שתף קטע נבחר

מחקר: ארוחת בוקר מקטינה את הסיכוי למחלות לב

מחקר ישראלי שנערך בקרב בני 25 עד 45 הראה כי הקפדה על ארוחת בוקר מסודרת מורידה את רמת השומנים בדם, דבר המפחית את ההסתברות ללקות באירוע לב. אחד החוקרים: "רמת הטריגליצרידים היא מדד רגיש לשינויי חיים"

צעירים עד גיל 40 שסבלו לאורך תקופה של חמש שנים ויותר מרמות שומנים גבוהות בדם נמצאים בסיכון הגבוה פי שמונה ויותר לפתח מחלת לב. לעומתם, מי שהורידו את רמות השומן בדם הפחיתו את הסיכון שלהם לסבול מחסימת עורקים בחצי. כך מצא מחקר ישראלי. 

 

המחקר בדק את הסיכון של אוכלוסיית הצעירים, בני 25 עד 45 ללקות במחלת לב. במחקר נבדקו נתוניהם של כמעט 14 אלף משרתי קבע בצה"ל. "זו קבוצת גיל באוכלוסייה שלא תמיד מתייחסים אליה בבדיקות. חושבים שמחלות לב הן דבר שיש לבדוק רק מגיל 40 ומעלה", אומרת החוקרת, ד"ר איריס שי מהמרכז הבינלאומי לבריאות ותזונה באוניברסיטת בן-גוריון.  

 

החוקרים ד"ר שי וד"ר אסף רודיך מאוניברסיטת בן-גוריון וד"ר ניר תירוש מבית החולים "שיבא", אספו נתונים על רמות השומנים (טריגליצרידים) בדמם של הנבדקים ונתונים נוספים הקשורים לאורח חייהם ולגורמי סיכון נוספים למחלות לב (עישון, תזונה, משקל, היסטוריה משפחתית ועוד).  


אוכל על הבוקר, פחות שומנים בדם (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

הנבדקים חולקו לשלוש קבוצות בהתאם לרמת הטריגליצרידים בדמם: גבוהה, בינונית או נמוכה. רמת שומנים גבוהה בדם נחשבת ככזו שבין 150 ל-200 מ"ג לדציליטר דם. רמה נמוכה נעה סביב 60 מ"ג לדציליטר. כעבור חמש שנים נבדקו שוב. במהלך שנות המחקר אירעו בקבוצה זו 158 אירועי לב.  

 

נמצא כי מי ששמרו בבדיקה הראשונה והשנייה על רמות גבוהות של שומנים בדם היו בסיכון הגבוה פי 8.2 ללקות באירוע לב, בהשוואה לאלו ששמרו על רמות נמוכות לאורך השנים. זאת, ללא קשר לגורמי סיכון נוספים הקשורים לתורשה או למשקל. מי שהיו בעלי רמת שומנים גבוהה, אך כעבור חמש שנים הורידו את רמת הטריגליצרידים, הפחיתו את הסיכון שלהם לפי 4.9 בלבד. 

 

עוד נמצא קשר בין הפחתת רמות השומנים בדם לשינויים באורח החיים. נבדקים שרמות השומן בדמם ירדו דיווחו במקביל על ירידה במשקל, עלייה בפעילות הגופנית, הפחתה במספר הסיגריות שהם מעשנים ואכילת ארוחת בוקר מסודרת.  

 

לדברי ד"ר שי, "הרופאים מתייחסים לכולסטרול ה'רע' (LDL) כמדד ראשון המנבא סיכון למחלות לב. אלא שמחקרים בארה"ב מראים שבשנים האחרונות רמת הכלולסטרול הרע ירדה ורמת הטריגליצרידים עלתה, כנראה בגלל השמנה. רמת הטריגליצרידים היא מדד רגיש לשינויי חיים. כשאדם עולה או יורד במשקל, תוך 6 שבועות משתנה גם רמתן של חומצות השומן". 

 

המחקר מצא קשר בין רמות הטריגליצרידים לניבוי מחלת לב עתידית ובנוסף גילה שרמת חומצות השומן בדם לאורך ההיסטוריה היא בעלת משמעות. 

 

"מצאנו שלגוף יש היסטוריה. שומני הדם ששוקעים בכלי הדם לא מתנקים כל כך מהר. יש פה אפקט מצטבר וצריך לשים לב לגורמי הסיכון מגיל צעיר, עוד לפני גיל 40", אומרת ד"ר שי. "עם זאת מצאנו שגם מי שיש לו כיום רמות שומנים גבוהות בדם לא צריך להתייאש. אם מורידים אותן אפשר להפחית את הסיכון בחצי. מתברר שהפחתה די מינורית במשקל מורידה את רמת הטריגליצרידים, לצד עלייה בפעילות גופנית ולצד אימוץ דפוס של אכילת ארוחת בוקר". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
תאכלו משהו על הבוקר
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים