שתף קטע נבחר

מה היה קו מז'ינו?

מערכת האנציקלופדיה עונה לשאלות הגולשים

שאלה: שמעתי פעם על המושג "קו מז'ינו" בהקשר לבנייתו של "קו בר-לב" מול תעלת סואץ. רציתי לדעת, מה היה קו מז'ינו והאם באמת יש קשר בינו לבין הקו הישראלי?

 

תשובה: לגולש היקר שלום, קו מז'ינו היה קו ביצורים עמוק ומשוכלל שנבנה בצרפת בשנים 1929 - 1938, על מנת להגן על גבולה המזרחי של צרפת מפני התקפה מצד גרמניה. הקו נקרא ע"ש אנדרה מז'ינו, שר המלחמה של צרפת (1929 - 1932), שאישר את בנייתו. הקמת הקו היתה תוצאה של הפקת לקחי מלחמת העולם הראשונה, עת התייצבו שני הצדדים במלחמת חפירות סטטית מספר שנים. הלקח שלמדו הצרפתים היה שקו ביצורים חזק מאוד יכול לבלום כל הסתערות עליו. הגרמנים, כפי שתראה מיד, למדו לקח שונה לגמרי.

 

המבצע ההנדסי-צבאי נמשך זמן רב והצריך משאבים נכבדים. הקו התבסס על עמדות "פילבוקס" בנויות בטון עבה ומצוידות בתותחים כבדים, שקישרה ביניהם מערכת תת קרקעית מסועפת של דרכי קישור. בין העמדות היו מכשולים אדירים של גדרות תיל ושדות מוקשים, והן הוצבו כך שחיפו באש זו על זו. בסך הכול החזיקו בקו, בעת שפרצה מלחמת העולם השנייה, 41 דיביזיות צרפתיות. הודות לטכנולוגיה ולמשאבים שהושקעו בבניית המוצבים זכה קו מז'ינו לתדמית של קו בלתי עביר. הקו, שאורכו היה כ-350 ק"מ, נמשך ממפגש הגבולות צרפת-גרמניה-שוויצריה עד מפגש הגבולות צרפת-לוקסמבורג-בלגיה. הצרפתים נמנעו מלהאריך את הקו עד הים, לאורך גבול בלגיה: מדינה זו הכריזה על נייטרליות, והצרפתים חששו כי ביצור גבולם עמה יניע את גרמניה לתקוף אותה במקרה של מלחמה. 

 

בדיעבד, גרמניה לא היתה זקוקה לאמתלות. עם פרוץ המלחמה בחזית המערבית, ב-10 במאי 1940, פלשו כוחות גרמניה לבלגיה, עקפו את קו מז'ינו מצפון וחדרו בקלות לצרפת. הכוחות שהחזיקו בקו מז'ינו (כמחצית מסדר הכוחות של צבא צרפת) נותרו במידה רבה מחוץ ללחימה, עד שתקפו אותם הגרמנים מעורפם. למרות זאת, מצודות קו מז'ינו לא נכבשו במהירות, וחלקן גילו התנגדות עיקשת. כוחות צרפת שהיו פרוסים בגבול בלגיה, ושנכנסו לשטחה עם פרוץ המלחמה, מצאו כי הגרמנים הפיקו ממלחמת העולם הראשונה לקח שונה לגמרי: מלחמת תנועה מהירה שהתבססה על הפעלה מסיבית של שריון, על הבקעה בנקודות תורפה ועל איגוף מכשולים. 

 

יש חוקרים המוצאים דמיון בין קו מז'ינו לבין "קו בר-לב" הישראלי לאורך תעלת סואץ, אבל הוא אינו רב. קו בר-לב היה דליל מאוד, הרבה פחות משוכלל מבחינה הנדסית, והתבסס בראש ובראשונה על ההנחה שמכשול המים האדיר שמלפניו – תעלת סואץ – יקשה מאוד על הבקעתו. בדיעבד, המצרים פיתחו שיטות צליחה מתוחכמות, הבקיעו את הקו בנקודות רבות בין המעוזים וחדרו לעומק, ורק אחר כך התפנו לטפל במעוזים. הדמיון העיקרי הוא אם כן ב"קונספציה" שראתה את עצם קיומו של קו ביצורים כהגנה מספקת, ולא כך היה – בשני המקרים. 

 

רוצים עוד תשובות לשאלות מסקרנות? לחצו כאן . 

 


 

 

אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

  

                        לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים