שתף קטע נבחר

שחר פאר מנצחת. הפסיכולוג שלה מספר כיצד

הטניסאית שחר פאר מדורגת במקום ה-16 בעולם. הפסיכולוג האישי מספר על ההתמודדות עם הלחץ והדרישות הבלתי-פוסקות בתחום

לפני שנתיים וחצי הגיעה שחר פאר אל כורסת הפסיכולוג הקליני עמוס מיתר, שעובד עם ספורטאים רבים, אנשי עסקים, שחמטאים ומוסיקאים, וגם חולי סרטן ("אני עובד עם אנשים מכל מיני תחומים שיש בהם תחרות, לחץ ואיום על ההצלחה, או במצב הקיצוני ביותר, על החיים").

 

מי שמתכחש למגבלותיו לא יכול לנצח

 

מה היו המטרות של הטיפול?

"רצינו לגבש, להכיר ולחזק את הצד המנטלי של שחר, שעד אז כמעט ולא נגעו בו, וללוות אותה בכל מה שקשור להתמודדות עם הלחץ הרב ובדרישות הגבוהות של התחום. שחר הגיעה אליי בת 17, בגיל ההתבגרות, ועם התובענות של הטניס. זה תחום מאוד צר, שגוזל את כל זמנה ומונע התפתחות בתחומים אחרים. יש לכך מחיר של חסרים בעולם הפנימי, שנערים ונערות בגיל הזה לא מודעים אליו, במיוחד אם הם מצליחים.  

 

"בתחילת הטיפול, היה חשוב לי להכיר את המימדים האישיים האישיותיים של שחר ולעזור לה לגבש נוכחות מנטאלית חזקה בתנאים של לחץ מתמשך, במצב שבו היא אמורה להתקדם ולשאוף להשיג את האנשים שמעליה כל הזמן, ובו זמנית יש מאחוריה אנשים אחרים שרוצים להשיג אותה. זה בלתי נפסק".

 

אתה מרגיש בשינוי המנטאלי שעברה שחר?

"בהחלט. חל שינוי גדול. נוצרה היכרות משמעותית של שחר עם עצמה. כיוון שהיא מכירה את עצמה טוב יותר ומודעת למגבלותיה וליתרונותיה, היא מבינה טוב יותר על מה לשים את הדגש ומה עליה לשפר. התכחשות למגבלות שלנו, חוזרת אלינו כבומרנג ברגעים של התמודדות אמיתית. אני לא חושב שצריך להירתע מהמגבלות, אלא לומר 'זאת האמת שלי, זה מה שיש בי, ורק עם זה אני יכול באמת לנצח'.

 

"דבר נוסף שבולט בעבודה שלי עם שחר הוא התפיסה של ההפסד כמוות ושל הנצחון כנצח וכהתגברות על המוות. חשוב להבין שאי אפשר להתגבר על ה"מוות" הזה, שצריך לקבל אותו, ומתוך הקבלה הזו להביא את כל ההוויה שלנו לרגע נתון".

 

להפוך את הבלתי-אפשרי לאפשרי

 

מיתר משלב בעבודתו גם פילוסופיה בודהיסטית וטכניקות של נשימה, דימיון מודרך, הרפיה ומדיטציות. "באופן כוללני,

הרעיון הוא שהאדם יכיר את עצמו כמה שיותר, יראה מה מניע אותו, איפה הפחדים שלו, על מה הוא מקריב קורבנות ואיפה הוא מבזבז אנרגיה. אז ניתן להשתמש בטכניקות של נשימה, שהיא הפעולה הכי טבעית שלנו, ולשאוב

ממנה השראה לשאר הפעולות. להפוך את כל הפעולות שלנו לטבעיות, להשקיע מידה מינימלית של מאמץ ולקבל הרבה יותר אנרגיה חופשית. כשזה קורה, נוצרת הנאה גדולה מאוד, וזה אלמנט שחייב להיות במשחק ספורטיבי. בנוסף, ההתחברות אל התודעה יוצרת כוח מרפא, שהופך דברים בלתי-אפשריים לאפשריים. על זה אני עובד גם עם שחר".

 


שחר מצטלמת ל"לאשה". הפקה וסגנון: תמי ארד-ברקאי; צילום: אלון שפרנסקי 

 

שחר מספרת: "בהתחלה לא רציתי ללכת לטיפול. אמרתי, 'פסיכולוג זה רק למשוגעים'. בסוף החלטתי לנסות, וזה עוזר לי בצד המנטאלי. כמובן שאני לא מדברת עם עמוס רק על הטניס, אבל הכל נועד לשרת מטרה אחת. היום אני מרגישה שאני יכולה לעמוד על המגרש ולהוציא מעצמי יותר, ולגלות דברים חדשים. אני מדברת עם עמוס לפני משחקים, ומבינה שלחץ זה חלק מהעניין. אין כזה דבר לעלות למגרש לא לחוץ ולא להתרגש אפילו קצת. אם מישהו אומר את זה, אני בטוחה שהוא משקר. אני פשוט מנסה להסיט את הלחץ לדברים אחרים".

 

השבוע בלאשה, שחר מספרת על הפרסום ("אין לי בעיה שניגשים אליי, אבל אני לא אוהבת שצורחים לי מקילומטר וכולם מסתכלים"), העבודה הקשה בדרך להצלחה ("יש טניסאים שאומרים עליהם שיש להם יד טובה. אני לא כזאת") והחיים כנערה מתבגרת, שבסך הכל רוצה שיהיה לה חבר. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלון שפרנסקי
שחר פאר.
צילום: אלון שפרנסקי
צילום: איתמר רותם
עמוס מיתר.
צילום: איתמר רותם
לאשה בפייסבוק
מומלצים