שתף קטע נבחר

רחובות העצמאות - חלק ממאבק רחב על עיצוב התודעה הישראלית

הנצחת מלחמת העצמאות בשמות רחובות היא חלק ממאבק רחב אומר ד"ר אודי לבל. מאבק על השאלה מי מהמחנות בפוליטיקה הישראלית ייתפס כזה שהגיש לנו את המדינה על מגש של כסף

הנצחת העצמאות בשמות רחובות, היא חלק ממאבק רחב יותר על הנצחת הזיכרון בתודעה הישראלית, אומר ד"ר אודי לבל המכללה האקדמית ספיר ומאוניברסיטת בן גוריון.

 

"רחובות העצמאות מספרים את סיפורו של מאבק על הנצחת המלחמה כמשאב פוליטי בשנותיה הראשונות של המדינה כחלק מתפיסה שהמחנה (שמאל מול ימין) ששמו ייקשר יותר בתודעה הישראלית כמי שהגיש לנו את המדינה על מגש של כסף הוא המחנה הלגיטימי".

 

בשנות ה-50 מספר לבל, "התנהל מאבק במועצות העיריות בין תומכי בן גוריון שביקשו לקרוא לרחובות על שם מלחמת הקוממיות מתוך תפיסה שכך יתפס בן גוריון כמי שהוביל לניצחון, לעומת תומכיו של בגין שרצו שהרחובות והמלחמה ישאו את השם מלחמת השחרור, כך שהניצחון יזוהה עם פעילותו של הימין הישראלי בהובלת לוחמי האצ"ל והלח"י".

 

האבסורד, שבסוף אף אחד מהמחנות לא ניצח והשם המזוהה יותר מכל עם המלחמה הוא כמובן מלחמת העצמאות והוא גם השם שנבחר להנציח את מרבית המוסדות העירוניים. המאבק בפוליטיקה העירונית פולש הרבה פעמים גם לרמה הארצית למשל, המאבק על שמו של צה"ל, צבא ההגנה לשיטתו של בן גוריון או צבא ישראל לשיטתו של בגין.  

 

היום המאבקים על התת מודע הפוליטי ועל הנצחה באמצעות שמות אתרים מרכזיים בערים קיימים אבל הרבה פחות דומיננטיים אומר לבל, משום שבעידן האינטרנט ותקשורת ההמונים פחות רואים בה זירה מעצבת דעת קהל. עוצמות דומות במאבק על דעת הקהל הישראלית נרשמו בפעם האחרונה במלחמת הלבנון, מלחמת של"ג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן גוריון, מי אחראי להצלחת המלחמה?
צילום: לע"מ
צילום: סער יעקב, לע"מ
מנחם בגין - מלחמת השחרור היה השם המועדף
צילום: סער יעקב, לע"מ
מומלצים