שתף קטע נבחר

בייניש: יש חשש לעצמאות בתי המשפט

במפגש עם מומחי משפט בכנסת, הזהירה נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, מפני חשש לעצמאות בתי המשפט. מומחה מלונדון: "אנחנו מודאגים מאוד מאיום על יסודות המשפט כאן"

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, אומרת היום (ג') שקיים חשש לעצמאות בתי המשפט בישראל: "אנחנו אומרים לאנשים מבחוץ שהדמוקרטיה שלנו כל כך חזקה, שאין חשש לעצמאות בתי המשפט וקשה לפגוע בנו. אבל שלא תהיה הבנה, יש חשש". הדברים נאמרו בעת ביקור משלחת שופטים מאנגליה שהגיעה לארץ במסגרת יחסים שמקיימת מערכת בית המשפט בישראל עם מערכות מקבילות בעולם.

 

עשרת חברי המשלחת, שנפגשו עם יו"ר ועדת חוק חוקה ומשפט של הכנסת, ח"כ מנחם בן ששון, הפליגו בשבחיה של מערכת המשפט הישראלית והגדירו אותה כאחת הטובות בעולם. פרופ' ג'פרי ג'ואל מאוניברסיטת לונדון, אמר כי "המשפט הוא אחד מהתחומים המצוינים של ישראל. אנחנו מודאגים מאוד מאיום על יסודות המשפט כאן, משום שכאשר אנשים אחרים מבקרים את ישראל אנו תמיד מציינים את מערכת המשפט המצוינת שלכם".

בייניש:
השופטים הפכו למטרה / נטע סלע
במונולוג נוקב על מעמדה של הרשות השופטת, הטיחה הנשיאה האשמות בגורמים המטילים בה דופי: נאשמים, חשודים שיש להם מפגש את מוסדות החוק, תרבות הרייטינג, ובמרומז - גם הפוליטיקאים
לכתבה המלאה

 

ג'ואל למד משפטים באוניברסיטת הארוורד עם שר המשפטים, דניאל פרידמן. "פרידמן הוא מלומד גדול ואני חושב שככזה הוא צריך להעריך את בית המשפט".

 

בייניש עצמה הייתה מאוד מרוצה מהשבחים הרבים שהרעיפה המשלחת. "אני מאוד מרוצה ממה שאמרו. הם לא יכלו לומר דברים טובים יותר. אפילו קצת הופתעתי, משום שהם טובי המשפטנים. הם מכירים היטב את מערכת המשפט הישראלית"

  

משתתף נוסף במשלחת, דיוויד פניק, אמר כי "באנגליה כולם מעריצים את מערכת המשפט בישראל. מחלוקת בין שופטים לפוליטיקאים יוצרות בעיות. בית המשפט צריך להיות עצמאי וחייבים להבטיח שלא תהיה התנגשות בין פוליטיקאים לשופטים". משתתפים נוספים ציינו שמערכות המשפט בישראל ובבריטניה קרובות מבחינת מינויים לא פוליטיים לבית המשפט העליון והזהירו משינוי השיטה בישראל. 

 

לבית המשפט העליון מסורת רבת שנים של מפגשים, אחת לשלוש שנים בערך, עם עמיתיהם בארצות אחרות. במסגרת המפגשים מתקיימים חילופי דעות ודיונים מעמיקים בנושאים רבים בעלי עניין משותף לשתי המדינות. מפגשים אלו הם בעלי חשיבות רבה הן מבחינת התכנים הנידונים והן מבחינת יצירת קשרים אישיים חמים וטובים עם ראשי מערכות המשפט, מנהיגי מדינות ומובילי דעת קהל בעולם. בית המשפט העליון מקיים מפגשים מעין אלו עם אנגליה, צרפת, איטליה, רוסיה, קנדה, סין, גרמניה וספרד.

 

אתמול הזדמנה תקרית שהצביעה על המתח בין הדמוקרטיה לרשות השופטת בישראל. היועץ המשפטי לממשלה תקף את שר המשפטים דניאל פרידמן על הצעתו לשנות את הליך בחירתו של פרקליט המדינה.

 

פרידמן לא נשאר חייב ועקץ את מזוז במסיבת עיתונאים מיוחדת. "היועץ העמיד לדין את שר המשפטים הקודם - ועליי רק מתח ביקורת, בינתיים. אני רואה בעצמי בר מזל", אמר.

 

בסביבתה של נשיאת בית המשפט העליון הדגישו את חשיבותו של הביקור והתמיכה במערכת המשפט הישראלית, דווקא על רקע מערכת היחסים העכורה עם שר המשפטים, כפי שבאה לידי ביטוי אמש. "לא ברור איך מערכת משפט, שנחשבת למובילה בעולם, נתפסת כאן על ידי גורמים בראשות שר המשפטים דווקא כמערכת לא טובה", אמרו אותם הגורמים.

 

בהכנת הידיעה השתתף אבירם זינו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דורית בייניש
צילום: חיים צח
מומלצים