שתף קטע נבחר

הלילה: סטודנטים שוב נאלצו לקלוט פליטים סודנים

בהתאם ל'נוהל' המפוקפק, שהפך לאחרונה לשגרה בלתי נסבלת, סטודנטים מבאר-שבע קלטו אמש עשרות פליטים שהצבא נטש במרכז העיר. "לא ייתכן ש-10 אנשים ידאגו למאות פליטים", הם אומרים בייאוש. "מה צריך לקרות כדי שהממשלה תטפל במצב?"

אתמול (ד') בשעות הצהרים שוב נטש צה"ל פליטים סודנים שנתפסו מסתננים לישראל, הפעם כ-50 נשים, ילדים וגברים. ב'נוהל' המפוקפק, שהפך בשבועות האחרונים לשגרה בלתי נסבלת, התקשרו קציני יחידת גוזל לסטודנטים שבהיעדר כל פיתרון מוסדר אחר קולטים את הפליטים, ודיווחו להם שאלה מועברים למרכז באר-שבע. לפנות ערב אספו הסטודנטים את הקבוצה, ובלית ברירה שיכנו כ-30 מהם במבנה מוזנח וריק שהצליחו לאתר במתחם העיר העתיקה בבירת הנגב.  

 

"שמישהו ייקח כבר אחריות", מתחננות מיכל נועם וטל בן ארי, שתיהן סטודנטיות באוניברסיטת בן גוריון, שבחודש האחרון קולטות יחד עם קומץ מחבריהן ללימודים את זרם הפליטים הסודנים המגיע לישראל ממצרים. "מה עוד צריך לקרות כדי שהממשלה תתנער ותתחיל לטפל בנושא? לא ייתכן שעשרה סטודנטים ידאגו למאות פליטים". בשעות שעברו מאז אספו את הפליטים הן ניסו לאתר עבורם מקומות לינה, הפצירו במנהלי בתי מלון באילת לקלוט את הגברים הרווקים

לעבודה, גייסו תרומות מזון ממסעדות מקומיות ורכשו חיתולים חד-פעמיים ומזון תינוקות. "אבל כשהתחיל להחשיך הבנו שהיום כבר לא נצליח למצוא פיתרונות", הן מוסיפות בייאוש.

 

250 פליטים טופלו עד עתה בידי נועם, בן ארי וחבריהן, שבשבועות האחרונות כמעט ולא הגיעו לשיעורים באוניברסיטה, וספק אם יצליחו לעבור את מבחני סוף הסמסטר. את הטיפול בפליטים הם מממנים מכיסם הפרטי, רוכשים תרופות, חיתולים ומזון תינוקות עבור הילדים, מקבצים תרומות ביגוד ואוכל למבוגרים, ומקיימים שיחות טלפון בעלות של אלפי שקלים בניסיון למצוא להם מקומות לינה ועבודה. לעזרתם נחלצו רק ארגונים נוצרים הפועלים בדרום הארץ ועמותת "אג'יק" הבדואית שמארחת קבוצת פליטים ביישוב לקייה.  


"נמשיך עד שנקרוס". ילדי הפליטים במבנה בבאר-שבע (צילום: תמר דרסלר)  

 

 

"אין לנו מושג מה יקרה מחר"

"הרשו לי להתחיל את האימייל הזה בנימה קצת יותר אישית ולחלוק אתכם את היום שעבר עלינו", כתבו הסטודנטים למערכת ynet. "הבוקר הגיעו לבאר-שבע כ-70 פליטים שהושארו כרגיל ברחוב על-ידי צבא (לפחות לא באישון לילה). לרווקים שבהם הצלחנו בקושי רב למצוא עבודה והם הועברו לבתי המלון (וזאת על-אף התנגדותו של ראש עירית אילת שיצא בקריאה לא לקבלם), את המשפחות עם הילדים נאלצנו לשכן במבנה חצי נטוש ולגמרי לא סימפטי בעיר העתיקה (כ-30 איש). מזון נתרם על-ידי מסעדה, בגדים הובאו מהמחסנים שלנו, אבל אין לנו מושג מה יהיה מחר...".

 

"אנחנו נואשים, אין מילה אחרת לתאר את המצב", נאנחת אלישבע מילוקובסקי, סטודנטית נוספת הלוקחת חלק בקליטת הפליטים. "בעוד כמה שבועות יסתיימו הלימודים וחלק מאיתנו, שלא מתגוררים באזור, ישובו לביתם. מה יהיה אז? מי יטפל בפליטים? הרי ברור שהם לא יפסיקו להגיע". הקבוצה מספרת כי המצוקה הביאה אותם לפנות לראש עיריית באר-שבע יעקב טרנר, בבקשה שיסייע

להם, והיום נשלח ממשרדו מכתב בנושא ללשכת ראש הממשלה. כעת הם ממתינים לתשובה, ובמקביל מנסים לשכן את הפליטים באחד מכפרי הנוער באזור, לפחות לתקופת החופש הגדול.

 

באין פיתרון אחר, הסטודנטים תוהים האם להקים מחנה אוהלים מאולתר מול הכנסת, אליו יועברו הפליטים להם טרם נמצאו מגורים זמניים. "אולי אם נעלה את הפליטים לירושלים ונשכן אותם בגן הוורדים, מישהו יתעורר ויבין את המצב האבסורדי שאליו הגענו", הם תוהים. "המשאבים החומריים שלנו מאוד מוגבלים, ובהיעדר סיוע מארגוני הרווחה, שלא לדבר על המדינה, אנחנו משוועים לכל עזרה אפשרית. נעזור עד שנקרוס, אבל אין לנו מושג מה יהיה", הם מסכמים. "אנחנו רק יודעים שבלתי אפשרי להמשיך כך".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי, "במסגרת פעילות צה"ל בגבולה הדרומי של ישראל, אשר נועדה לשמור עליו מפני חדירת גורמים עוינים, לסכל החדרת אמצעי לחימה ופעילות חבלנית, נתפסים גם מסתננים ממדינות שונות, ובכלל זה סודן, החוצים את הגבול. מכיוון שאין המדובר בהסתננות על רקע ביטחוני, אלא על רקע פלילי או על רקע של ניסיונות הגירה בלתי חוקית, הרי שצה"ל אינו הגורם המוסמך והמתאים לטפל במסתננים אלה. לכן הם מועברים לטיפול הרשויות האזרחיות - משטרת ישראל, מנהלת ההגירה ושירות בתי הסוהר".

 
  • ליצירת קשר עם קבוצת הסטודנטים ולתמיכה בפליטים הסודנים התקשרו 03-5242648

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"קחו אחריות". ילדי הפליטים בב"ש
צילום: תמר דרסלר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים