שתף קטע נבחר

טנגו עם מנגו

המנגו מתחיל לנחות בשווקים וזה הזמן לאכול אותו בכל צורה אפשרית. פיליס גלזר ממליצה להכין צ'טני - מעין ריבה חריפה-חמוצה עם המון ויטמין A

איזה כיף שכבר יש מנגו בשווקים ואפשר גם למצוא מנגו אורגני. סיפרתי לבת דודה שלי קרן, שהייתי אצלה בשבת, אך היא לא התרגשה – היא פשוט לקחה אותי ביד לגינה שלה (היא גרה בהוד השרון) והראתה לי את עץ המנגו הקטן והאיתן, גדוש בפרי ירוק. אני מקנאה.

 

בהודו, שם הגיח המנגו לעולם, משתמשים לא רק בפרי המנגו אלא גם בעץ כולו – קליפה, פרחים, עלים ואפילו זרע הפרי. ברפואה האיורוודית, מנגו בשל נחשב למאזן ומקנה אנרגיה, בעוד שמנגו ירוק (הלא בשל) נחשב למקרר את הגוף ואפיצי. בשילוב עם תבלינים, כמו בצ'טני, המנגו יעיל לעיכול ולכליות ונגד סיסטות. הוא עשיר בנוגדי-חימצון כמו בטה קרוטן-ויטמין A (כ-3894 יחידות ויטמין A ב-100 גרם) וויטמין -C, המסייעים במניעת מחלות לב וסרטנים שונים.

 

אצל הירקן, בחרו פירות כבדים בלי כתמים ועם ניחוח ארומטי - ריח של תסיסה קלה הוא סימן שהפרי בשל מדי. ובבית, מומלץ לשלב מנגו עם פירות טרופיים לסלט פירות או שייק, או עם טעמי צ'ילי, ג'ינג'ר וקוקוס כצ'טני. אפשר גם להקפיא פרוסות מנגו כחטיף. ועכשיו, לאחד המתכונים הכי אהובים עלי אי פעם:

 

צ'טני מנגו מהיר

זה בדיוק הזמן לקנות מנגו ולהכין צ'טני - מין ריבה חריפה-חמוצה. צ'טני מכיל ויטמין A – נוגד-חימצון חשוב מאד לחיזוק הגוף. האמת, אני מכינה לפחות כפול מהמתכון ואורזת אותו בצנצנת קטנות כמתנות לחברים.

 

המרכיבים:

1/2 ק"ג מנגו

1/2 כפית כמון טחון

1/4 כפית פלפל שחור

1/3 כפית מלח

1/3 כוס מים

1/4 כוס צימוקים

1/4 כוס זרעי שומר

2 כפיות עמילן תירס (קורפלור)

2 כפות מים

2 כפיות שמן

1/2 כפית זרעוני חרדל (שחורים)

 

אופן ההכנה:
  1. מקלפים את המנגו ופורסים. שמים בסיר ביחד עם הסוכר, כמון, פלפל , מלח, מים וצימוקים.
  2. כותשים מעט את השומר ומוסיפים לסיר. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית 6 דקות.
  3. מערבבים את עמילן התירס עם 2 כפות מים ומוסיפים לסיר. מבשלים ובוחשים עד שהתערובת מסמיכה, כ-3 דקות. מסירים מהאש.
  4. מחממים את השמן ומוסיפים את גרגרי החרדל. מטגנים 10 שניות ומוסיפים עם השמן למנגו. מערבבים היטב ומגישים - חם, בטמפרטורת החדר או מקורר - עם עוף, בשר, דגים ותבשילי ירקות ודגנים. אפשר לאחסן בכלי סגור במקרר עד לחודש ופשר להקפיא (עד 3 חודשים).

 

מתכון קוראים

לא תמיד אני זוכרת לרשום "אם יש לכם מתכון בריא שאתם רוצים לחלוק עם הקוראים, אנא תשלחו אותו אלי", אבל אני עדיין מתכוונת לזה. והנה, קיבלתי את המתכון ל"מרק פלפלים" מהדס.

 

הדס, תודה ששלחת את המתכון. פלפלים אדומים הם אכן מאוד טעימים ובריאים, אך למה לקלקל אותם עם אבקת מרק עוף? למרות שהיום אפשר להשיג אבקות מרק עוף בלי מונוסודיום גלוטמט, בסה"כ הן נותנות טעם בסיסי אחיד למאכלים (שרבים התרגלו אליו) ומדכאות את השימוש בעשבי תיבול ותבלינים, שהם מקורות לנוגדי-חמצון, ויטמינים ומינרלים רבים. נכון שאפשר להשיג אבקות מרק אורגניות, אך אני מעדיפה להשתמש בעוד מהתיבול שהצעת, או לעשות ציר עם הירקות ועשבי תיבול שיש לי בבית (פשוט מבשלים אותם במים כדי כיסוי עד שהם מתרככים ועוד קצת, ומתבלים במלח ופלפל).

 

מרק הפלפלים של הדס

המרכיבים:

2 כפות שמן זית

3 בצלים קצוצים דק

4 פלפלים אדומים, חתוכים קטן

טימין טרי

עלה דפנה,

4 כפות אבקת מרק עוף (רצוי אורגנית, או להכין ציר ירקות ביתי)

מלח פלפל ואגוז מוסקט

גביע יוגורט או שמנת חמוצה

 

אופן ההכנה:

  1. בסיר גדול מחממים את השמן. מוסיפים את הבצל והפלפלים ומבשלים במשך כמה דקות עד שהם קצת מתרככים.
  2. מוסיפים טימין טרי, עלה דפנה, וכוס מים חמים שמעורבבת בהם כף אבקת מרק עוף.
  3. כשהמים רותחים, מנמיכים את האש ומבשלים על אש נמוכה חצי שעה נוספת בסיר מכוסה.
  4. מוסיפים עוד 3 כוסות מים רותחים + 3 כפות אבקת מרק עוף, מלח, פלפל ואגוז מוסקט, וביאים לרתיחה.
  5. מכבים את האש, מחכים שיצטנן קצת ואז מרסקים במעבד מזון או בממחה יד
  6. מוסיפים גביע יוגורט או שמנת חמוצה, מערבבים היטב ומצננים כמה שעות.
  7. מגישים קר אם כי טעים גם חם!

 

קוראים שואלים:

תמר שואלת: שמעתי על איסור אכילת צמחי תיבול כמו פטרוזיליה, כוסברה, בזיליקום ואחרים בגלל הריסוס. מה נאכל במקום? וגם, האם מוכרים לך ירקות או פריטי מזון אחרים שמסייעים להורדת כולסטרול?

 

פיליס עונה: נכון שעשבי תיבול מרוססים די הרבה בחומרי הדברה, אך בשנים אחרונות מאז החשיפה התקשורתית (וגם בגלל שנפסלו לייצוא) נוטים המגדלים לצמצם (אך לא לבטל) את השימוש ברעלנים. עם זאת, אני משתדלת לקנות רק עשבי תיבול אורגניים או לגדלם בגינה שלי.

 

לגבי הכולסטרול, אכילה נכונה באמת יכולה לעזור להורדת כולסטרול. לצד התעמלות יומית, שזו אפקטיבית מאוד, יש מאכלים שיכולים לעזור, כמו: עד רבע כפית קינמון ליום, שמן נר הלילה בקפסולות של 4000 מ"ל, כורכום, שום, ג'ינג'ר, סלרי, זרעי פשתן ושמן זרעי פשתן, דגים ממים עמוקים, שמן זית, דגנים מלאים, פירות וירקות עם הרבה סיבים כמו סלרי, גזר, קטניות, ברוקולי, כרוב וגם סובין שיבולת שועל. בהצלחה!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
ניחוח ארומטי. מנגו
צילום: סי די בנק
מומלצים