שתף קטע נבחר

ריקרדו מוטי עושה כבוד לטוסקניני

מאסטרו מוטי נחת בארץ וינצח על הפילהרמונית בקונצרט חגיגי שיציין יובל למותו של טוסקניני. נכדתו של טוסקניני, הרוזנת עמנואלה די קסטל ברקו, דיברה על הקשר המיוחד בין סבה לעם היהודי

שבעים שנה בדיוק חלפו מאז הזמין הכנר ברוניסלב הוברמן את גדול מנצחי התקופה, ארתורו טוסקניני, לנצח על התזמורת שהקים. התזמורת, שהפכה ברבות הימים לפילהרמונית הישראלית, רכשה לעצמה שם עולמי אך לא שוכחת להכיר תודה. ביום חמישי הקרוב, 15 בפברואר, תערוך הפילהרמונית הישראלית קונצרט מחווה לטוסקניני במלאת 50 שנה למותו. לרגל האירוע נחתו בישראל המנצח האיטלקי ריקרדו מוטי ונכדתו של טוסקניני, עמנואלה די קסטל ברקו, והשניים קיימו אמש בתל אביב מסיבת עיתונאים. מוטי, מצמרת המנצחים בעולם ומנהלו לשעבר של בית האופרה לה סקאלה במילאנו, אמר כי הוא נרגש לקראת הקונצרט ושמח מאד על האפשרות לחזור ולנצח על הפילהרמונית הישראלית.

 


הרוזנת והמאסטרו. "לטוסקניני תמיד היו רגשות עזים כלפי העם היהודי" (צילום: אלי אלגרט)

 

"זו תזמורת נפלאה ותמיד היתה כזו. נגניה היו ועודם מלאי התלהבות ורצון לעשות מוזיקה שהיא חלק בלתי נפרד מהנשמה היהודית. משתי החזרות שקיימתי עם התזמורת נראה כי היא נושאת את עיניה לעתיד", אמר מאסטרו מוטי והוסיף, "עם כל הקונפליקטים האידיאולוגיים, הפוליטיים והדתיים, המוזיקה היא אמצעי מגשר שמחבר בין אנשים. ניצחתי על קונצרטים של ידידות בסרייבו ההרוסה, בירושלים ולא הרחק מאזור קריסתם של מגדלי התאומים. כולי תקווה שנגיע גם לביירות. מוזיקה מחברת כי היא אינה נדרשת לפרשנות. זו האמנות הרוחנית ביותר מכל האמנויות ולכן כשאני רואה את התזמורת הפילהרמונית הישראלית נודדת ומופיעה בעולם זה מעורר בי תקווה גדולה".

 

זהו ביקורו השלישי של מאסטרו מוטי בישראל. הביקור האחרון נערך בשנת 1999, אז הוזמן לנצח על הפילהרמונית כאורח מכון ויצמן. "אני מצטער מאד על כך שאני מגיע לעתים כל כך רחוקות לישראל אבל הקשר שלי למקום הזה עמוק מאוד. אני בא מארצו של טוסקניני ולמדתי אצל מי שהיה עוזרו של המאסטרו. מבחינתי זהו סימן קושר גורלות".

 

בקונצרט תבצע התזמורת והפסנתרנים הסולנים איתמר גולן וסאלים עבוד אשקר את הקונצרטו לשני פסנתרים מאת מוצרט ואת הסימפוניה מספר 9 מאת שוברט. "מוצרט ושוברט היו מהמלחינים האהובים על טוסקניני", הסביר מוטי את הבחירה ביצירות אלו.

 

הרוזנת עמנואלה די קסטל ברקו, נכדתו של טוסקניני שהגיעה לישראל באדיבות המכון האיטלקי לתרבות, אמרה ל-ynet: "לסבא היה חשוב להראות במעשים שלעם היהודי מגיעה תזמורת והוא סייע להקמתה לא רק ממניעים מוזיקליים אלא גם ממניעים פוליטיים בפירוש. כשהוברמן כתב לו וביקש את עזרתו לסייע בגיוס כספים למען התזמורת, הוא התייצב מייד מכיוון שהבין את חשיבות העניין. סבא הגיע הנה בשנת 1936 וניצח על התזמורת לראשונה, זה היה רגע חשוב ומרגש מאד עבורו. לסבא תמיד היו רגשות עזים כלפי העם היהודי. הוא היה חבר קרוב של יוצרים יהודים גדולים כמו סטפן צווייג וכשהגרמנים פלשו לאוסטריה, הוא סרב להגיע לפסטיבלים בזלצבורג וביירוט. הוא סרב לנצח במדינות לא חופשיות".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמנואל די קסטל ברקו, נכדתו של טוסקניני
צילום: אלי אלגרט
מוטי. ינגנו מוצרט ושוברט
צילום: אלי אלגרט
לאתר ההטבות
מומלצים