שתף קטע נבחר

אמריקן אאוטבק: הדרך חשובה מהיעד

מדינת ניו יורק היא בדיוק ההיפך מן העיר הנושאת את שמה. מרחבים עצומים, אגמים ירוקים ועיירות קטנות שנראות כאילו יוצרו כולן מאותה השבלונה. גלית רויכמן, מתל אביב הקטנה, ודיויד מהתפוח הגדול, יוצאים למסע בדרכים הצדדיות של אפסטייט ניו יורק

הסיפור שלנו, של דיויד ושלי, מתחיל ב-Target, חנות כלבו ענקית שיש בה הכל, אבל אי אפשר למצוא בה כלום. בחוץ מחכה השברולט שזה עתה שכרנו, ומה שחסר לנו זו מפת דרכים של מדינת ניו-יורק. אין ממי לבקש עזרה. חמישה מוכרים שביקשנו את עצתם משכו בכתפיהם וחייכו באדישות.

 

החופש קורא לנו לצאת לכל הדרכים, אבל אנחנו אבודים בתוך החלום האמריקני – "אתה יכול להשיג כל מה שרק תרצה - אבל אתה חייב לעשות זאת לבדך". אחרי שעה של שיטוטים בנבכי תרבות הצריכה האמריקאית, נמצאה המפה המיוחלת. בדרך לקופה אספתי גם שני זוגות גרביי תינוקות (ואני בכלל רווקה הוללת) ומתקן לייבוש כלים (ואני בכלל בחופשה), פשוט כי הם היו ב"סייל" והמחירים היו ברצפה.

 

מתמסרים לדרכים צדדיות

לטיול שלנו יש הגדרה ברורה: הדרך חשובה יותר מהיעד. אנחנו עוזבים את הכביש המהיר ומתמסרים רק לדרכים צדדיות. אמריקה שנשקפת לנו מהחלון משתנה בהתאם. תוך זמן קצר נעלמים כל המקדונלד'ס והברגר קינג משדה הראייה, ואת מקומם תופסים מרחבים אין קץ. מדי פעם חולפים על פני עיירה קטנה, שדומה באופן קיצוני לעיירה הקטנה הבאה אחריה, וכולן העתק מושלם של ה-Small American Town שפוגשים בסדרות הטלוויזיה.


את מקום הברגר קינג תופסים המרחבים (צילומים: גלית רויכמן)

 

כמובן שבעצם זה הפוך – קודם היתה המציאות ואז נוצרו הייצוגים הטלוויזיוניים שלה, אבל למה להיות קטנוניים? במהלך השבוע הקסום שלנו, ישנו במוטל שנראה העתק מדויק של המוטל ב"פסיכו", אכלנו בדיינר מקומי שהמלצרית היתה שתי טיפות מים לינדזי לוהן (לפני שנהייתה מסטולה ושיכורה) וחלפנו על פני עשרות בתי לוויות שנראו כמו סט הצילומים של "עמוק באדמה".

 

והנה מדד (אולי קצת מוזר) להבנת הגודל העצום של אמריקה: דמיינו לעצמכם כביש צדדי, שדות ויערות פרושים מלוא רוחב העין, עיירה קטנה ומנומנמת ומיד אחריה בית קברות ע-נ-ק שמתפרש על שטח השווה בגודלו לעיירה כולה. נוסעים עוד קצת, משהו כמו רבע שעה של שדות, יערות ואגם קטן, והנה שוב חמישה-שישה בתים ובחצר שלהם – בית קברות פרטי.

 

דיויד, שותפי למסע, חשב שאני מפתחת אובססיה לעולם המתים, כשהתחלתי לציין בקול כל בית קברות שחלפנו על פניו. הוא אפילו ניסה להעלים ממני כמה קברים שהיו ממוקמים בצד השני של הכביש, אבל את רובם תפסתי בזמן. הכמות העצומה של המתים שראינו במשך חמישה ימי נסיעה, באזור שרובו טבע בלתי מיושב, היא כמעט בלתי-נתפסת. 'הפיזור האנושי' (60 מליון בני אדם גרים באזורים הלא-עירוניים של ארה"ב) כל כך גדול וכל כך נסתר מהעין, שקשה לאמוד אותו - אלא אם כן מתמקדים במקום האחד שבו אנשים מפסיקים לזוז – בבית הקברות.


כמו הסט של עמוק באדמה

 

ועוד משהו קטן בענייני אחסון ושימור. האמריקאים הרי מפורסמים בתרבות הצריכה המפותחת שלהם. אולי זאת הסיבה שבאמצע שומקום, בתוך שדה צהוב ובלתי מעובד, ניצבת קוביית ענק בגודל קניון מלחה ועליה כתוב: self storage. בפעם הראשונה עוד הקשיתי בשאלות - מי מאחסן כאן מה? ולמה דווקא פה?. אחרי הקוביה המאתיים, כבר הבנתי שיש דברים נסתרים, לא אבין לא אדע. מי שחי בתל אביב בדירת מטר וחצי, וכל רכושו נדחס בבוידעם אפל וטחוב – מחסנים כאלה נמצאים מעבר ליכולת תפיסתו.

 

להתקרב להווי האמריקני

קמפינג. חוויה אמריקנית מומלצת ביותר. אנחנו נמצאים בפארק אדירונדק (Adirondack) שבצפון מדינת ניו-יורק. זהו פארק עצום בגודלו (כמובן) ואפשר לטייל בו במשך שבועות. הנוף הררי, מיוער, מלא אגמים, נחלים ונהרות. בין לבין, ממוקמות עיירות קטנות שבהן אפשר למצוא מקומות לינה מפוארים יותר ומסעדות מקומיות מסבירות פנים. באשר לקמפינג – דווקא ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, מתגלה כנוקשה למדי בחוקי הלינה בשטח.

