שתף קטע נבחר

ירושלים: עיר ללא הפסקה

לחפש אחר אוצרות ארכיאולוגיים נדירים, לבקר במוזיאון לאומנות עכשווית הראשון בארץ, ללמוד על המוח בתערוכה חדשה במוזיאון המדע ולעשות סיור מודרך בלי מדריך. כמה הצעות מרתקות לבילוי בירושלים, שאין בה אף רגע דל

אם יש מקום אחד בארצנו הקטנטונת בו ניתן לטייל במשך כמה שבועות בלי לחזור לאותו מקום פעמיים הרי זו ירושלים. כמות האטרקציות שמציעה העיר יכולה להספיק לאין-ספור ביקורים של חוצניים בעיר הקודש, וגם לתושבים המקומיים לא יזיק לגלות כמה מקומות חדשים.

 

לרגל שנת הארבעים לאיחוד ירושלים ורגע לפני שחגיגות האליפות של בית"ר מכניסות אותנו למקלטים, קבלו עוד כמה אתרים ואירועים חדשים בבירה, שבטח לא ידעתם על קיומם.

 

חשיפת שרידים ארכיאולוגיים מהר הבית

בשנת 1999 ערך הווקף פעולות חפירה ובנייה בהר הבית. שאריות העפר, בהם גם אוצרות ארכיאולוגיים יקרים, פונו לנחל קדרון. תל העפר הזה הפך למוקד המידע העיקרי לחקר תולדות ההר, מאחר ומעולם לא נערכה בהר הבית חפירה ארכיאולוגית מסודרת.

 

בשנת 2004 הועברו שאריות העפר לגן הלאומי עמק צורים שלמרגלות הר הזיתים, ומאז נעשים מאמצים לאתר ממצאים שנותרו בו. "מרכז המבקרים - עיר דוד", שאחראי על קבוצות החפירה בשיתוף עם "רשות הטבע והגנים", מציע הזדמנות לקחת חלק בעבודת הניפוי, הסריקה והמיון המתבצעות לשם חשיפת הממצאים.


רק חול וחול? חשיפת שרידים מהר הבית (צילום: מורן ראדה)

 

צוות החפירה של המקום מקיים סדנה שבה ניתן לשמוע על ההיסטוריה של הר הבית ואף להתנסות בעבודתם של הארכיאולוגים, ואם אבק ועפר לא מרתיעים אתכם, וניחנתם בסבלנות וברצון לנבור בין אבנים ובוץ, אתם מוזמנים לבוא ולנסות לשים את ידכם על חתיכות היסטוריה. עשרות מטבעות, תכשיטים, נרות חרס ועוד רק ממתינים שמישהו ימצא אותם ובכך יסייע לחשיפת שרידי ההר, כמו גם למחקר הארכיאולוגי אודותיו.

 

  • 15 שקל לאדם. לפרטים והזמנות: "מרכז המבקרים-עיר דוד", 6033* מכל טלפון.

 

שווים ושווים פחות

מתי בפעם האחרונה חשבתם על האנשים שמנקים את המשרד שבו אתם עובדים, תופרים את בגדיכם או מכינים את מזונכם? באילו תנאים הם עובדים וכמה הם מרוויחים? לרוב, אנו מעדיפים לא לתת את הדעת לעוולות ולאי השוויון שכולנו חיים בתוכו. ההדחקה הזאת עוזרת לכולנו להאמין שאנו נמצאים במדינה מתוקנת ושוויונית.

 

אולם, מתחת לפני השטח הדברים אינם כך. בכל רגע נתון מנוצלים בני אדם על ידי האחר, לפעמים ממש לידנו. לפעמים, זה גם אנחנו. התערוכה "שווים ושווים פחות", שמורכבת מציורים, מצילומים ומעבודות וידאו-ארט של 35 אמנים מהארץ ומהעולם, מבקשת לעורר את המודעות והרגישות החברתית, ולברר שאלות הנוגעות למערכת יחסי העבודה המתקיימים בעולם שבו כולנו חיים.

 

התערוכה מציגה יחסים של אפליה, ניצול והשפלה שהם מנת חלקם של בני אנוש רבים, וקוראת להגביר המודעות ואת הפעילות למען שוויון רב יותר בין כל בני אדם. עם האמנים שיצירותיהם מוצגות בתערוכה נמנים אלי שמיר, מיקי קרצמן, אנדריאס גרוסקי, פיטר קוגלר ועליזה אולמרט. 


"שווים ושווים פחות" במוזיאון על התפר (צילום: סבסטיאן שיינר)

 

מוזיאון "על התפר" הוא מוזיאון חברתי לאומנות עכשווית ראשון מסוגו בארץ. המוזיאון, שנוסד לפני שמונה שנים, פונה לקהל המבקרים באמצעות מיצגיו ומטרתו להביא לשינוי חברתי ולתרום לקיומה של חברה טובה יותר.

 

  • מוזיאון על התפר, חיל ההנדסה 4 ירושלים. טל' 02-6281278.

  

מוזיאון המדע

עבור חלקנו, השילוב בין מדע וכיף טומן בחובו סתירה פנימית. אנשים חושבים על מדע כעל תחום אפרורי או מסובך, ומוזיאוני המדע מצידם עושים כל מאמץ להפריך תפיסה זו. מוזיאון המדע בירושלים הוא אחד מאלו הצולחים משימה מורכבת זו, הוא מוכיח כי מדע יכול להיות מגניב, אם רק יודעים להגיש אותו בצורה הנכונה.

 

"אשליות. מבלבלים את המוח" היא תערוכה חדשה במוזיאון העוסקת באשליות שהמוח האנושי מציג בפנינו כמציאות, ומנסה להתחקות אחר התהליכים המביאים לתפיסה מוטעית זו. תערוכה זו היא הראשונה מתוך סדרת תערוכות בנושא המוח שיוצגו במוזיאון בשנים הקרובות.  


מדע יכול להיות מגניב. מוזיאון המדע בירושלים (צילום: מיכל לב המון)

 

במוזיאון עשרות מוצגים אינטראקטיביים המבוססים על מגוון רחב של אשליותדוגמת אשליות תנועה, אשליות של דמויות ורקע, מבנים בלתי אפשריים וכיו"ב. לדברי המדענים שעומדים מאחורי המוצגים, ההסברים ליצירת האשליה מאפשרים הצצה אל תהליכים ועקרונות אבולוציוניים שלפיהם פועל המוח. אמנם רוב האשליות בתערוכה הן בתחום האופטיקה, אך ניתן גם למצוא אשליות מישוש ושמיעה.

 

  • מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד, האוניברסיטה העברית, גבעת רם. 30 שקל. לפרטים נוספים: 02-6544888.

 

הדרכות קוליות

לרגל חגיגות הארבעים לאיחוד העיר, יצאה עיריית ירושלים במיזם חדש – הדרכות קוליות. ההדרכות, הניתנות לכ-80 אתרים בעיר, הן קבצי mp3, בעברית ובאנגלית, המוצעים להורדה ללא תשלום באתר האינטרנט jerusalemp3.com. את הקבצים ניתן להטעין על נגני מוזיקה, מחשבים, טלפונים ניידים ועוד.

 

מטרת הפרויקט היא לאפשר למטיילים בבירה לזכות בהדרכה צמודה ולהסברים מפורטים אודות מגוון רחב של אתרים, מבלי להיעזר במדריך בשר ודם או בספר טיולים מסורבל. ניתן להוריד רק את תמליל הקבצים, או מפה של המסלול הרלבנטי ואף לצפות בסרטון המכיל תמונות וקריינות על המקום הנבחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוף ירושלמי
צילום: מורן ראדה
תערוכת האשליות. מוזיאון המדע בירושלים
צילום: מורן ראדה
נגן mp3. מדריך התיירים האולטימטיבי
מומלצים