שתף קטע נבחר

הפוליטיקאים הישראלים גילו את האינטרנט

יותר ויותר פוליטיקאים מקומיים מפיצים את המסרים שלהם באמצעות בלוגים ווידאו, אך הם עדיין מדדים הרבה מאחורי הנבחרים האמריקנים

הפוליטיקאים הישראלים נמצאים הרבה מאחורי הנבחרים האמריקנים בכל הנוגע לשימוש מתוחכם ומושכל באינטרנט, אומרים מומחים לתקשורת. למרות הפער בין שתי המדינות, יש סימנים המעידים כי פוליטיקאים ישראלים משתמשים יותר ויותר ברשת כדי להפיץ את המסרים שלהם ישירות לתושבי המדינה ללא התיווך של אמצעי התקשורת.

 

אחת הדוגמאות לשימוש חדשני במדיה (יחסית לפוליטיקאים) הוא נאום של עמי אילון, המתמודד על ראשות מפלגת העבודה, המופץ באתר שיתוף הווידאו הפופולרי YouTube (ומתפרסם גם באתרו של אילון).

 

"אני רוצה לברך כל אחד ואחת מכם... על שהגעתם היום ליטול חלק, בתחילת חזרתה של מפלגת העבודה לשלטון – מנהיגות אמת לשלטון", אומר אילון בסרט לקול מחיאות הכפיים של תומכיו. הסרטון נצפה 235 פעמים - לא בדיוק להיט ויראלי ברשת, אך לא רע בתור התחלה.

 

לא מעדכנים

על אף שהוא (או עוזריו) גילה את נפלאות YouTube, אילון לא כותב באתרו בלוג אישי.

 

בתקופת הבחירות של 2006 פורסמו באתר מפלגת העבודה עמודים אישיים של אילון ולשלי יחימוביץ', שקיבלו את הכותרת "בלוג". למרות שהם עדיין מקושרים מהעמוד הראשי של אתר המפלגה, איזורים אלה ננטשו ולא פורסמו בהם קטעים חדשים כבר זמן רב.

 

חוסר עדכון היא תכונה המאפיינת את האתרים הפוליטיים הישראלים, אומר ל-ynet פרופ' גבי ויימן מהחוג לתקשורת באוניברסיטת חיפה. בדיקת ynet העלתה כי אתרי הממשל המרכזיים לא עודכנו בממשלת ישראל החדשה שהושבעה לאחר בחירות 2006.

 

במדינת ישראל, שטופת הסערות הפוליטיות ופרשיות רבות הגורמות לבכירים ולשרים לעזוב את תפקידם בטרם עת - לא אחת שוכחים או לא טורחים לעדכן את אתרי המפלגות ובאתרי המדינה הרשמיים את שמות בעלי התפקידים - והפרשיות כאילו לא מתרחשות.

 

הבלוג של מפלגת חד"ש, "בלוג אדום ירוק", עודכן באופן שוטף על ידי פעילים וחברים במפלגה, אך מאז דצמבר 2006 לא פורסמו בו קטעים חדשים. איזור אחד שכן מתעדכן באתר הוא ה"לשכה הפרלמנטרית", בו מובאים תמלילי נאומים של חברי המפלגה מהמליאה.

 

באינטרנט ניתן למצוא גם התקפות על הממשלה מצידה הימני של המפה הפוליטית. חבר הכנסת אפי איתם מרשימת האיחוד לאומי-מפד"ל, תקף בבלוג שלו את שר הבטחון עמיר פרץ. "גם למי שהורגל באטימותה של ממשלת ישראל היה קשה לעכל את התנגדותו של שר הביטחון לחוק שהצעתי השבוע שענינו הוא לפטור משירות מילואים חיילים הנישאים לאלמנות צה"ל", נכתב בבלוג של איתם.

 

נתניהו - בלוג שהוא חרב פיפיות

יו"ר הליכוד, ח"כ בנימין נתניהו, הוא אחד הפוליטיקאים החלוצים בישראל בשימוש בבלוגים.  

 

נתניהו מאפשר להגיב בבלוג, עם הסתייגות המציינת כי לא תפורסם כל תגובה. עם השקת הבלוג ציין עוזרו של נתניהו, אופיר אקוניס, כי גם לתגובות המתנגדות לעמדותיו של נתניהו יש מקום, והן מאפשרות לנתניהו להתכתב איתן. "אנחנו מפרסמים גם תגובות שלא תומכות, כי אין לנו אשליה שכל הציבור תומך בנו. לפעמים גם אפשר ללמוד מתגובות שלא תומכות בך", אמר אקוניס. למרות זאת, חלק מהמבקרים גילו כי גם תגובות שאינן מנוסחות בלשון חריפה לא תמיד מתפרסמות.  

 

במקביל לתגובות לקטעים בבלוג, יש באתר עמוד שאלות הגולשים, ברוח ה-Web 2.0. שאלות אלה מתפרסמות ללא סינון - והגולשים יכולים לדרג את השאלות אחד של השני, ובכך לגרום לשאלות החשובות לצוף למעלה.

 

למרות שנתניהו מבטיח שיתייחס לשאלות מעת לעת - התשובות לשאלות שננעו לא מקושרות בעמוד זה וחבל שכך.

 

ח"כ נתניהו חשף לאחרונה בבלוג האישי שלו פרטים על המערכה שהוא מפעיל לגיוס דעת קהל נגד תוכנית הגרעין של איראן, "בביקוריי האחרונים בבריטניה, צרפת וארה"ב, המשכתי במאמציי להפנות את תשומת לבה של דעת הקהל העולמית והאמריקנית לסכנות הנובעות מחימושה הגרעיני של אירן", הוא כותב וזוכה לתגובות תומכות.

 

במקרה של נתניהו, הבלוג הפך גם לחרב פיפיות, לאחר שספג ביקורת על אי דיוקים היסטוריים שנמצאו בקטעים שפירסם.

  

יש לציין כי למרות מספר פניות שלנו, מלשכתו של נתניהו סירבו לאפשר לנו לקיים עמו ראיון בנושא הבלוג.

 

יו"ר מרצ, ומיוזמי תוכנית ז'נבה, יוסי ביילין הצטרף לאחרונה לרשת החברתית העסקית החדשה Cafe The Marker, בה הוא כותב בלוג אישי בשם "שלום. לכם." ומגדיר את עצמו עם לא מעט הומור עצמי: "ספונטני, רגיש, איש 'ישראל ביתנו', עוסק בתפירה. שותף בתפירת הסכם אוסלו, הסכם ז'נווה, וביילין - אבו מאזן. סבא, בעל, ואב לשני חבר'ה מפוקפקים".

 

"אמש חזרתי בקטר מקטאר. זה לא כל כך פשוט לנסות ולהסביר לקהל ערבי בנסיכות קטאר למה לא יוכל להיות שלום ישראלי-פלסטיני אם יעמדו הפלסטינים על זכות השיבה", כתב ח"כ ביילין לגולשיו בקטע האחרון שפורסם, "בייחוד כשמולך עומד ישראלי הטוען כי אסור לפלסטינים לוותר על הזכות הזו וכי מדינה יהודית היא בהכרח מדינה גזענית".

 

להדביק את הפער עם החברה הצעירה

למרות הדוגמאות יוצאות הדופן של נתניהו, ביילין ואיתם, רוב הפוליטיקאים הישראלים הם עדיין מחוץ למגרש המקוון. "בהשוואה לארה"ב, פוליטיקאים ישראלים עדיין לא מבינים את הפוטנציאל המלא של האינטרנט", אומר ויימן,

"על פי סקרים שנערכו בחמש מערכות הבחירות האחרונות, כמעט ולא נעשה שימוש באינטרנט".

 

"לא הייתה השקעה במדיום הזה, ואתרים פוליטיים מוקפאים. ישנו עדיין מאמץ, אנכרוניסטי לטעמי, לשדר פרסומות יקרות בטלוויזיה, למרות שצופים בהן פחות ופחות", מוסיף ויימן.

 

למרות ההתחלה הצולעת, ויימן צופה כי ישראל בסוף תדביר את הפער של מהפעת האינטרנט. "באופן דמוגרפי, החברה נעשית צעירה יותר. פוליטיקאים לא יכולים להתעלם מהרשת. השיטה האמריקנית בסוף תשפיע עלינו".

 

הילארי קלינטון השיקה את קמפיין הריצה לנשיאות שלה באמצעות קטע וידאו שפירסמה באתרה באינטרנט. 

 

בשבועות האחרונים אף התנהל סכסוך בין התומכים שלה לתומכים של ברק אובמה המתמודד אף הוא למועמדות לנשיאות. תומכי שני הצדדים ערכו את הפרסומת המפורסמת של אפל, המבוססת על הספר 1984, שתלו נאומים של המועמדים (כאשר תומכי אובמה שתלו את קלינטון, ולהפך) ופרסמו את הסרטונים ב-YouTube. המועמדים וגורמים רשמיים מטעם הכחישו שיש להם יד בפרסום.

 

"הפוליטיקה ברשת מגיעה לישראל"

גם ד"ר תמיר שפר מהמחלקה לתקשורת של האוניברסיטה העברית סבור כי העת של פוליטיקה ברשת הגיעה לישראל.

 

"בבחירות של 2006, ראינו התחלה של פעילות פוליטית ברשת", הוא אומר, לרוב המפלגות ישנם אתרים פעילים, וזהו שינוי גדול".

 

"בחודשים באחרונים משודרות בווידאו ישיבות בכנסת, והגולשים יכולים לשלוח שאלות לחברי הכנסת בישיבות – מדובר בהתפתחות משמעותית".

 

"הפער עם ארה"ב ייסגר", הוא מוסיף, "אני לא יודע מתי הפוליטיקאים בארץ יגיעו לרמה של האתר של הילארי קלינטון, אבל עלינו לקחת בחשבון שתחזוקה שוטפת של אתר כזה דורשת תקציב וכוח אדם. בתחומים האלה ישראל נמצאת במקום לא רע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדביקים את הפער עם ארה"ב
צילום: דודי ועקנין
מומלצים