שתף קטע נבחר

נוסעים לחו"ל? איך תגנו על הבית מגנבים

ב-2006 נרשמו למעלה מ-40 אלף פריצות לבתים. אמצעי הביטחון משתכללים כל הזמן ויזמים ממציאים פתרונות מגוונים להגברת תחושת הביטחון, אבל במקביל משתכללות גם טכניקות הפריצה. מודעות, תשומת לב ויצירתיות יסייעו לכם בהגנה על ביתכם, ולא כל אמצעי המיגון כרוכים בתשלום

בכל קיץ חוזר על עצמו אותו התרחיש - אתם חוגגים בחופשה והגנבים חוגגים אצלכם בבית. אתם משאירים אור במסדרון, רדיו דולק ואומרים לשכנים ל"שים עין", אבל אתם חוזרים לבית פרוץ, מבולגן והחפצים היקרים שלכם אינם. מה בכל זאת ניתן לעשות?

  

"בחודשים יולי-אוגוסט יש עלייה מובהקת במספר הפריצות לבתים", אומר רפי סויד, מנכ"ל קבוצת מוקד אמון. "בקיץ באופן טבעי המודעות של אנשים לעניין הפריצות גדלה, בגלל היציאה לחופשות וגם מכיוון שמדובר בחודשים שהרבה מאוד אנשים עוברים בהם דירה. אם פעם מערכת אזעקה הייתה בבחינת מותרות של שכונות יוקרה כמו סביון והרצליה פיתוח, היום ברבות מהשכונות החדשות ובמעברי הדירות החדשים, אחד הדברים שאנשים בודקים הוא האבטחה ובצדק. מהניסיון שלנו - מודעות יכולה למזער את התופעה".

 

המודעות הגוברת יכולה להסביר אולי את הירידה שנרשמת בשנים האחרונות במספר הפריצות לבתים, אך עדיין מדובר בקיטון קטן בלבד ומספרים משמעותיים שדורשים התייחסות מצד רשויות האכיפה - מנתונים של המטה הארצי במשטרה עולה כי בשנת 2005 נרשמו 43,112 מקרי פריצה לבתים (ממוצע של 3,592 פריצות בחודש), ב-2006 ירד שיעור הפריצות ב-3.4% לרמה של 41,562 מקרים בשנה (3,463 פריצות בחודש).

 

המגורים במגדל משפרים את תחושת הביטחון

"יותר ויותר אנשים, בעיקר באמצע החיים ולאחר שהילדים עזבו, מוכרים את הבית הפרטי לטובת מגורים במגדל", אומר דודי שירזי מנכ"ל חברת נאמ5 הבונה בפארק צמרת בתל-אביב. "במגדלים תחושת הביטחון של אנשים גבוהה יותר, זו כספת, שמירה של 24 שעות ביממה, מצלמות בחניה ובלובי ומי שלא מוזמן לא יכול להיכנס".

 

ועדיין אמצעי השמירה הם משהו שמשתכלל כל הזמן ועימם גם שיטות הפריצה ותחכומם של הגנבים. כתוצאה מכך יש  יותר ויותר פתרונות מקוריים לצרכיהם של התושבים. "מכיוון שידוע לנו שיש גורמים פליליים שניסו בעבר לחדור למגדלי יוקרה, אנחנו מחתימים את כל רוכשי הדירות על סעיף בחוזה שבו הם מתחייבים שאם ייבחרו שלא להתגורר בדירה בעצמם אלא להשכירה לאחרים, השוכרים הפוטנציאליים יהיו חייבים לעבור ועדה שתוודא שהם עומדים בקריטריונים מסוימים. זה מודל שאנחנו מכירים משוק הדירות הניו יורקי שהצליח שם מאוד", אומר שירזי.

 

היו אנשים שהתנגדו לחוזה?

 

"נהפוך הוא, אנשים מתלהבים, לא מתעכבים וחותמים כי הם מבינים שחוץ מהביטחון זו הדרך שלהם להגן גם על ערכו של הנכס שרכשו". 

