שתף קטע נבחר

ליבידו מהצומח: התוסף שמחזיר לנשים החשק למין

גיל המעבר מביא עמו מספר תופעות, אחת מהן - ירידה בחשק המיני. תוסף תזונה חדש מנסה להעניק לראשונה פתרון טבעי לנשים שחוות את הבעיה

לא חייבים להשלים תואר שני בפסיכולוגיה כדי לדעת שאחד השחקנים הראשיים בתורת הפסיכואנליזה הוא הליבידו (הדחף המיני). כן, פרויד העניק משקל רב לאותו יצר, ועל־פי תורתו, הליבידו הוא הרבה יותר מעוד גמירה מספקת – הוא אחד מהכוחות שמניעים את חיי הרגש. לא ניכנס כאן לשאלה אם הוא צדק או לא, אבל מה שבטוח זה שאת השאלה הזאת צריך לשאול נשים שחוות ירידה בתפקוד המיני.

 

על־פי הערכות, כשליש מהנשים הבוגרות בארצות הברית סובלות מהפרעה בתפקוד המיני (HSDD - Hypoactiver Sexual Desire Disorder) שביטויה הוא ירידה בחשק המיני או היעדרו.

 

התופעה רווחת בקרב נשים בגיל המעבר בשל השינויים ההורמונליים הדרמטיים והירידה ביכולת של השחלות לייצר ולהפריש הורמוני מין נקביים (אסטרוגן ופרוגסטרון), שלהם תפקיד חשוב בתפקודן התקין של מערכות שונות בגוף. בין השאר עשויים השינויים להתבטא במגוון תסמינים המוכרים כתסמיני גיל המעבר - גלי חום, הזעה, עצבנות, מצב רוח ירוד, הפרעות שינה, הפרעות במתן שתן וגם - יובש בנרתיק וירידה בחשק המיני. המחקרים מראים שגם בתום גיל המעבר נותרות כ־10%־20% מהנשים ללא חשק מיני.

 

תוסף תזונה חדש, VirilLady, המיוצר על־ידי חברת Novafert ומשווק על־ידי ”אלפא גורי”, מכוון אל אותן נשים בגיל המעבר שאינן נוטלות הורמונים ועדיין מבקשות להחזיר לעצמן את התשוקה והלהט, ואפילו את הסיכה הנרתיקית.


חדשות מהאמזונס: התשוקה המינית חוזרת גם אחרי גיל המעבר (פוטוס)

 

אי שם במעמקי האמזונס

מדובר בכמוסות טבעיות שנמכרות כבר שנתיים בהצלחה בארצות הברית, ומורכבות מחמש תמציות של צמחי מרפא מהאמזונס, צמחים שעל־פי המשווק ידועים בספרות המקצועית כבעלי השפעה על הליבידו ועל התפקוד המיני הנשי. בין הצמחים שמכיל התוסף: Passiflora Incarnate, Sativa, Pfaffia, Ptychopetalum Olacoides ו־Juniperus.

 

לדברי המשווקים, מדובר בצמחים עממיים בעלי סגולות מרפא הקשורות לתחום ההורמונלי והחשק המיני. בדומה לצמחי מרפא סיניים אין עליהם מחקרים מדעיים, אך בארצות שבהן הם התפתחו הם זוכים לשימוש נרחב בזכות סגולות אלה. כך

 למשל, הפסיפלורה היא צמח המכיל חומרים שידועים כמרגיעים, משככי חרדה ומעוררי חשק מיני; ה־Pfaffia מוכר בארצות הברית כתוסף תזונה בעל יכולות ויסות של מערכות רבות בגוף ובעל יכולות חיזוק בתחום העייפות, התשישות, הבלות בגיל המעבר, אי־סדרים הורמונליים ואי־חשק מיני; ה־Sativa נחשב לצמח שמגביר את הפרשת הטסטוסטרון, ההורמון האחראי לחשק המיני, והוא מוכר אלפי שנים ברפואה הטבעית כמחזק, משפר פוריות ומגביר יכולות מיניות; וה־Ptychopetalum Olacoides ידוע בברזיל כתוסף תזונה שעוזר בהגברת היצר המיני, מרגיע עצבים, מקטין עייפות ומעצים אנרגיה.

 

טרם כניסת המוצר לשוק בארץ בוצעה תצפית שאותה ניהלה אורית ארמן, סקסולוגית ויועצת מינית. בתצפית השתתפו 32 נשים שנענו למודעה שפורסמה בעיתון לבחינת התוסף. רובן המכריע (28) היו בגיל המעבר - 45־64. הארבע האחרות היו בנות 30־40. כולן דיווחו על זוגיות טובה עד טובה מאוד, אך על היעדר חשק מיני וחלקן סבלו מיובש בנרתיק. אצל מרביתן, היעדר החשק היה רק אחד מתסמיני גיל מעבר נוספים כמו עצבנות, גלי חום, חוסר אנרגיה, חוסר סבלנות ועוד. הנשים שנבדקו לא נטלו גלולות או הורמונים. הן החלו ליטול שתי טבליות ביום, ונבדקו בתקופות שלאחר 4,6 ו־8 שבועות מתחילת השימוש.


חלומות אירוטיים - בהשפעת הטבליות החדשות (צילום: ויז'אל/פוטוס)

 

50% מהנשים שהשתתפו בתצפית דיווחו לאחר חודש של שימוש במוצר על שיפור ניכר בחיי המין שלהן ו־75% מהמשתתפות הביעו רצון להמשיך להשתמש בטבליות. ”כמחצית מהנשים דיווחו על שיפור בסיכה הנרתיקית ועל הנאה גדולה יותר מחיי המין”, מדווחת ארמן. ”יש שחוו גם עוררות מהירה יותר בדגדגן והגעה מהירה יותר לאורגזמה, ואף אורגזמה עוצמתית יותר. שמונה מתוכן דיווחו גם על חלומות ארוטיים. בקרב חלק מהנשים נעלמו גם כמה מהתסמינים הנלווים של גיל המעבר - גלי חום, עייפות ועצבנות”. זה באשר לצד השמח, אך ארמן מדווחת עוד כי למרות היתרונות שחוו הנשים, שלוש מהן דיווחו על קשיי הירדמות בשעות הלילה, ושתי נשים בנות 60 דיווחו על חזרה של גלי חום. במקרים אלה הומלץ לנשים ליטול גלולה אחת בלבד ביום, או שלא ליטול את הגלולה השנייה בשעות הערב אלא בצהריים.

 

ובינתיים, במרפאה בתל אביב

ד”ר רפי חרותי, מומחה ברפואת שיקום ומטפל מיני מוסמך, מנהל המרפאה לשיקום וטיפול מיני, מרכז רפואי ”רעות” בתל אביב, לא ממש מתלהב מהתוסף החדש. לדבריו, חשוב להבין שהיעדר חשק מיני הוא רק תסמין אחד משלל התסמינים של גיל המעבר, שחלקם (כמו אוסטיאופורוזיס ועלייה בסיכון למחלות כלי דם ולב) מתמשכים מעבר לגיל המעבר עצמו. ”לפיכך, חוסר חשק מיני במקביל לגיל המעבר מחייב בירור מקיף וקבלת טיפול הוליסטי”, הוא מדגיש. ”אמנם לא מדובר במחלה ורוב התסמינים יחלפו, אך מטרת הטיפול לתקן את אותם מצבים שפוגעים או עשויים לפגוע באיכות החיים לטווח הרחוק.

 

"שיטות הטיפול במקרה הזה רבות ומגוונות - החל בתחליפי הורמונים להחלפת החסר שנוצר, ועד לתכשירים לטיפול בבעיות נקודתיות, כגון חומרי סיכוך לנרתיק במקרים של היעדר חשק מיני. השירות כלול בסל הבריאות, וחשוב לעשות זאת במרכז רפואי מוסמך”.

 

”בלי להכליל”, ממשיך ד”ר חרותי, ”תוספי התזונה המיועדים להשבת החשק המיני עושים נפלאות בעיקר ליצרנים, ואין שום הוכחה מדעית־רפואית ליעילותם. במחקרים שכן נערכו, פעולתם לא הוכחה כטובה יותר מאפקט פסיכולוגי (פלסבו), שעשוי להגיע לכ־40%, בעיקר כאשר מדובר בתופעות שאינן מדידות דיין (מידת הנאה, חשק וכו’). כדי שחומר יוכח כיעיל, יש לבחון אותו על־פי אמות מידה מדעיות בסדרת ניסויים קליניים עם קריטריונים אובייקטיביים ברורים, תוך מעקב בכנסים מדעיים וכתבי עת רפואיים מוכרים. יש לזכור שלתצפית אין ערך מדעי והיא אינה מהווה תחליף למחקר שבו נבדקים מאות או אלפי מטופלים בו זמנית.


רפואה עממית או עובדה מדעית? (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

”בנושא היעדר חשק, התחליף היחיד שנבדק רפואית לשיפור החשק הוא הורמון הטסטוסטרון על תחליפיו, אך המחקר בנשים עדיין בחיתוליו ואין הוכחה חד־משמעית לכיוון כלשהו. תחום מעוררי החשק למיניהם מתבסס בעיקר על מיתוסים ממהלך ההיסטוריה - ופחות על עובדות”.

 

רפואה עממית בצל מעבדה

לדברי ד”ר אודי בר, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית, צמחי המרפא שעליהם מבוסס התוסף הם אכן צמחים הנחשבים ברפואה העממית כבעלי תכונות המשפרות ומעוררות את החשק המיני. עם זאת, למעט הפסיפלורה, צמחים אלה

 לא נבדקו במחקרים מדעיים ולכן אינם מופיעים בספרות המדעית המחקרית.

 

”כך למשל, בנוגע ל־Sativa אין בספרות המדעית מחקרים שמראים שהצמח אכן מגביר את הפרשת הטסטוסטרון כפי שנטען”, הוא מסביר. ”גם הטענה באשר ליכולתו של ה־Pfaffia לווסת מערכות רבות בגוף אינה מדעית.

 

"לגבי הפסיפלורה נקשרו מיתוסים רבים כאפרודיזיאק צמחי, ואכן, בעקבות המיתוסים האלה נערכו מחקרים מדעיים שבחנו את השפעת הצמח, אך הם לא הצליחו להוכיח באופן מובהק שנטילת תוסף פסיפלורה משפרת את הליבידו.

 

”אבל למרות כל האמור, אי אפשר לגנות או לשלול צמחי מרפא שנמצאים בשימוש מאות ואלפי שנים. משום שגם אם הם לא הוכחו מדעית, עדיין השימוש רב השנים מדבר בעד עצמו. כמו כן, על פניו נראה שמדובר בצמחים בטוחים, ושהניסוי שערכה החברה מראה שהתוסף ככל הנראה בטוח למדי מבחינת תופעות לוואי”.

 

הכמוסות אינן מכילות צבעי מאכל או חומרים משמרים ואינן מתאימות לנשים בהריון ולנשים הנוטלות הורמונים או גלולות. במקרים של שימוש בתרופות מרשם חשוב להתייעץ עם רופא לפני השימוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
תוסף תזונה לשיפור הסקס
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים