שתף קטע נבחר

"בשורת" הניצולים

הבשורה ה"היסטורית" של ראש הממשלה לא מעניקה לניצולי השואה כדי צרכם. על חברי הכנסת להרים את הכפפה ולטפל במחדל

בואו נדבר במספרים. לפי המלצות הוועדה המקצועית למציאת פתרונות למצוקתם של ניצולי השואה, צריך היה להעביר בשנת 2007 קצת יותר משני מיליארד שקל לניצולי השואה, עבור תשלום קיצבאות לניצולי שואה שלא הוכרו בעבר ולמימון סל שירותים. ה"בשורה" ההיסטורית של אולמרט מציעה להם 120 מיליון שקל, כלומר 5% מן הסכום שקבעה הוועדה המקצועית.  

 

אין זאת שהמלצות הוועדה היו הופכות את ניצולי השואה בישראל לבעלי ממון, רחוק מזה. שני מיליארד שקל בשנה אמורים לתת לניצולי שואה, שעד היום לא קיבלו דבר, קיבצה של 1,040 שקל בחודש, וגם קיצבה זאת תינתן רק למי שאין לו מקורות הכנסה מעבר לקיצבת הזיקנה.  

 

אפלייה בין ניצולי שואה בישראל קיימת מימים ימימה. עד היום ניתנות לניצולי השואה המוכרים קיצבאות בגובה שונה. אם התמזל מזלם של ניצולי השואה לעמוד בתנאי קבלת הרנטה מגרמניה, הם מקבלים כ-2,500 שקל בחודש, אולם אם הם מקבלים קיצבה מממשלת ישראל, קיצבתם עומדת על כ- 1,000 ש"ח בלבד.  

 

רבים נוספים כלל אינם מוכרים כניצולי שואה. הענין החיובי היחיד בהודעת ראש הממשלה הוא ההכרה בכל אותם ניצולים, שלא הוכרו עד היום. המסקנה הנדרשת, עם זאת קצת, פוספסה. אמנם יוכרו עשרות אלפי ניצולי השואה הנוספים, אבל ההכרה הזו לא תזכה אותם (כמעט) בכלום.

 

כמעט לא טבעי לתת מחמאות לפקידים, אבל הוועדה בראשה עמד מנכ"ל משרד הרווחה, שבדקה את נושא ניצולי השואה, עשתה עבודה יעילה, רצינית ובזמן קצר. מסקנותיה כללו מתן קיצבה לכל ניצולי השואה אשר מדינת ישראל סירבה להכיר בהם עד עתה, למשל משום שלא שהו שישה חודשים במחנה ריכוז, או לא יכלו להוכיח את הסתתרותם ביערות – משום מה אין להם מסמכים להוכחת טענתם.  

 

בנוסף על הקיצבה ולא פחות חשוב ממנה, כולל הדו"ח המלצות למתן סל שירותים, בעיקר שירותי בריאות וטיפולים נפשיים. אולם על-פי ראש הממשלה, קיצבה זעומת שקלים ותוספת זעומה לקרן לרווחת ניצולי השואה היא מספקת.  

 

בהעדר תפקוד של ראש הממשלה, על חברי הכנסת מוטלת החובה לקחת את היוזמה לידיהם. הוועדה הבין-משרדית כתבה טיוטת חוק, המעגנת את זכויותיהם של ניצולי השואה. חברי הכנסת, מכל סיעות הבית, צריכים לקחת עוד היום את הצעת הוועדה המקצועית, ולהגיש אותה כהצעת חוק פרטית בתמיכה מקיר לקיר. רק כך יוכלו לחייב את הממשלה לנהוג על-פי חובתה ולתקן במקצת את העוול רב השנים של ממשלות ישראל כלפי ניצולי השואה.  

 

עורכת הדין יפעת סולל היא היועצת המשפטית של עמותת "כן לזקן" העוסקת בקידום זכויות הזקנים בישראל בכלל וזכויות ניצולי השואה בפרט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים