שתף קטע נבחר

"אין לי פלנטה אחרת": אירוע יום כדור הארץ בת"א

יום כדור הארץ המצוין היום, נחגג בשישי האחרון בהפנינג אקולוגי מהול במועקה בשל מצבו המידרדר. אורחי האירוע יצרו מיצגים אמנותיים, אחזו ידיים סביב גזעי עצים מפויחים - וקינחו בתפילה. "כדור הארץ הוא הבית שלנו, והייתי רוצה שהישראלים ירגישו פטריוטים כלפיו כמו שהם חשים כלפי המדינה", אומרת יעל דיין

 

 

 

יומיים לפני מועדו הרשמי היום (א'), צוין יום כדור הארץ הבינלאומי בסינמטק תל-אביב ביום שישי האחרון, באירוע רב משתתפים שלקחו חלק בהפנינג צוהל שלווה במועקה. "זה יום קצת עצוב, והוא מזכיר מעט את קו התפר שבין יום העצמאות ליום הזיכרון", אומרת יעל דיין, חברת מועצת עיריית תל-אביב שנכחה באירוע. "כולנו יודעים שאנחנו צפויים להרס וחווים אותו גם כעת, אבל ההרס הזה לא חייב להיות אחרית הימים - הוא הזדמנות לשוב מה אפשר לעשות כדי לשמור על הסביבה. כדור הארץ הוא הבית שלנו, והייתי רצה שאנשים יחושו פטריוטיות ודאגה כלפיו כמו שהם חשים כלפי המדינה. כמו שאין לנו ארץ אחרת, כך גם אין לנו פלנטה אחרת", היא פוסקת.

 

את האירוע יזמו חברי "הפורום הישראלי לאמנות אקולוגית", הפועל כדי להעלות את המודעות בישראל למצבה העגום של הסביבה. "היום אנחנו קוראים לאנשים לעצור את המירוץ המטורף, להביט סביבם ולנסות לחשוב מה אנחנו מעוללים לכדור הארץ ומה כל-אחד יכול לעשות כדי לשנות את המצב", מסבירה מקימת הפורום שי זכאי. "בחרנו להתמודד עם בעיות הסביבה בעזרת האמנות, כי אנו מאמינים שלאמנים יש יכולת להעמיד מראה מול המציאות. כאמנים אקולוגים, התפקיד שלנו הוא לגשר בין הנתונים המדעיים לבני האדם שחיים כאן ועכשיו" .

 

איך עושים את זה? באמצעות מיצג ענק, למשל, שהוקם ברחבת הכניסה לסינמטק והורכב מ-360 גזעי עצים שנשרפו במהלך מלחמת לבנון האחרונה לצד 360 שתילים וסמלי ארבעת היסודות - רוח, אש, אדמה ואוויר. וגם בעזרת התערוכה

הבינלאומית "גיצים", בה הציגו עשרות אמנים וצלמים מישראל ומהעולם, את הפרשנות הפרטית שלהם לסביבה ההולכת ומשתבשת.

 

כמו האמנים, גם תלמידי בית הספר בין גוריון בהרצליה התריעו בפני באי האירוע על הנזקים שאנו מחוללים לכדור החבול. אלה ביקשו מהעוברים והשבים להשיב על שאלות הקשורות לאורח חייהם, וחישבו מהי טביעת הרגל האקולוגית שכל-אחד מהם מותיר (רוצים לבדוק? לחצו כאן). "טביעת הרגל האקולוגית היא השטח בדונמים שבו כל אדם משתמש במהלך השנה לצרכיו", מפרטת אדר שמש, תלמידת כיתה ח' הלוקחת חלק בפרויקט. "השטח נקבע לפי כמות האשפה שאנחנו מייצרים, צריכת החשמל, שימוש בכלי רכב ופרמטרים נוספים. השאיפה היא לצמצם את טביעת הרגל ל-20 דונמים בשנה, מה שיכול להאט באופן משמעותי את הנזק לכדור הארץ". 

 

"אין להקל ראש בדברים הקטנים שאותם כל-אחד יכול לעשות", מסכמת דיין. "יש פעילויות ארציות, אבל בסופו של דבר הכל מתחיל במודעות שלנו. כולנו יכולים למחזר ולייצר פחות זבל, ומי שצעיר ובריא יכול לעבור לאופניים או לתחבורה צבורית. והכי חשוב - צאו לטבע שכן קיים, וכך תצדיקו את קיומו. בואו נגדל דור שהפארק הציבורי, השדרה העירונית ושמורת הטבע יהיו בשבילו כמו בית".


פורסם לראשונה 22/04/2007 00:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך התערוכה "גיצים"
צילום: אביבה רחמני
מתוך התערוכה "גיצים"
צילום: יובל נעמן
מתוך התערוכה "גיצים"
צילום: אלכס טולנד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים