שתף קטע נבחר

הכנסת אישרה תיקון לחוק הספריות הציבוריות

הצעת החוק שהוגשה על ידי ח"כ הרב מיכאל מלכיאור תגדיל את תקציב הספריות בהיקף של 50% ותציל רבות מהן מקריסה

כנסת ישראל אישרה אתמול (ב') תיקון לחוק הספריות הציבוריות שמשמעו הגדלת תקציב הספריות בהיקף ניכר של 50%. את ההצעה לתיקון החוק, שקיבלה את אישור האוצר, הניח על שולחן הכנסת לפני מספר שבועות יו"ר ועדת החינוך, ח"כ הרב מיכאל מלכיאור. בשנים האחרונות ניצבו הספריות הציבוריות בישראל מול שוקת תקציבית שבורה בעקבות אי עמידה בהתחייבויות של המדינה והרשויות המקומיות שסובלות אף הן ממצוקה תקציבית.

 

אי העברת הכספים הובילה לקריסת מערכות ובמקרים רבים לסגירת ספריות בישובים שונים ברחבי הארץ. במידה והצעת החוק אכן תעבור מחר, יזכו הספריות הציבוריות בישראל לזריקת מרץ לא מבוטלת.

 

חוק הספריות הציבוריות שנחקק בשנת 1975 קבע כי מימון הספריות יתחלק שווה בשווה בין מרכז השלטון המקומי וממשלת ישראל. בחוק נקבע כי המדינה תממן עד 50% מתקציב הספריות אך כיום, על פי נתוני מרכז ההדרכה לספריות, ממנת המדינה סכום מזערי שנע בין 6%-9% מתקציבן הכולל שנאמד בסכום של 170 מיליון שקלים. 151 מיליון שקלים מהתקציב מקצות העיריות והרשויות המקומיות.

 

עם הספר חוזר לספריה 

ההסכם של ח"כ מלכיאור עם האוצר מדבר על תוספת תקציבית של 11 מיליון שקלים בפריסה של שש שנים. מרכז השלטון המקומי התחייב במקביל לא להקטין את העברת התקציב מטעמו על רקע הגדלת חלקה של הממשלה בנטל מימון הספריות. "זהו הישג משמעותי ביותר שיציל את הספריות מקריסה", אמר ח"כ מלכיאור בתגובה ל-ynet, "בהיעדר תמיכה ראויה מהמדינה, הספריות בערי הפיתוח פשוט נסגרות בגלל בעיות תקציב בעיריות. העברת החוק היא צעד משמעותי להחזרת עם הספר לספריות הציבוריות ולהחזרת הספר למקום המרכזי שלו הוא ראוי בחינוך והתרבות של מדינת העם היהודי".

  

הרב מלכיאור נרגש במיוחד ממסירותם של העובדים בספריות הציבוריות שהתגייסו למאבק על המשך קיומן. "זו היתה התגייסות של אנשים שאכפת להם מהחברה שלנו וממה שאנחנו הופכים להיות.

החברה הישראלית נמצאת בשלבים מואצים של התפרקות מהנכסים הייחודים התרבותיים של העם היהודי לדורותיו וספריות ציבוריות שמתפקדות כיום כמרכזי תרבות הן נכס שצריך להיאחז בו", אמר ח"כ מלכיאור, "מדינת ישראל הצליחה להתנער מאחריות לאורך שנים ארוכות בזכות המילה 'עד' שמצוינת בחוק.

התיקון לחוק שיעבור מחר מחזיר את חוק הספריות לכוונת המחוקק שעוותה במדינת האוצר".

 

התיקון לחוק אינו מאפשר, לדברי ח"כ מלכיאור, שירקעס או במילים אחרות הכנסת התיקון לחוק ההסדרים, או הוצאת הכספים מתקציבו הכללי של משרד התרבות. "הכסף יגיע כתוספת תקציבית מהאוצר. זה כתוב ברור ומוגדר בדיוק בתיקון לחוק על מנת למנוע דרכים להתחמק מביצוע התיקון".

 

בישראל פועלות כ-1100 ספריות ציבוריות שמופעלות על ידי רשויות מקומיות או על ידי גופים הפועלים מטעמן ב-207 מוקדים. על פי נתוני המרכז לספריות, ב-27 רשויות מקומיות בישראל, מתוכן 18 רשויות ערביות, אין ולו ספריה ציבורית אחת.

 

בשנת 2005 שרתו הספריות הציבוריות בישראל 2.3 מיליון מבקרים בחדרי העיון. שיעור הקוראים הרשומים בספריות הציבוריות בישראל עמד באותה השנה על 15.1% מהאוכלוסיה.

בשנת 2005 השתמשו כ-700 אלף מבקרים בעמדות האינטרנט שבספריות הציבוריות. נתונים נוספים מורים כי 21.8% ממשקי הבית בישראל החליפו ספרים בספריות ציבוריות בשנת 2005 כשבמגזר הערבי שיעור משקי הבית המחליפים ספרים גבוה יותר ועומד על 23.4%. היקף מחליפי הספרים בקרב עולים חדשים נמוך יחסית ועומד על 15.5%

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלכיאור. תיקון עוול
צילום: גיל יוחנן
לאתר ההטבות
מומלצים