שתף קטע נבחר

מטיילים בין השורות

הצפיפות הניכרת על מדפי הספרים מחדדת את הצורך של המחברים לגוון ולחדש: "מפת הדרכים" עושה זאת עם 48 מסלולי טיול לפי חודשי השנה, ואילו "צימרים" הולך על חאנים מדבריים, מלונות בוטיק וחושות זרוקות. אז באיזה עניין אתם?

לרגל שבוע הספר התבשרנו כי קרוב ל-7,000 ספרים חדשים ראו אור בשנה החולפת, ביניהם גם לא מעט ספרי טיולים ופנאי. עיון בשני ספרים שיצאו לאחרונה, "מפת הדרכים" ו"צימרים (דרום-מרכז)", מציג שתי אסטרטגיות שונות להתמודדות עם הצורך לחדש ולמשוך את קהל הקוראים.

 

הספר "מפת הדרכים" של ליאורה ואהוד יתום מציע 48 מסלולי טיול קלאסיים, מהחרמון ועד לערבה, במתכונת של טיול אחד לשבוע, המותאמים לעונות השנה ולחגים, בחלוקה לחודשי השנה - מתשרי ועד אלול.

 

המינוח הפוליטי שנתן את שמו לספר, כמו גם עברו הבטחוני של אהוד יתום, ושני הילדים המביטים מעטיפת הספר, כמו אומרים "נו, עד שאתם זזים..." נותנים את התחושה שהספר יהיה מהסוג הענייני, שלא נאמר הקצרני.

 

ואכן, למרות שפע התמונות המרהיבות, אין זה הספר שבו תמצאו תיאורים משתפכים על פרחים נדירים או על פינות חמד סודיות. מדובר בתיאור ענייני המשרטט את תוואי המסלול, בצירוף מפה מפורטת, שנועדה להוביל את המטייל בבטחה מצאתו מן הרכב ועד לשובו אליו.


מפינה בתוכנית בגלי צה"ל לספר טיולים. מפת הדרכים (צילום: אהוד יתום)

 

מאחר ופרקיו של הספר מסודרים לפי חודשי השנה, חבל שהמחברים לא הוסיפו כם אינדקס מקומות גיאוגרפי, שיכול להקל על ההתמצאות בספר. בנוסף, למרות שמדובר ב"מסלולי הליכה לכל המשפחה", חסר בו פירוט רמת הקושי של המסלול או סיכום של אורכו (מבחינת מרחק או זמן). בין המסלולים המופיעים בו, תוכלו למצוא גם את הטיול הבא:

 

מתל יזרעאל למרומי הגלבוע / ליאורה ואהוד יתום 

לאחר נסיעה קצרה נפנה לתל יזרעאל על פי השילוט. בתל יזרעאל שכנה בירתה העתיקה של ממלכת ישראל בתקופת המלך אחאב. הממצאים שנאספו במקום מורים כי המקום היה מיושב החל מהאלף הרביעי לפנה”ס. בתקופה הרומית, בראשית המאה הרביעית לספירה היה במקום כפר גדול, ובתקופה הצלבנית שימש המקום נקודת גבול בין הממלכה הצלבנית לבין השטחים שבשליטת המוסלמים.

 

מהמקום תצפית מרהיבה על עמק יזרעאל ונחל חרוד - במרכז, הרי הגלבוע - בדרום, רמת יששכר וגבעת המורה - בצפון, והרי הגלעד - במזרח.

 

נרד ברגל מהתל בשביל נוח ומטופח לעבר עין יזרעאל. במקום שוחזר גן נבות היזרעאלי על משקל כרם נבות היזרעאלי, ששכן כנראה סמוך לכאן. הפתגם השגור “הרצחת וגם ירשת” מקורו בתיאור המקראי של פרשה זו. לאחר הליכה של כ-1 ק”מ נגיע לבריכה בצל עצי אקליפטוס המקבלת את מימיה מנקבה תת קרקעית. אפשר להגיע למעיין גם בנסיעה בדרך עפר היוצאת מכביש 675.

 

נשוב לרכב. נצא לכביש 675 לכיוון מזרח עד השילוט לדרך נוף הגלבוע - כביש 667. זוהי דרך מדהימה ביופייה. בדרכנו נחלוף על פני רכסי הגלבוע השונים: הגיבורים, שאול, לפידים, ברקן, אחינֹעם, יצפור. לכל אורך הדרך נבחין בפריחה עשירה של מרווה ריחנית, מרווה משולשת, פשתה שעירה, קחוון ועוד.

 

מומלץ להתעכב ב”כתף שאול”. זהו אתר נופש פעיל ונעים. נקודת התצפית המרהיבה על עמק חרוד, הגליל ורכס הגלעד היא גם נקודת זינוק לגלשני רוח ולמצנחי רחיפה.

 

בהגיענו לפסגת הר ברקן נפגוש ב”מלך ההר” בעונה זו: אירוס הגלבוע, פרח יפהפה השייך למשפחת אירוסי ההיכל. ממרומי הר ברקן והר יצפור ניתן לצפות לעבר גדר ההפרדה והכפר פקועה הסמוך. מצפון לנו - עמק חרוד, וממזרח - עמק בית שאן. נסיים את הטיול באחד מאתרי הפיקניק הפזורים באזור.

 

  • "מפת הדרכים" מאת ליאורה ואהוד יתום, 199 עמ', הוצאת משרד הבטחון. 

 

טיפולים ואקולוגיה בכפר קדמוני

"צימרים (דרום-מרכז)" של העיתונאית שרית ישי-לוי הוא המשכו של אחיו הצפוני, שיצא לפני כשנה, ופונה אל הקורא-המטייל הנהנתן, שיודע בדיוק איך הוא אוהב את החופשה שלו.

 

תוכלו למצוא בו מבחר של צימרים באזורי הדרום, ים המלח, ירושלים, תל אביב והכרמל, כמו גם הצעות לטיולים ברגל ובאופניים, אפשרויות לבילוי עם ילדים; מבחר גלריות, מסעדות, ספא וטיפולים וכיו"ב. 

 

הספר משופע בצילומים אטרקטיביים ומכיל מקראים לשמות הישובים ולשמות הצימרים, אך לא למגוון הפעילויות הנוספות המוצעות בו. המתעניינים יוכלו גם למצוא בו את דירוגי המחירים של המקומות ופרטים נחוצים אחרים.


 

טביעת הרגל האקולוגית ניכרת בכל. לוטן (צילום: איתמר גרינברג)

 

לוטן / שרית ישי-לוי 

‬קיבוץ‮ ‬לוטן,‮ ‬מול‮ ‬הרי‮ ‬אדום,‮ ‬נוסד‮ ‬ב-1983 ‬בידי‮ ‬חברי‮ ‬התנועה‮ ‬ליהדות‮ ‬מתקדמת.‮ ‬הקיבוץ‮ ‬שוכן‮ ‬על‮ ‬אחד‮ ‬מן‮ ‬הנתיבים‮ ‬העיקריים‮ ‬של‮ ‬נדידת‮ ‬הציפורים‮ ‬באזור,‮ ‬ויש‮ ‬בו‮ ‬מרכז‮ ‬צפרות‮ ‬חשוב.‮ ‬25‮ ‬המשפחות‮ ‬בלוטן‮ ‬מבססות‮ ‬את‮ ‬חייהן‮ ‬על‮ ‬גישה‮ ‬רוחנית,‮ ‬ציונות‮ ‬מתחדשת‮ ‬ועיקרון‮ ‬של‮ ‬שוויון‮ ‬בין‮ ‬המינים‮ ‬ותקשורת‮ ‬אמת‮ ‬בין‮ ‬בני־אדם.‮ ‬אנשי‮ ‬הקיבוץ‮ ‬מתפרנסים‮ ‬מרפת‮ ‬חלב,‮ ‬מטע‮ ‬תמרים,‮ ‬מרפאה‮ ‬הוליסטית,‮ ‬בריכה‮ ‬לטיפולי‮ ‬וואטסו‮ ‬ותיירות‮ ‬אקולוגית. על‮ ‬כביש‮ ‬הערבה‮ ‬(90),‮ ‬52‮ ‬קילומטרים‮ ‬מצפון‮ ‬לאילת,‮ ‬סמוך‮ ‬לצומת‮ ‬קטורה.

 

האירוח הכפרי בלוטן, כמו גם הקיבוץ כולו, ייחודי, יוצא דופן ומרגש. הבתים הישנים של הקיבוץ צופו בטיח ובבוץ ונראים כמו כפר קדמוני, המתאים כל כך למדבר. טביעת הרגל האקולוגית ניכרת בכול: פינות הישיבה בצל בנויות מחומרים ממוחזרים, המזרקה היא צמיג ישן מואר בתאורה סולארית, הקירות בצבעי אדמה מקושטים בתחתיות בקבוקים.

 

החדרים עצמם פשוטים ופונקציונליים, עם מיטה זוגית (ניתנת להפרדה), ארון, ספה (נפתחת לילדים), מקלחות, פינת מטבח עם קפה, תה, חלב, מים, סירים וכלי אוכל. הריהוט כולו מעץ פשוט ולא מתיימר, אבל לא מחומרים ממוחזרים. ארוחת הבוקר מוגשת בחדר האוכל הכשר של הקיבוץ, עם כל החברים.

 

במבנה אקולוגי בשולי הקיבוץ נמצאים חדרי הטיפולים ובריכת הטיפולים. בבריכה מוצעים טיפולי וואטסו מידיהם של כמה מטפלים, ובראשם הדי שקד, מהמורים הידועים בישראל בתחום זה. יש אפשרות לסדנאות ולטיפולים לזוגות ולקבוצות קטנות. סביב הבריכה מרבצים למנוחה, והבריכה מטוהרת באוזון, מעולה לבעלי עור רגיש. השירותים אקולוגיים, על בסיס קומפוסט, בלי מים.

 

בסופי שבוע מוזמנים אורחי הצימרים להשתתף בסדנאות לבנייה אקולוגית. האורחים מוזמנים גם לסיורים בעקבות נדידת הציפורים. לילדים יש כאן "אקו כיף", המרכז לאקולוגיה יצירתית - גן קסום הפותח צוהר לעולם של איכות הסביבה, הבנייה האלטרנטיבית, הגינון האורגני והמיחזור. בקיבוץ גם בריכה חיצונית יפה, מוקפת מדשאה, הפתוחה בעונה.

 

מתאים:‮ ‬לזוגות‮ ‬ולמשפחות,‮ ‬למטיילים,‮ ‬ובייחוד‮ ‬למתעניינים‮ ‬בשמירה‮ ‬על‮ ‬איכות‮ ‬הסביבה‮ ‬ובאקולוגיה.‮ ‬יש‮ ‬גישה‮ ‬לנכים. עישון:‮ ‬אסור. בעלי‮ ‬חיים:‮ ‬אסור. מחיר:‮ ‬זול‮ ‬מאוד,‮ ‬כולל‮ ‬ארוחת‮ ‬בוקר.‮ ‬תוספת‮ ‬בעונות.‮ ‬תוספת‮ ‬לילד. טלפון: ‮ ‬1-800-2000-75.

 

  • "צימרים" מאת שרית ישי-לוי, 233 עמ', הוצאת מודן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיולים עונתיים
צילום: אהוד יתום, עטיפת הספר
אירוס הגלבוע בהר ברקן
צילום: אהוד יתום
לא רק בטן-גב
צילום: איתמר גרינברג עטיפת הספר
מומלצים