שתף קטע נבחר

מזל טוב: יום הולדת 40 לכספומט

מכשיר משיכת המזומנים הראשון הוצב מחוץ לסניף בנק ברקליס בלונדון לפני 40 שנה, ואיפשר משיכה מקסימלית של 10 ליש"ט - מספיק לסוף שבוע פרוע בעיר – לדברי הממציא

26 מיליארד דולר נמשכו אתמול ממכשירי כספומט (ATM) ברחבי העולם - עסקים כרגיל למכשיר שחוגג את יום הולדתו ה-40.

 

למרות שלמכשירי משיכת מזומנים היסטוריה ארוכה – הגרסה הראשונה הוצבה בניו-יורק כבר ב-1939, מכשיר הכספומט המודרני הראשון הוקם מחוץ לסניף בנק ברקליס באנפילד, שכונה צפונית של לונדון, ב-27 ביוני 1967.  לקוחות הבנק קיבלו שוברים לשימוש חד פעמי, אותם שמו במגירה. לאחר שהכניסו קוד אישי, מגירה שנייה נפתחה וסיפקה להם כסף מזומן. ממציא המכשיר, ג'ון שפרד בארון, אמר כי הגה את הרעיון לאחר שננעל מחוץ לבנק שלו.

 

בארון תכנן בתחילה כי הקוד האישי יהיה באורך של שש ספרות, אך החליט לקצרו לארבע ספרות לאחר שאישתו קרולין אמרה ש-6 ספרות זה יותר מדי. המכשירים הראשונים השתמשו בצ'קים רדיואקטיבים שכללו כמות קטנה של פחמן 14. עם זאת, אומר בארון כי הצ'קים לא היוו בעיה בריאותית. לדבריו, אדם צריך לאכול 136 אלף צ'קים כאלו כדי שתהיה להם השפעה כלשהי.

 

סכום מקסימלי – 10 ליש"ט

הלקוח הראשון היה רג' וארני, מתוכנית הטלוויזיה "באוטובוסים", שמשך את הסכום המקסימלי – 10 ליש"ט. לדברי בארון, זה נחשב אז כסכום מספיק לסוף שבוע פרוע. בארון, בן 82, חי היום בצפון סקוטלנד, וממציא מכשירים מוצלחים פחות, כמו מכשיר להברחת כלבי ים באמצעות השמעת קול של לווייתנים.

 

בסוף שנות השישים, פעלו 781 מכשירי כספומט ברחבי העולם, רובם בבריטניה. לפי איגוד תעשיית ה-ATM, כיום פועלים בעולם כ-1.5 מיליון מכשירי כספומט, כ-400 אלף מהם בארה"ב. לפי מחקר הבנקאות הקמעונאית, אנשים מבצעים כ-165 מיליון משיכות ביום ממכשירי כספומטים ברחבי העולם.

 

מכשירי הכספומט היום קשורים זה לזה בסדרה של רשתות בנקאיות, שמאפשרות ללקוחות של בנק אחד למשוך כספים ממכשיר של בנק אחר. המכשירים משמשים היום גם למשיכת מידע בנוגע לחשבונות בנק, ביצוע העברות, משיכת מט"ח, ואפילו במקומות מסויימים לטעינת טלפונים סלולרים.

 

הפינה הנידחת בעולם בה מוצב מכשיר כספומט היא ככל הנראה תחנת מקמורדו בקוטב הדרומי, שמשרתת אוכלוסייה קטנה של חוקרי קוטב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כספומט בפיג'י. כ-1.5 מיליון מכשירים ברחבי העולם
צילום: רויטרס
מומלצים