שתף קטע נבחר

השטעטל של אומן

העיירה האוקראינית, בת ה-90 אלף תושבים, מתפרסמת במהלך "הימים הנוראים" כשהיא נכבשת על ידי עשרות אלפי חסידים שעולים לקבר רבי נחמן. מה קורה שם בשאר ימות השנה?

העיר אומן שבאוקראינה זוכה בשנים האחרונות לפריחה תיירותית בזכות עשרות אלפי חסידים העולים מדי שנה לקברו של הרבי נחמן מברסלב. אך בעוד שמספרם של החסידים הפוקדים את העיירה הולך וגדל, מספר היהודים המתגוררים באומן מצטמצם והם מונים היום 612 איש בלבד.

 

העיירה האוקראינית שוכנת במרחק של כ-220 ק"מ מדרום לעיר הבירה קייב. באירופה היא ידועה בשל אחד הפארקים המפוארים בעולם שנבנה בה במאה-18 בסגנון צרפתי. בעולם היהודי היא ידועה כמקום מרכזי בהיסטוריה החסידית שבו שוכן קברו של רבי נחמן מברסלב, המשמש כמקום עלייה לרגל לעשרות אלפי חסידים מדי שנה. ואולם, לא רבים יודעים שבעיירה האוקראינית, שבה חיים כ-90 אלף תושבים, מתגוררת גם קהילה יהודית קטנה מאוד, המונה 612 נפש. קהילה זו, שמספר הצעירים בה לא רב, חוזרת לשורשיה היהודיים באורח החיים שמזכיר את ימי ה"שטעטל", העיירה היהודית הטיפוסית לפני מלחמת העולם השנייה.  


לא רק ברסלבים, הקהילה היהודית באומן (צילום: חיים קפלניקוב) 

 

אומן הוקמה בשנת 1616 על צומת דרכים המובילות דרומה אל שפת הים השחור, ומערבה - לפולין ולאירופה, ושימשה כמבצר וכמטה של החטיבה הקוזאקית. במאה ה-18 הפכה למרכזם של ההיידמקים (המורדים - בטורקית) שמרדו בשלטון הפולני שבמהלכו נספו 30,000 יהודים תושבי אומן. בסוף המאה ה-18, עם סיום המרד ההיידמקי וחלוקת פולין החדשה, צורפה אומן לאימפריה הרוסית והפכה לחלק מאזור קייב שבמרכז אוקראינה.

 

העיירה התפרסמה בעולם היהודי בשל העובדה שבמקום שוכן קברו של רבי נחמן מברסלב, מייסד חסידות ברסלב ונינו של מייסד החסידות, הרב ישראל בעל שם טוב. הרבי נחמן נולד בעיירה האוקראינית מדז'יבוז', השוכנת במרחק כ-150 ק"מ ממערב לאומן, אך לפני מותו עבר לחיות בעיירה. מאז נפילת "מסך הברזל", באמצע שנות ה-90, התחילו חסידי ברסלב לפקוד את העיירה. עשרות אלפי אנשים, ביניהם רבבות מישראל, נוהגים לבקר מדי שנה בקברו של רבי נחמן. ההתאספות הזאת, אשר קיימת כל השנה, מתעצמת במיוחד לקראת ראש השנה וחגי תשרי. בתקופה זו פוקדים את העיירה קרוב ל-30,000 מחסידי ברסלב ובני משפחותיהם.  


קבר הרבי (צילום: אי.פי)

 

בימים האלה, טיסות הצ'רטר והטיסות הסדירות מישראל לאוקראינה מלאות ב"אנשי אומן" ושדה התעופה בוריספול שבקייב מוצף בחסידים בלבוש מסורתי כשהם מלווים בבני משפחותיהם - נשים בפאות וילדים בכיפות. בפרוזדור קבלת הנוסעים ניצבים בשורה נהגים אוקראינים שמפתים את העולים לרגל בקריאות "אומן", "אומן" ובמילים נוספות בעברית כמו "טוב", "בסדר", "שלום" ועוד. נציגים של הסוכנות היהודית או של השגרירות הישראלית שמבקשים בתקופה זו לטוס לישראל מתארגנים לרכישת כרטיסי טיסה חודשיים או שלושה חודשים קודם לכן.

 

התחייה

נהירתם של עשרות אלפי החסידים מדי שנה שינתה את כלכלת העיירה שרבים מתושביה מתפרנסים מעולי הרגל. במתחם הקבר הוקמו בשנים האחרונות חנויות, דוכנים, קיוסקים ושירותים שונים לתיירים, שנושאים שלטים וכתוביות בעברית ומשרדי תיירות שנפתחו במקום מציעים לחסידים סיורים באתרים נוספים באוקראינה שבהם יש קברי צדיקים.

 

העולים לרגל מציפים את מקומות הלינה בעיירה הקטנה, שבה יש בקושי ארבעה בתי מלון וביניהם גם מלון "שערי ציון" שנבנה במיוחד עבור עולי רגל של רבי נחמן. כל דירה במתחם הקבר ובאזור שמסביב לו מושכרת בימים אלה במחירי עתק ובעלי הדירות מנצלים כל פינה כדי לבנות עוד חדרון ולהשכירו בתקופה זו כדי להרוויח כסף שעמו יוכלו לעבור את החורף הבא.


פיצוץ אוכלוסין בימים הנוראים (צילום: רויטרס)

 

ואולם, לעומת מספרם ההולך וגדל של החסידים הפוקדים את אומן, מספרם של היהודים הגרים במקום הולך ומצטמצם. הקהילה היהודית באומן מונה, כאמור, 612 נפש בלבד, בתוך אוכלוסיה כללית של כ-90 אלף תושבים. קהילה זו, שרבים מצעיריה נוטשים, היא דוגמה לערים קטנות במרכז אוקראינה שבהם עדיין קיימת קהילה יהודית קטנה שלא באמת הצליחה לפרוח לאחר נפילת "מסך הברזל" ואפילו משמרת אורח חיים יהודי בנוסח גלותי שמזכיר את ימי השטעטל.

 

מכיוון שבמשך 70 שנה של שלטון קומוניסטי לא התאפשרו חיים יהודיים באוקראינה, לאחר נפילת "מסך הברזל" החלו לצמוח ארגונים ומוסדות יהודיים ואלה פעלו לבנייה מחדש של הקהילה. אפשר היה לחשוב שבעקבות זאת תתרחש צמיחה של חיים יהודיים, אך בערים קטנות שאינן מרכזיות זה לא באמת צלח.

 

קבלת פנים, ביידיש 

בעיירה אומן פועלים ארבעה ארגונים מקומיים ועוד מספר ארגונים חיצוניים. על אף המאמצים של הארגונים היהודיים, מתוך 612 היהודים המתגוררים באומן, רק כ-50 הם ילדים בגילאים שונים, והרוב הם מבוגרים - רבים מהם בגיל הזהב ובגיל העמידה. רוב הצעירים עוזבים, ויוצאים ללימודים למקומות אחרים. בהם גם כאלה שעולים לארץ לתוכניות צעירים של הסוכנות היהודית.

 

ביטוי מאוד חזק לרוח הגלותית של המקום הוא לימודי היידיש שהקהילה מעודדת, בעיקר בקרב הילדים. לאחרונה, במסגרת סיור עבודה שערך מנכ"ל הסוכנות היהודית, משה ויגדור, בפעילות הסוכנות היהודית באוקראינה, הוא ביקר גם בנציגות הסוכנות באומן. במהלך המפגש עם נציגי הקהילה, ילדי העיירה קיבלו את הנציגים מישראל בשירים, רובם בשפת היידיש. לאחר מכן הם שרו בעברית "הבאנו שלום עליכם" ו"התקווה". כאשר הנציגות מישראל קמה לצלילי ההמנון, הילדים הופתעו מאוד. על רקע זאת, נציג הסוכנות היהודית בעיירה מנסה לחשוף את הדור הצעיר בקהילה לחיים יהודיים בישראל - באמצעות לימוד עברית, הפעלת חוגים בעברית, העברת לימודי ישראל ועוד.

 

מסביב לעולם:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שחקן חיזוק, מברסלב
צילום: רויטרס
מומלצים