שתף קטע נבחר

הדים-סאם מרים ראש

לצד בתי אוכל ללקק את השפתיים, הצ'יינטאון המשתקם של מנהטן מציג גם כמה מוקדי עניין היסטוריים, בהם המוזיאון לתולדות הסינים בארה”ב ובית העלמין היהודי העתיק באמריקה

עכשיו, כמעט שש שנים אחרי הפיגוע במגדלי התאומים, שוב אפשר לראות אנשים מחייכים בצ'יינטאון של ניו יורק. קריסת המגדלים פגעה קשות באזור הזה, הרחובות המובילים אליו נחסמו משך תקופה ארוכה ולסמטאותיו הורשו להגיע רק דיירי המקום, מה שגרם להתמוטטותם של עסקים רבים, בהם מסעדות.

 

בניסיון להשיב עטרה ליושנה ולעודד את תושבי הכרך ואת תייריו לבקר בשכונה הצבעונית, החלה העירייה בתוכנית שיקום. במסגרת הפרויקט הוכרז על השקת אירועים שונים, בהם שבוע סיני, והכל כדי למשוך חזרה את ההמון אל הפינה הנחשקת הזאת של התפוח הגדול.

 

דים סאם - ארוחת בוקר ולא יותר

כשבאים לצ'יינטאון כדאי להגיע רעבים. למרות המשבר שפקד את השכונה, היא נותרה כשהייתה: המרכז הקולינרי של דרום מנהטן. היצע המסעדות ובתי האוכל כאן, עם ייצוג הולם לשלל המטבחים האזוריים בסין, לא היה מבייש את בייג'ינג.

 

הבולט שבמעדנים המוצעים בצ'יינטאון הוא הדים-סאם – כופתאות מלוכסנות עיניים הממולאות בכל טוב ומבושלות, מטוגנות או מאודות במגוון שיטות. מקורו של הדים-סאם בבתי התה של חבל קנטון שבסין, שם נחשבים כדורי הבצק הקטנים לארוחת בוקר, לא יותר.


חנות מעדנים סינית (צילומים: יוסף ג'קסון)

 

קונפוציוס בניו יורק

אחרי הארוחה, על בטן מלאה כמובן, יוצאים לטיול. מתחילים ברחוב Bowery, הרחוב הראשי בשכונה. במפגש בינו לבין רחוב Division ניצבת המצבה לזכרו של קונפוציוס, גדול הפילוסופים הסינים. המצבה משמשת אבן דרך ונקודת מוצא למרבית הסיורים בצ׳יינטאון.

 

לא הרחק משם, ברחוב באורי ‭,18‬ עומד אחד מבתיה הראשונים של העיר ניו יורק. בבית זה, שהוקם בשנת ‭,1785‬ שוכן כיום סניף של בנק סיני.

 

נקודת חן אחרת בשכונה היא המוזיאון לתולדות הסינים באמריקה. במקום תערוכה מרשימה שעוקבת אחר קורותיהם של בני הקהילה האסיתית בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. המוזיאון נמצא ברחוב Mulberry מס' ‭.70‬

 

כיכר Chatham נקראת על שמו של הדוכס מצ'אטהאם, וויליאם פיט, שתמך בהתנגדות המושבות האמריקאיות לתשלום מסים לבריטים בשנת ‭.1765‬ השער הסיני הניצב בכיכר מוקדש אומנם לטייס סיני בשם קאם לאו, שנהרג בשירות הצבא האמריקאי, אך למעשה הוא אנדרטה לזכרם של אלפי יוצאי סין בארצות הברית שנפלו במלחמותיה.

 

בסמוך גל-עד נוסף, שהוקם בימיו של ראש העירייה הקודם רודי ג'וליאני. המצבה משמרת את זכרו של הגנרל לין זה אקסו, שחי בסין בימי שושלת צ'ינג (שושלת ששלטה בשנים 1644־‭(1912‬. בשנת 1785 הורה לו הקיסר ללחום במבריחי האופיום לממלכה, הבריטים, שקיוו בתיווך הסמים להשתלט על האזור. בסופו של דבר הפסידו הסינים בקרב, אך המצביא הפך לגיבור ולסמל בעיני הסינים. גם ג'וליאני עצמו, זה שמיגר את הפשע מרחובותיה של ניו יורק, ראה בו דמות לחיקוי.


סמטה בצ'יינטאון

 

ברחוב Mott הסמוך התיישבו הסינים הראשונים שהגיעו לניו יורק. מסעדותיו והשווקים הפזורים לאורכו מושכים אליהם סינים מכל רחבי העיר. במספר 32 שוכנת עדיין החנות הסינית הוותיקה ביותר בשכונה, שנפתחה כאן ב-‭.1891‬

 

הנקודה היהודית

‭First Shearith Israel Cemetery‬, מדרום לכיכר צ'אטהאם, הוא בית העלמין היהודי הראשון באמריקה. בית הקברות נחנך ב-‭,1683‬ עם בואה לניו אמסטרדם ההולנדית של אז קהילה יהודית קטנה ‭23 –‬ משפחות מספרד שנמלטו מאימת שלטון האינקוויזיציה. בין הטמונים במקום 18 יהודים שלחמו עם כוחות הצפון במהפכה האמריקאית.

 

ב-1833 ננעל בית הקברות מטעמי צפיפות. למרות שאת מתיהם נאלצו להביא למנוחות במקום אחר, יהודים המשיכו לחיות בצ׳יינטאון גם בראשית המאה ה-‭.20‬ שני אמנים יהודים מפורסמים, ג'ימי דוראנטה והזמר אדי קנטור, החלו את הקריירה המוזיקלית שלהם בהופעות במסעדות סיניות בשכונה.

 

  • חברות תיירות המציעות טיולים רגליים בצ׳יינטאון: ‭TORO ASSOCIATES‬ ו-L&L TOURS ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסל קונפוציוס. מכאן יוצאים הסיורים
צילום: יוסף ג'קסון
בית הקברות היהודי
צילום: יוסף ג'קסון
מוכרת ירקות בצ'יינה טאון
צילום: נועם לוי
דגים מיובשים. חלק מנוף הרובע
צילום: נועם לוי
מומלצים