שתף קטע נבחר

פישר חושש ממיתון בעתיד הרחוק

נגיד בנק ישראל מזהיר: "מצב המשק יהיה רע אם נמצא את עצמנו במצב שהיה כאן בשנים 2003-2002, כאשר אי אפשר היה לעודד את הצמיחה בגלל הנטל הכבד של החוב הציבורי הגדול"

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, חושש כי בעתיד הרחוק יהיה מיתון בישראל. "מצב המשק יהיה רע אם נמצא את עצמנו במצב שהיה כאן בשנים 2003-2002, כאשר אי אפשר היה לעודד את הצמיחה בגלל הנטל הכבד של החוב הציבורי הגדול", אמר פישר בדיון הבוקר (ד') בוועדת הכספים.

 

"שנת 2006 הייתה אחת השנים המוצלחות ביותר של הכלכלה הישראלית", אמר פישר בהצגת דו"ח בנק ישראל לשנת 2006. "ראינו זאת, בצמיחה הגבוהה, בירידה בשיעור האבטלה, בשיפור בתעסוקה, בעודף המרשים בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, בהיקף ההשקעות הזרות, ביציבות המחירים וביציבות הפיננסית. לצד ההצלחות אסור לנו לשכוח כי עדיין יש שלושה נושאים שבהם העבודה עוד רבה - למרות שחלה בהם התקדמות: רמת האבטלה עדיין גבוהה יחסית, המשקל של החוב הציבורי בתמ"ג עדיין כבד ורמת העוני עדיין גבוהה".

 

הנגיד המליץ לנצל את השנים הטובות כדי להוריד את נטל החוב ל-60% מהתוצר כמו באירופה. "המשך צמצום נטל החוב יגביר את חסינות המשק לעמוד בזעזועים ויאפשר לנהל מדיניות כלכלית אנטי-מחזורית בשעת הצורך", אמר. 

 

עוד אמר הנגיד כי "רצוי להמשיך ולהשלים את הרפורמות המבניות בתחומי ההפרטות, החינוך, התחרות והתשתית, שיתמכו בהמשך של גידול הפריון במשק ובצמיחה. בהקשר הזה

אני רוצה להדגיש גם את המשך פיתוח התשתית הפיננסית והגברת התחרות בשוק ההון - בפרט בין המוסדות הפעילים מול משקי הבית. זהו תהליך מאוד חשוב שיתמוך גם הוא בהמשך הצמיחה".

 

"לא נתערב בשער החליפין"

הנגיד חזר ואמר כי אין מקום להתערבות של בנק ישראל בשער החליפין ובתשובה לשאלה אם צפויה מתישהו החלטה להעלות את הריבית, הגיב הנגיד בחיוך ואמר כי הוא משער כי עד סוף תקופת כהונתו בתוך 3 שנים תהיה תקופה "שבה נצטרך להעלות את הריבית" אבל איננו יודע מתי.

 

מנהלת מחלקת המחקר, ד"ר קרנית פלוג, אמרה כי מצב השקל ביחס לדולר תואמת את מצב המטבעות במדינות המפותחות ובשווקים המתעוררים, אולם מצבו של השקל לעומת האירו טוב יותר.

 

בכיר בבנק ישראל: לא מדובר בתחזית

גורם בכיר בבנק ישראל ביקש להבהיר בעקבות דברי הנגיד כי התייחסותו למיתון לא היתה תחזית אלא תיאור מצב של מחזור עסקים עולמי - תמיד יש תקופה של מיתון אחרי כמה שנים של צמיחה. לכן לומר שיום אחד יהיה מיתון זה כמו להגיד שיום אחד יירד גשם. המסר של הנגיד היה שכעת, בשנים הטובות של הצמיחה, על הממשלה להוריד את החוב כדי שתוכל להתמודד טוב יותר בשנות המיתון הלא טובות, שהוא מקווה שיהיו בעתיד הרחוק. כלומר, אם הממשלה תנצל את הזמן להוריד את החוב היא תוכל להגדיל את ההוצאות ביום שניקלע למיתון ולעודד את הצמיחה, אמר הגורם הבכיר.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגיד, סטנלי פשיר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים