוריון האחרים של ויקימדיה – שלושה יושבים בארה"ב, שניים בהולנד, ואחד בגרמניה. פעם בכמה שבועות נפגשים החברים פנים מול פנים בארה"ב או באירופה.

 

"אני עובדת בעיקר בערב ובלילה", היא מספרת, "למזלי אני לא זקוקה להרבה שינה והלילה זה הזמן בו רוב הקהילה פועל".

 

הצטרפתם כבר לניוזלטר החדש שלנו? הירשמו באמצעות תיבת הרישום התכולה מימין ותקבלו בימים ב'-ד' את מהדורת סיכום היום שלנו - עם קישורים מעניינים והערות על המצב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים