שתף קטע נבחר

האיש שהיסס

הוא היה רה"מ ושר ביטחון שהוביל את מדינת ישראל לניצחון במלחמת ששת הימים. "כך היה" נזכרת בלוי אשכול במלאת 38 שנים לפטירתו

 

 

הוא היה רה"מ ושר ביטחון בישראל ונאלץ כמעט בעל כורחו להחליף את דוד בן גוריון, שהפך ברבות הימים ליריבו המר. הוא גם הוביל את מדינת ישראל לניצחון במלחמת ששת הימים, על כל מה שמשתמע ממנו. אבל רבים זוכרים לו דווקא את "הנאום המגומגם" שנשא ב-28 במאי 1967 ערב המלחמה. ישראל היתה אז בעיצומה של התקופה המתוחה ביותר בתולדותיה. המצרים נאספו אל הגבול, כל הגברים הכשירים גוייסו לשירות מילואים, המשק היה במיתון והחרדה בקרב העם לעצם קיומה של המדינה היתה בלתי נסבלת כמעט. הציבור הישראלי רצה במלחמה ואשכול התמהמה בהכרעה. בקרב ראשי המטכ"ל הלך וגבר החשש כי מדינות ערב יפתחו ראשונות במתקפה.

 

הנאום הידוע לשמצה שודר בשידור ישיר ברדיו. טיוטת הנאום עברה הגהות רבות ולכן אשכול נשמע מהוסס ואף מגומגם בקריאתו, מה שהעצים את התחושה שכבר רווחה בציבור כי ראש הממשלה אינו מסוגל לגבש החלטה כמנהיג, בעת שהמדינה מצוייה בסכנה גדולה.

 

כיום פרשנים יגידו שהוא היסס כי ראוי להסס לפני יציאה למלחמה. אבל אז לא חשבו כך, במיוחד לא אלופי המטה הכללי. אשכול נקט בצעדים מתקנים. הוא הקים "ממשלת ליכוד לאומי" (ממשלת האחדות הראשונה) וב-1 ביוני מסר בלית ברירה את תיק הביטחון למשה דיין. כך, למעשה מסר בידיו את ההחלטה על יציאה למלחמה שהיתה לניצחון הצבאי הגדול ביותר בתולדות מדינת ישראל.

 

תרומתו של אשכול לניצחון נשכחה כמעט. במשך שנים עסק בבניין צה"ל ובדיפלומטיה זהירה ומחושבת. גם בעניין סיוע חוץ חולל שינוי תהומי וחשוב: עד תקופת אשכול האוריינטציה של ישראל היתה צרפתית. מ-1963 והלאה הפך אשכול את הסדר והפנה משאבים לטיפוח היחסים עם ארצות-הברית. משה דיין נכנס לתפקיד רק 5 ימים לפני המלחמה ובכך שיפר את מצב הרוח הלאומי ועזר לבחור במלחמה, אבל ישראל היתה מוכנה ב-67' מפני שאשכול היה שר הביטחון ורבין רמטכ"ל. 

 

לאחר המלחמה כבר לא היה אותו אדם. בקטע שלפניכם מתוך "כך היה", רצועת הנוסטלגיה של ערוץ 1 בהגשת יגאל רביד(א'-ד' 18:15, המיטב ביום ו' 19:00), נראית אשתו מרים, שהיתה צעירה ממנו ב-35 שנה, כשהיא מצרה על היחס המביש כלפיו. אשכול חלה בסרטן ונפטר מהתקף לב בבפברואר 1969. יגאל אלון מילא את מקומו כחודש, עד מינויה של גולדה מאיר  לתפקיד. זכרו של אשכול אולי התעמעם, אבל אמרות הכנף שלו כמו "הפנקס פתוח והיד רושמת" ו-"חצי תה חצי קפה" עדיין חיות בקרבנו.

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות הערוץ הראשון
לוי אשכול. הפנקס פתוח
צילום: באדיבות הערוץ הראשון
לאתר ההטבות
מומלצים