 

תשכחו מלעצור את האוטו ליד סתם נחל מבודד, לשלוף את האוהל ולהעביר בו את הלילה. פשוט אסור. חייבים לישון באתר קמפינג מוסדר, שמקצה לכם שטח מוגדר לבניית האוהל. העלות אינה גבוהה במיוחד (במקרה שלנו טווח המחירים נע בין 14 ל-18 דולר ללילה), ויש משהו די נעים בסמיכותן של אינספור משפחות אמריקאיות המגיעות למקום עם הקרוון שלהן, עושות ברביקיו ושותות בירה כאילו אין מחר.


סתם חצבני מקומי

 

המשפט האחרון נטול כל מימד ציניות. זוהי באמת הזדמנות מעניינת להתקרב להווי החיים האמריקני ואולי אפילו ליצור קשרים חברתיים עם הילידים. במקום יש כמובן תשתית מסודרת של שירותים ומקלחות, והדבר היחידי שיש להיזהר ממנו זה דובים שחורים (ויש הרבה כאלה).

 

תפסתם לי את השולחן 

את הפארק המופלא והקסום אנחנו עוזבים לטובת נסיעה ארוכה מערבה – לכיוון מפלי הניאגרה. בדרך אנחנו עוצרים ברומא, עיר רפאים שרחובותיה ריקים מאדם, חנויותיה סגורות ומכוסות אבק, ורק חסר שלט קטן שיכריז על האזור כמוכה מגיפה.

 

בעיקרון, התכוונו להימלט על נפשנו ולנסוע מהר ורחוק ככל האפשר, אבל מה לעשות שהיינו רעבים, רעבים מאוד. בתוך הילת המסתורין האפלה של העיר – מצאנו לפתע סניף של פיצה האט. ברומא התנהג כרומאי, אמרנו לעצמנו ומיד הזמנו פיצה משפחתית גדולה. היינו הלקוחות היחידים, ולפיכך מושא סקרנותם של סאלי, המלצרית בת ה-19, וג'ון, הטבח בן ה-22 שהוא נשוי ואבא גאה לשני ילדים.


קטסקילס. מדינת ניו יורק

 

לפתע חורקת דלת הכניסה ולמקום נכנסים שני זוגות פנסיונרים. אחד מהם, גבר גבוה שנשען על מקל ודומה דמיון מפתיע לג'יי.אר מדאלאס, רוכן לעברנו בספק חיוך, ספק איום – "תפסתם את השולחן הקבוע שלי". אנחנו מתנצלים בנימוס, ומסתכלים מבעד לחלון. הנוף הנשקף מהשולחן הקבוע שלו, הוא מגרש חנייה ומכולת אשפה. סאלי אורזת לנו את שאריות הפיצה, אנחנו נכנסים לאוטו ובורחים משם, לפני שיקרה לנו מה שקרה לו.

 

אגב, אם תהיתם לגבי השם, רומא, אז עיון קצר במפת ניו-יורק סטייט מגלה שם גם את ז'נבה, קובה, בלפסט, וורשה ואוקספורד. אולי זאת הסיבה שבאחת העיירות הקטנות, כשאמרתי שאני מישראל, הסתכלו עלי בפליאה. הם לא שמעו על עיר כזו במדינת ניו-יורק.

 

קצת יותר מהבניאס

אני לא יודעת מה עבר על מארק טווין כשאמר, שהיה מתפעל ממפלי הניאגרה הרבה יותר לו היו אלו זורמים כלפי מעלה. אני, ישראלית שמורגלת להסתפק (בגאווה) בבניאס, בדן ובחצבני, התפעלתי כל כך הרבה עד שבלעתי זבוב. ולחשוב שכמעט ויתרנו על האתר התיירותי הזה, כי הוא ממוסחר מדי.

 

אז נכון שבמגרש החנייה מאלצים אותך לשלם 10 דולר בעבור חניה ומגנט מכוער למזכרת, ונכון שבכניסה למקום יש מרכז מבקרים עם מפל מלאכותי דבילי שזורם בין שני קירות זכוכית, ונכון גם שאתם מוקפים בעוד מאות תיירים שמקליקים במצלמותיהם בטירוף, אבל כשרואים את הדבר האמיתי – אין אף קריאת התפעלות מוגזמת מדי. המסקנה – אם מיליוני אנשים חושבים שזה יפה – כנראה שזה יפה.


מפלי הניאגרה. אם כולם אומרים - כנראה שזה נכון

 

ואם אתם כבר שם, אל תחמיצו בשום אופן את השיט בספינה הקטנה "maid of the mist", שלוקחת אתכם הכי קרוב שרק אפשר למפלים. בנקודה מסוימת, הכל נהיה לבן ובעצם לא רואים כלום. קצף המפלים מתמזג עם השמיים, ונשאר רק הרעש האדיר של המים הנופלים. קסם. פשוט קסם טהור. לפעמים אלוהים נמצא בפרטים הקטנים, ולפעמים הוא פשוט שופך מים בכמויות כאלה, שאי אפשר לשכוח כמה אנחנו בני האדם, קטנים ואפסיים, וכמה הטבע הוא עצום וחזק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזוי. עוד בית קברות
על כביש צדדי
ברומא התנהג כרומאי
אגם קטן על הדרך
מפלי הניאגרה. הצד הקנדי
דיויד וגלית שותפים לדרך
מומלצים