 

במקביל, מתארגנים היזמים בפארק צמרת בתל-אביב, בראשות שירזי לסגירת השכונה ממניעי ביטחון. "שכונת פארק צמרת בנויה כך שהיא למעשה סגורה משני הכיוונים ויש לה 2 כניסות ויציאות", אומר שירזי. "התוכנית שלנו מדברת על סגירת השכונה באמצעות שער או שומר כדי לסנן גורמים שליליים מלהתקרב למגדלים. אנחנו שוקלים להציב בשעריה שומר או שער, ממש כמו במושב, תחילה בשעות הלילה ובהמשך לפי הצורך גם ביום, לא על מנת לבדל את התושבים אלא פשוט על מנת להרתיע ולמנוע מגורמים שליליים להיכנס.

 

"מדובר בתוכנית שהיא מענה לצורך אבטחתי אמיתי של התושבים הפוטנציאליים כיוון שמדובר במגדלים מאוד יוקרתיים ובמכוניות מפוארות. החבר'ה האלה באים בכנופיות ואנחנו נמנע מהם להיכנס, כאשר גם עצם העמדת השומר תרתיע".

 

סויד אומר כי "הקונספט של מתחם סגור ומבודל מסביבתו, לא מאפיין רק מגדלים יוקרה עם שרותי שמירה וגישה סלקטיבית למבקרים מן החוץ. מזה שנים רבות, נסגרות שכונות שלמות כמו סביון, נווה מונסון ורמת אפעל למבקרים בשעות הלילה, באמצעות שער או שומר שמוודא כי הבאים בשעריה מוזמנים".

 

מחצית מדמי הניהול הם עבור תשלום לאבטחה

לובי עם שומר ומצלמות אבטחה הם כבר "פאסה" והבניינים החדשים שנבנים מקבלים בהרבה מקרים מראה של מבצר מוגן של ממש.

 

"ברמת האבטחה", אומר משה קורן, סמנכ"ל שיווק במגדלי בארי, "חוץ משמירה של 24 שעות באמצעות שלוש עמדות מאוישות, יש לנו מצלמות שמלוות אזורים שונים בשטחים הציבוריים של המתחם, כולל מרתפי החנייה והגינות. אפילו מחוץ למבנה מיקמנו מצלמות שסורקות בתדירות די גבוהה את השטח. חוץ מזה, מערכות האבטחה של היום הם לא רק נגד גנבים אלא גם נגד אירועים חריגים, ובשביל זה יש מעטפת ביטחון כמו למשל מערכת לגילוי אש, שבעת צרה מתקשרת בעצמה לכיבוי האש ולאב הבית, ויש מערכות שמיועדות לאתר ירידות מתח".

 

ואנשים מוכנים לשאת בעלויות?

 

"יש היום מגמה שרוכשי דירות באים עם מוכנות גדולה הרבה יותר לשאת בעלויות לעומת מה שהיה פעם, וזאת על מנת לקבל את תחושת הביטחון שאותה הם מבקשים", אומר קורן. "ואכן מדובר במרכיב לא מבוטל בדמי הניהול, בדרך כלל אנשים משלמים 3 דולר למ"ר כאשר 50%-40% מההכנסות מדמי ניהול הולכות לאבטחה. בדירה גדולה דמי הניהול וההחזקה יכולים להגיע לרמות של דמי שכירות במקום אחר בעיר ואלה בהחלט סכומים שאנשים מוכנים לשלם בעבור ביטחון ונוחות".  

  

איתור נקודות התורפה בבית

"מקובל לחשוב ובצדק שהדלתות והחלונות הם 'פירצה קוראת לגנב'", אומר ברק לנדאו מחברת עולם הביטחון (חבושה), המתמחה במתן פתרונות מיגון, "אולם מידת הסיכון משתנה בהתאם לסוג הבית ומיקומו: בבית פרטי או דירה בקומה ראשונה, נקודת התורפה המיידית היא החלונות, ובדירות בבניינים משותפים, הממוקמים בקומות עליונות, סיכויי הפריצה דרך הדלת עולים דווקא.

 

"לכן, כשמדובר בבית פרטי, הצעד הראשון במיגונו הוא איתור נקודות התורפה והתאמת מוצרי המיגון המתאימים ביותר לחולשות הבית שלכם. למשל בדלת יש שני מרכיבים עיקריים שמשפיעים על רמת המיגון - מנעול וצילינדר. הצילינדר הוא הרכיב הבורר את המפתח ולכן חשוב לבחור בצילינדר התואם את מטרותיכם. קיימים צילינדרים עם בקרת שכפול שמצוינים למי שנוהג לתת מפתחות לגנן,לעוזרת או למטפלת".

 

לדבריו, יש לוודא שהצילינדר איננו ניתן לעקירה מתוך הדלת, במיוחד בדלתות שעשויות מעץ, ויש להקפיד שהצילינדר הוצא מתוך אריזה סגורה ולדרוש תעודת אחריות.

 

"אחת הבעיות הנפוצות היום", אומר לנדאו, "היא פריצות לבתים באמצעים אלימים (למשל באמצעות מוט ברזל) כשיושבי הבית אינם. הסיכון גדול אמנם מפאת הרעש אך זמן החדירה לבית קצר מאוד. כדי להתגונן מפני פריצות מן הסוג הזה ממליץ לנדאו להתקין מנעול לוכד משקוף, שהוא מנעול שתוכנן באופן שמקשה מאוד על פריצתו גם באמצעות הפעלת כוח.

   

"כמו כן, בבתים פרטיים, מומלץ להתמקד במיגון החלונות והסביבה ההיקפית לבית - החצר. הפתרונות לעניין זה מגוונים: למשל התקנת מערכות אזעקה היקפית ופנימית, סורגים, מנעולים ועוד. גם כאן יש לשים דגש על אופי המערכת, אמינותה ומידת התאמתה. למשל, כשבוחרים מערכת אזעקה, יש לוודא שמספר אזעקות השווא יהיה נמוך, ושהמערכת תדע להתעלם מאובייקטים כמו כלב או חתול.

 

"על החלונות אפשר להתקין סורגים מתקפלים או רגילים וכן מנעולים, כאשר חשוב לבחור בפרופיל עבה ככל שניתן על מנת שיהיה קשה לכופף את הסורגים. כמו כן, חשוב לבדוק שהסורג מקובע היטב לקיר עצמו כדי שלא ניתן יהיה לעקור אותו", אומר לנדאו. 

 

מיגון יצירתי בעלויות מינימליות

"אבטחת הבית לא תמיד כרוכה בהוצאת כבדות", אומר לנדאו, "יש מגוון של פתרונות יצירתיים וזולים למיגון הבית: "גנבים כידוע לא אוהבים רעש, ולכן במקומות בהם אדן החלון מלא בבקבוקים דקורטיביים או מוביילים למיניהם, סיכויי הפריצה קטנים, מכיוון שפתיחה של החלון וכניסה מתוכו עלולים להפיל בקבוק וליצור רעש".

 

ובכלל צריך להיות עירניים. פריצות רבות לבתים מתרחשות גם בשעות היום, לכן נעלו את הדלתות והפעילו את מערכת האזעקה גם אם אתם בבית. אל תשאירו מפתח בארון חשמל או בעציץ ולא סולמות שבאמצעותם ניתן לטפס לגג או לקומות העליונות. כוונו טיימר אשר יפעיל מכשירים חשמליים לזמנים קצובים, כדי ליצור תחושה של "תנועה בבית" בהיעדרכם, ודאגו שמישהו יאסוף עבורכם את הדואר והעיתונים. עירנות, מודעות ותשומת לב מתאימה, עשויים לחסוך מכם את עוגמת הנפש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סורגים. האם זה מספיק?
צילום: עולם הביטחון
נעלו את הדלת גם ביום
צילום: עולם הביטחון
מומלצים