שתף קטע נבחר

גם לכם נדמה שהילדים רואים יותר מדי טלוויזיה?

אם נדמה לכם שהילדים שלכם רואים יותר מדי טלוויזיה ומושפעים ממנה לרעה, כנראה שאתם צודקים. המומחים שלנו מסבירים את נזקי הצפייה וממליצים על דרכים למנוע אותם

הם קמים בבוקר עם השוקו מול הטלוויזיה. הולכים לגן, ובצהריים רואים קלטת. חוזרים הביתה, ולפני הכל רובצים שוב מול המסך. הילדים שלנו, איך לומר זאת, הופכים לאט אבל בטוח לבטטות כורסא. לדברי פרופ' גבי ויימן מהחוג לתקשורת באוניברסיטת חיפה, ילדים ובני נוער הם היום הצופים הכבדים ביותר מבין מגזרי האוכלוסייה. "הטלוויזיה תופסת חלק כמעט שווה מזמנו של הילד הישראלי לחלק שתופס בית הספר", מוסיפה ד"ר מירה פוירשטיין, מרצה לתקשורת במכללת אורנים, ומכשירה מורים להוראת הטלוויזיה בבתי ספר יסודיים ועל יסודיים.

 

מול המצב הזה יש לא מעט הורים שמרגישים חרדים, ומסיבות טובות: הטלוויזיה היא היום אחד ממקורות המידע העיקריים של ילדים. ד"ר פוירשטיין מוסיפה: "הטלוויזיה היום היא גורם שמלמד את הילדים נורמות וערכים בחברה, וכיצד להתנהג בה. הבעיה היא שילד שצופה הרבה מאוד שעות, ללא תיווך נאות של הורים וללא הבנה של הקודים הטלוויזיוניים, יקבל תמונת מציאות מעוותת. למשל, אם הוא לא למד שטלנובלה היא אגדה מודרנית, ייתכן שהוא יחשוב שבמציאות תמיד האהבה קשורה בתככים ומזימות". פרופ' ויימן מסכים: "אצל ילדים, הצפייה לא פעם נאיבית: עד גיל שבע, למשל, הם מתקשים להבדיל בין תוכן פרסומי לתוכן לא פרסומי".

 

תכנים אלימים ומיניים

 

בישראל, מחקר על תוכניות לגיל הרך גילה שהילדים הצופים בטלוויזיה חשופים ל-12-13 אירועים אלימים בממוצע בכל שעת שידור. "ברור שהטלוויזיה היא רק אחד המשתנים המשפיעים על רמת התוקפנות של הילדים", מסכמת פרופ' דפנה למיש מהחוג לתקשורת באוניברסיטת תל-אביב, בספרה "לגדול עם הטלוויזיה- המסך הקטן בחייהם של ילדים ובני נוער", "אבל כנראה שתכנים טלוויזיוניים אלימים משפיעים על רמת האלימות של הילדים הצופים בהם".

 

לא רק מתכנים אלימים הורים צריכים להיות מודאגים, אלא גם מתכנים מיניים: "מרבית הילדים נחשפים לראשונה להתנהגויות מיניות ולדימויים מיניים באמצעות הטלוויזיה", כותבת פרופ' למיש. "רבים מהדימויים הללו מעוותים: לעיתים קרובות מין ואלימות כרוכים זה בזה, ויחסים אינטימיים אינם מוצגים בהכרח כהשלמה למערכת רגשית חמה". וזה לא הכל. מבית הספר של הטלוויזיה לומדים הילדים כמה חשוב להיות רזה ויפה. לפי פרופ' למיש, לחשיפה החוזרת לנשים דקיקות ויפהפיות יש מחיר: היא מעודדת בנות להאמין באידיאל הרזון, תורמת להתפתחות הפרעות אכילה, ועלולה להפחית אצל בנות את הביטחון העצמי. ואם זה לא מספיק, מסתבר שככל שילדים צופים מספר גדול יותר של שעות בטלוויזיה, יש להם עמדות מסורתיות יותר בנוגע לחלוקת עבודות בית ל'נשיות' ו'גבריות'.

 

גם מעבר לשאלת התכנים, לעצם הצפייה (ובמיוחד אם היא מרובה) בטלוויזיה יכולות להיות השפעות שליליות. "ארגון רופאי הילדים האמריקאי טוען שצפייה בגיל הרך בטלוויזיה יכולה לגרום לגירוי יתר של המוח, להפרעה בהתפתחות הנורמאלית שלו, ולהתפתחות בעיות קשב וריכוז", אומרת ד"ר אלידה מגור, נוירו-פסיכיאטרית מומחית לילד ולמתבגר מקופת חולים מאוחדת. גם אצל ילדים גדולים יותר הטלוויזיה מחלפה פעילויות אחרות, שחשובות להתפתחות שלהם, כמו משחק יצירתי. מחקר השווה בין ילדים בשלוש עיירות אמריקאיות דומות בכל מאפייניהן, זולת אחד: אחת העיירות שכנה בעמק שבו לא נקלטו שידורי טלוויזיה. המחקר הראה באופן ברור שילדי העיירה הזו השיגו ציונים גבוהים הרבה יותר במבחני יצירתיות מילדי העיירות האחרות. שנתיים אחר-כך, כשהחלה העיר לקלוט שידורים, היתרון נעלם. מחקר אחר גילה שככל שילדי גן היו צופים כבדים יותר, כך הם שיחקו פחות משחק יצירתי.

 

אז מה עושים?

 

אם יש לכם ילדים קטנים:

  • בוחרים עם הילד מראש את התוכניות שבהן הוא ייצפה ומכבים את הטלוויזיה כשהן מסתיימות.
  • מחליטים מראש באיזה שעות מותר לראות טלוויזיה ובאיזה אסור.
  • מבהירים לילד את הסיבה להגבלות ומנסים להגיע איתו לסיכומים משותפים המבוססים על הבנה.
  • צופים יחד עם הילד, משוחחים איתו ומציעים לו משמעויות נוספות (כמו מה מציאותי ומה לא).
  • דואגים לפעילויות פנאי נוספות לילדים.
  • אם הילד לא משתכנע, נסו לגייס איש מקצוע (אחות או מורה, למשל), שיסבירו לו את הנזקים האפשריים.

 

אם אתם הורים למתבגרים:

הדר קוגל, יועצת משפחתית ומנחה בכירה במכון אדלר, מציעה:

  • לפני שאתם מתחילים במהלכי פיקוח, הצטרפו לצפייה, כך תוכלו לדעת בדיוק מה מוצא חן בעיניכם ומה לא, ותהיו מסוגלים לנמק את התנגדותכם.
  • אל תלעגו ואל תפסלו – זה רק יעורר את התנגדותם. השתמשו במילה 'לדעתי' כשאתם מדברים על התוכניות האהובות עליהם, והחליטו מראש מה המדיניות אם הילד חולק על דעתכם.
  • אסרו בבירור על צפייה בתכנים שלא נראים לכם, במקום לנדנד וליצור כעס ואשמה.
  • זכרו שלחלק מהתוכניות שילדכם רואה יש משמעות חברתית בעבורו – זה מה ש"כולם רואים".
  • כנסו ישיבה משפחתית ונסו להגיע להבנות משותפות על גבולות בכמות הצפייה ובתכניה.

 

 

רוצים להבין טוב יותר במה צופים הקטנים? השבוע במדור ילדים של "לאשה": היכרות עם גיבורי המסך לגיל הרך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במקום לשחק, הילדים בוהים.
צילום: Index Open
לאשה בפייסבוק
מומלצים