שתף קטע נבחר

בשידור חי: קינון חסידות נדיר בישראל

מבין מאות אלפי החסידות הנודדות מעל שמי ישראל, מספר מצומצם ביותר מקנן בארץ. פרויקט תיעודי מיוחד של המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון, המשותף לחברה להגנת הטבע ולאוניברסיטת תל אביב, מספק הצצה נדירה ומרתקת לחייה של משפחת חסידות ושני גוזליה הקטנים

כ-600 אלף חסידות לבנות חולפות פעמיים בשנה מעל שמי ישראל בעונות האביב והסתיו. למרות המספרים העצומים, הן נחשבות כמקננות נדירות במיוחד. על פי הערכות מומחים רק כ-12 זוגות של חסידות מקננות בישראל. בשנים קודמות היו מספר ניסיונות קינון לא מוצלחים ביישובי הבקעה, אך החום הכבד הבריח את החסידות. בעשורים האחרונים מרבית מאזורי הקינון של החסידות נמצאים בדרום רמת הגולן, אך השנה ציפתה הפתעה משמחת במיוחד לתושבי עמק בית-שאן, לאחר שזוג חסידות החליטו לקנן לראשונה בקיבוץ טירת-צבי. (לחצו כאן לצפיה בקן החסידות)

 

בפינת החי של הקיבוץ נוהגים לשקם מזה מספר שנים בעלי כנף פצועים ולהשיבן לטבע במידת האפשר. לפני כארבע שנים מצאו תושבי המקום חסידה בעלת כנף שבורה שנחתה באחד השדות הסמוכים לקיבוץ. לאחר בדיקה רפואית, התברר כי החסידה לא תוכל לשרוד בטבע ושוכנה בשטח מגודר בפינת החי. מספר ימים לאחר שזכתה לבית חדש, הופיע על אחד מעמודי החשמל הסמוכים פרט בוגר שצפה על הנעשה במקום.

 

"הוא כנראה היה בנדידה, אבל התאהב בחסידה הנכה. תוך זמן קצר "החסיד" החל בתהליך החיזור וניסה לבנות קן מאולתר על אחד מעמודי החשמל, אך נכשל פעם אחר פעם". מספרת עירית, מנהלת צוות משק החי של הקיבוץ. "הבנו כי זכינו בהזדמנות נדירה ביותר לעזור לחסידות במלאכות הקינון והחלטנו להקים עבורן קן מיוחד".

 

צמיג טרקטור גדול הותקן על עמוד גבוה והזכר שהבחין בקן החדש, החל למלא את הצמיג בענפים. "לחסידות אין מיתרי קול ואינן יכולות לשיר כמו ירגזי או זמיר, אלא מכות במקור ומשמיעות נקישות רמות, במיוחד בתקופתה החיזור", מספר ד"ר יוסי לשם, מנהל המרכז הבינ"ל לחקר נדידת ציפורים בלטרון שלקח חלק בפרויקט. "במשך ארבע שנים הוא לא נדד מהקן וניסה להזמין אליו חסידות נוספות, אך הן לא נענו לו. אבל בסופו של דבר, הרומן שלהם הסתיים".

 


ההורים משגיחים על הגוזלים בקן (צילום: birds.org.il)

 

"תיעוד נדיר של חיי החסידות"

 

חסידה נודדת הבחינה לפני מספר שבועות בזכר המתגורר בגפו בקן נחתה בשטח הקן והזכר החל לחזר אחריה. תוך תקופה קצרה, השניים התחברו זה לזו ואף שיפצו יחד את הקן בעזרת ענפים נוספים. לחסידה הנכה נותר רק להביט בקנאה בזוג האוהבים שניצפו מזדווגים מספר פעמים. בחודש שעבר הבחינו אנשי משק החי בשלושה גוזלים שבקעו בקן. למרבה הצער, אחד הגוזלים מת בחג השבועות, אך השניים הנותרים הצליחו לשרוד.

 

 "מדובר במאורע נדיר בישראל ואסור היה לנו להחמיץ את האפשרות לתעד את המשפחה החדשה", אומר לשם, שיצר קשר עם עם חומי סוויד, מנהל מוקד "חברת אמון" וחובב טבע נלהב. סוויד שהצטרף אל לשם לביקור בקן החסידות תרם למקום מצלמה ומחשב שהותקנו על עמוד בגובה שישה מטרים. תודות לשיתוף פעולה בין החברה להגנת הטבע ואוניברסיטת תל אביב ניתן כעת לצפות בשידור חי של החסידות והגוזלים באתר " המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון" המשותף לאוניברסיטת תל אביב ומרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע.

 

"הנקבה נמצאת עם הגוזלים בקן כל הזמן וזה הישג מרשים שהם מצליחים לשרוד את הטמפרטורות הגבוהות בעמק בית-שאן", מוסיף ד"ר לשם. "באירופה החסידה בדרך כלל יושבת על הגוזלים כדי לחמם אותם, אבל בישראל היא עומדת לידם, פורשת את כנפיה ומצלה עליהם ככל שאפשר". 

לדברי לשם, הזכר או הנקבה עפים מספר פעמים ביום למקומות בהם ישנם מקורות מים ומביאים עימם מים במקור, על מנת להרוות את צמאונם של הגוזלים. "לחסידות אין בלוטות זיעה והן מקררות את עצמן על ידי פתיחת המקור ומאיצות את מערכת הנשימה, בדומה לכלב שרץ מהר".

 

השבוע טובעו שני הגוזלים על מנת שיהיה אפשר לעקוב אחריהם כשיפרחו מהקן בעוד כחודש. נראה כי פעולת הטיבוע הצילה את חייו של אחד הגוזלים, מאחר ואחד החבלים שהונחו בכדי לרפד את הקן, נכרך סביבו אחת מרגליו של הגוזל וכמעט גרם לנמק קטלני. לשם מעריך כי לאור ההתפתחות התקינה של הגוזלים, בעוד כשבועיים שלושה הם יתחילו להתנסות בתרגילי תעופה במטרה לחזק את השרירים ובאוגוסט הקרוב כבר יהיו כשירים למסע הארוך לאפריקה.

 

  • החברה להגנת הטבע מכריזה על מבצע למציאת שמות לשני הגוזלים ומזמינה את הגולשים לשלוח את הצעותיהם לדוא"ל: birds@post.tau.ac.il . השמות הנבחרים יזכו את שולחיהם בסיור צפרות משפחתי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קינון נדיר המשודר ברשת
באדיבות birds.org.il
טיבוע הגוזלים הציל חיים
באדיבות birds.org.il
אם הקינון יצליח, החסידות ישובו גם בשנה הבאה
מומלצים