שתף קטע נבחר

  • מרושתים

האינטרנט כמשדרגת יחסי רופא-חולה

אין ספק שכתוצאה מהמידע הרפואי הרב הנגיש באינטרנט, יש צורך בדיאלוג חדש בין רופא לחולה. בדיאלוג החדש יש קודם להכיר בעובדה שהאינטרנט שינה מהותית את היחס הישן.

יותר ויותר אנשים פונים לאינטרנט לקבלת מידע רפואי. לפי סקרים כ-50% מגולשי האינטרנט משתמשים באינטרנט כמקור למידע רפואי. למידע הרפואי המתקבל בחיפוש האינטרנטי השפעה על קבלת ההחלטות שמקבל החולה והקרובים לו.

 

רבים מדווחים שהמידע עזר להם לשפר את בריאותם. במחקר של יברה וסאמן (2006) מבית הספר לבריאות הציבור בבולטימור, נמצא שמידע רפואי מהימן נמצא קשור להורדת חרדה ולתחושת מסוגלות עצמית.

 

החולה המשודרג 

לעומת המצב בעבר בו היה לרופא את כל הידע ולחולה מעט מאד (אם בכלל), האינטרנט משנה את המצב מקצה אל הקצה. מציאות חדשה זו עשויה ליצור מתח במערכת היחסים בין רופא לחולה. הרופא עשוי להגיב בהתגוננות יתר למצב החדש ולהתנגד לכל שדרוג בכוחו של החולה. הרופא עשוי לטעון שהמידע שהחולה משיג איננו מהימן בצורה גורפת, והשימוש בו עשוי להמיט אסון על החולה. החולה מצד שני, עשוי לשגות במשמעויות של המידע הרב שעכשיו נגיש עבורו. הוא עשוי להשתמש באתרים המשווקים מידע רפואי לא מהימן ולעיתים מגמתי, או לקחת מידע מהימן, אך לפרשו באופן מוטעה ולהגיע למסקנות רפואיות לא נכונות, לעיתים הרות אסון.

 

יש לזכור, עם כל הכבוד למידע, הרקע הרפואי של הרופא מכשיר אותו להבין את מכלול התמונה של החולה בעוד שהחולה, גם אם קיבל מידע מהימן איננו מסוגל לרוב להבין את המצב לאשורו.

 

שיח חדש 

ובכל זאת, אין ספק שכתוצאה מהמידע הרפואי הרב הנגיש באינטרנט, יש צורך בדיאלוג חדש בין רופא לחולה. בדיאלוג החדש זה יש קודם להכיר בעובדה שהאינטרנט שינה מהותית את הסטטוס קוו של הדיאלוג הישן בין חולה לרופא. הרופא צריך לצאת מעמדת מגננה על הססטוס הישן, ולהבין שבמצב החדש יש יתרונות רבים: אם קיימת תקשורת פתוחה בין רופא לחולה, הרופא יכול לכוון את החולה לאתרים מהימנים שיידעו את החולה על מחלתו ויפיגו חרדות שונות.

 

החולה המיודע יכול להיות שותף בקבלת החלטות ובמצבים אמביוולנטיים - וזה, יכול לסייע רבות לרופא. כמובן יש לבדוק מה הרמה של המעורבות שהחולה רוצה בתהליך קבלת ההחלטות. לעיתים חולה רוצה ללמוד על מחלתו אך איננו מעונין לשדרג את עצמו למעורבות גבוהה יותר בקבלת ההחלטות הרפואיות, את זה הוא משאיר לרופא. לעיתים החולה רוצה גם את הידע וגם מעורבות גבוהה יותר בקבלת ההחלטות. מבחינת החולה המעורבות על פי הרמה שהוא מעונין בה, תסייע לו בתחושת שליטה בדיאלוג עם הרופא ויכולת עצמית גבוהה יותר להתגבר על המחלה.

 

האינטרנט משדרג את החולה ואני מקווה שגם הרופאים ייפתחו יותר ויותר לדיאלוג החדש. בחינת פרדיגמות היא תמיד מאתגרת וכאשר עוסקים במפגש בין רפואה לאינטרנט, ההעצמה שהאינטרנט יכול להעניק לחולה ומשפחתו היא מדהימה. אחד מהתחומים הרפואיים שהאינטרנט מדגים את ההעצמה המדהימה האפשרית היא הטיפול בפגים. באופן רגיל כאשר יש לך תינוק באינקובטור, זה מטיל לחץ נפשי וכלכלי על המשפחה.

 

העצמה באינקובטור

במיזם רפואי מרתק שהתבצע בארבע בתי חולים בדנבר ע"י ספרן ושותפים (2005) חוברו האינקובטורים למצלמות זעירות. אתר אינטרנט שהוקם, איפשר להורים לצפות בתינוקות ולקיים דיאלוג באמצעות האינטרנט עם הצוות הרפואי. ההורים הביעו שביעות רצון גבוהה מהטיפול, הם חשו העצמה והתינוקות שהו באינקובטור תקופה קצרה. זוהי דוגמה לשינוי בפרדיגמה שהתאפשרה כתוצאה מפתיחות לטכנולוגיה של הממסד הרפואי. יש לשאוף למיזמים נוספים כגון זה שיעצימו את יכולות החולה ומשפחתו להשתמש באינטרנט לשיפור רווחתם הפיזיולוגית והפסיכולוגית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יאיר עמיחי המבורגר. לחצו על התמונה לביוגרפיה
מומלצים