שתף קטע נבחר

דו"ח מפרט את "עצירי הרפאים" של ארצות הברית

ארגוני זכויות אדם פירסמו דו"ח הכולל שמות של 39 בני אדם, שלטענתם מוחזקים בחשאי בידי ארצות הברית בבתי כלא סודיים ברחבי העולם כחשודים בטרור. סוכנות הביון: אנו פועלים על פי חוק ותחת פיקוח הדוק. איננו נוקטים בעינויים

קבוצה של ארגוני זכויות אדם פירסמה דו"ח הכולל שמות של 39 בני אדם שלטענתם מוחזקים בידי ארצות הברית באופן חשאי כחשודים בטרור. מדובר על חשודים שנעצרו בידי כוחות ביטחון מקומיים או אמריקנים, והועברו לבתי כלא סודיים ברחבי העולם באופן חשאי, מבלי שאיש יודע היכן הם, ומבלי שניתנת להם גישה לייעוץ משפטי או ידיעה על האישומים נגדם.

 

הארגונים טוענים כי המידע על "עצירי הרפאים" הושג בשיחות עם עצירים לשעבר וגורמים רשמיים בארצות הברית, פקיסטן, אפגניסטן ותימן. עוד הם טוענים כי גם קרובי משפחתם של החשודים, לרבות ילדים צעירים, מוחזקים באתרי מעצר חשאיים מפעם לפעם.

 

"מאז סוף המלחמות המלוכלכות באמריקה הלטינית, העולם דוחה את השימוש ב'העלמות' כהפרה בוטה של החוק הבינלאומי", אמרה פרופ' מג סטרתווייט, מהמרכז לזכויות אדם באוניברסיטת ניו יורק.

 

"מה שאנו שואלים הוא היכן אותם 39 אנשים כעת, ומה קרה להם מאז 'נעלמו'?, אמרה ג'ואן מרניה, מארגון "משמר זכויות האדם", השותף לדו"ח.

 

נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש הודה בעבר בקיומם של בתי כלא סודיים, אולם אמר כי הם ריקים. במקרה אחר הודה הנשיא כי עצירים שהיו ברשות ה-CIA הועברו למחנה המעצר בגואנטנמו שבקובה.

 

אך באופן רשמי מכחישה ארצות הברית כי היא מחזיקה ברשותה עצירים באופן סודי. דובר סוכנות הביון האמריקנית פול גימיליאנו אמר בתגובה: "יש הרבה מיתוסים מחוץ לממשל כאשר מדובר ב-CIA והמלחמה נגד הטרור הבינלאומי. האמת הפשוטה היא שאנו פועלים במסגרת החוק האמריקני, וכל יוזמות המאבק בטרור שלנו - שנתונים לבקרה ופיקוח הדוקים - היו מאוד יעילים בסיכול מזימות טרור והצלת חיים. ארצות הברית אינה תומכת או נוקטת בעינויים".

 

הארגונים מודים כי חלק מהמידע אודות העצירים אינו מושלם. חלק מהשמות נוספו לרשימה לאחר שפעיל איסלמי, מרוואן ג'אבור - שטוען שהיה עצור שנתיים בידי ה-CIA - נזכר בהם לאחר שהוצגו בפניו תצלומיהם. שמותיהם של עצירים אחרים אינם מובאים במלואם, משום שכך זכרו אותם עמיתיהם לתא. אולם לפחות 21 שמות ברשימה הוצלבו על ידי שני מקורות שונים או יותר", אמרה אן פיצג'רלד, מארגון אמנסטי אינטרנשיונל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
איפה העצירים? מחנה גואנטנמו
צילום: רויטרס
עציר במחנה גואנטנמו
באדיבות אמנסטי ישראל
מומלצים