שתף קטע נבחר

מאות ספרי ילדים ונוער בעברית יועלו לרשת

במסגרת פרויקט בינלאומי של אוניברסיטת מרילנד לעידוד רב-גוניות תרבותית אצל ילדים, מאות ספרי נוער וילדים בעברית וביידיש ייסרקו ויועלו לרשת לקריאה ולשימוש חופשי

מאות ספרי ילדים ונוער בעברית וביידיש ייסרקו ויועלו לספריה הדיגיטלית הבינלאומית, לשימוש חופשי וחינמי על ידי גולשים מכל העולם.

 

1600 ספרי ילדים מכל העולם

מי שעומדת מאחורי הפרויקט היא פרופ' אליסון דרואין מאוניברסיטת מרילנד, אשר יחד עם פרופסרים נוספים מהאוניברסיטה יזמה את הקמת הקרן הבינלאומית לספרית הילדים הדיגיטלית.

 

בספריה מוצגים כיום כ-1,600 ספרים ב-42 שפות שונות - כולם זמינים באופן חופשי לכל גולש. על למעלה מ-60 אחוז מהספרים, מספרת דרואין, עדיין חלות זכויות היוצרים אך הספריה הצליחה לקבל אישורים להציג אותם ללא צורך לשלם תמלוגים. 13 ספרים בעברית בלבד, זמינים כיום בספריה, ביניהם "נאדיה" של גלילה רון-פדר, "אבא עושה בושות" של מאיר שלו ואחרים.

 

כל הספרים נסרקים כתמונות לאתר, ומוצגים עם קישורים לעמודים הקודמים והבאים. הספרים לא עוברים תהליך של דיגיטציה מלאה, ולא מומרים לטקסטים. טים בראון, מנהל הקרן המפעילה את הספריה, מונה בפנינו שתי סיבות לכך. הראשונה, הוא אומר, היא הקושי הטכני לעשות את זה לכל כך הרבה ספרים בהרבה שפות. השניה, הוא מספר, היא הרצון שלהם לשמר את היצירות בדיוק כפי שפורסמו.

 

מטרת הספריה, היא לעודד רב גוניות תרבותית אצל ילדים צעירים באמצעות הספרים. "מחקרים הראו שככל שילדים נחשפים מוקדם יותר לספרים של תרבויות אחרות, כך הם נחשפים לרב גוניות וחווים תרבויות אחרות", אומר טים בראון.

 

מה באשר למחסום השפה?

 

"אם תצפה ברוב הספרים שנמצאים כעת בספריה - הם עוסקים ברעיונות דומים של חברות, שיתוף פעולה, משפחה. רוב הרעיונות הללו די ברורים לילדים, גם אם הם לא יכולים לקרוא את הממוצע של 22 מילים לעמוד בספר ילדים".

 

תרומה של ארגונים יהודים-אמריקנים

הספרים שיתווספו לספרייה בחודשים הקרובים נתרמו לספריה הדיגיטלית על ידי ארבעה ארגונים יהודיים המבוססים בארה"ב: אוניברסיטת Yeshiva, המרכז הלאומי לספרים ביידיש במסצ'וסטס, האוניברסיטה העברית בבוסטון ומכון YIVO לחקר היהדות. המרכז להסטוריה יהודי בניו יורק יסייע בארגון הפרוייקט. 

 

הארגונים שוקדים בימים אלה על בחירת הספרים שייתרמו ועל הסדרת נוזא זכויות היוצרים. כל הספרים, מספרת דרואין, הם כאלה שבעלי זכויות היוצרים הביעו את הסכמתם שייסרקו, או ספרים שפגו זכויות היוצרים עליהם. דרואין מאמינה כי הפרוייקט הנוכחי ידרבן הוצאות ספרים ויוצרים נוספים לתרום את היצירות שלהם לספריה ולילדי העולם.

 

דרואין תכריז על הפרוייקט באופן רשמי באירוע של ארגון מומחי השימושיות הישראלי (UPA) שיתקיים ביום ג' הקרוב במרכז הבינתחומי הרצליה, ותספר עליו גם בכנס "שווה קריאה", של המרכז לטכנולוגיה חינוכית שייערך בירושלים ביום ד'.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ספריה דיגיטלית עברית לילדים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים