שתף קטע נבחר

רובע יהודי - ואין יהודים

שני בתי כנסת, פסטיבל כלייזמרים, לימודי יהדות וגם יום נגד אנטישמיות: כל אלה בעיירה הצ'כית טרביץ', שאין בה ולו יהודי אחד לרפואה. מה הפלא ששירלי גליק וערוץ החיים הטובים הרגישו שם בבית

אף יהודי לא חי היום בעיירה הצ'כית טרביץ', מרחק שעתיים נסיעה לכיוון דרום-מזרח מפראג, ועדיין זהו אחד המקומות היותר יהודיים שראיתי מימי.

 

יותר יהודי מנטורי קרתא

תושבי העיר (40,000 לערך) מחוברים מאוד למסורת היהודית, שכן בעבר

 הייתה כאן קהילה יהודית ענפה, ומשקיעים בשימור האתרים היהודיים בעיר. אגב, בטרביץ' נמצאים האתרים היהודים היחידים, מחוץ למדינת ישראל, שנכנסו לרשימת אתרי המורשת של אונסק"ו.

 

הרובע היהודי בטרביץ' משומר כשהיה לפני מאות שנים. מלבד שלושה בתים שנהרסו עם השנים, לא חל בו כל שינוי מאז 1850. נעים לטייל ברחובות הצרים ומרוצפי האבנים, להסתכל בבתי המגורים היפהפיים ובגלריות ולחפש הפתעות: בגלריה אחת יש באר עתיקה ובאחרת מקווה יהודי בן מאות שנים. מאחר והעיר עצמה קטנה, אפשר ואף רצוי ללכת ברגל.

 

כשטיילתי ברובע היהודי נתקלתי בשני בתי הכנסת של טרביץ', שניהם עברו במשך הדורות גלגולים רבים, וכיום הם משוחזרים ומשופצים. האחד, משמש כיום כנסייה המשלבת אלמנטים יהודיים לצד הסמלים הנוצריים.

 

בית הכנסת השני, הגדול יותר, נבנה בשנת 1669, והוא משמש כיום כאולם כנסים. המסורת המקומית מספרת שבמקום מתגוררות שתי רוחות רפאים. לטענת המדריכים, אחד המקומיים אף הצליח לצלם אחת מהן. איתי הרוחות לא יצרו קשר, כך שטיפסתי ללא הפרעה לקומתו השנייה של המבנה, כדי למצוא שם דגם מדויק של הרובע היהודי .

 

בית הכנסת מקיים זו השנה הרביעית ברציפות פסטיבל יהודי, שכולל הופעות של להקות כליזמרים והרצאות שונות בנושאי יהדות. התפלאתי לראות תערוכה של ציורי ילדים בנושאי יהדות, אך הוסבר לי שהילדים לומדים את הנושא בבית הספר המקומי. מדי שנה נערך בטרביץ' גם יום נגד האנטישמיות.

 

שותים ומעשנים

מבתי הכנסת דילגתי אל הבזיליקה של טרביץ', שגילה לא פחות מ-800 שנה. המקומיים סיפרו לי שני פרטים מרתקים אודותיה. האחד, כל משפחה חויבה לתרום מספר אבנים לבנייתה, וכדי לוודא שהתושבים עמדו במכסה הם חרטו על האבנים שלהם סימן מזהה. את הסימנים ניתן לראות עד היום על קירות המבנה. והפרט השני, ידוע שהצ'כים מאוד אוהבים לשתות. כדי לשמר את הבירה שלהם בטמפרטורה הולמת, ולכן הם שברו את אחד מקירות הבזיליקה, כדי שיוכלו לגלגל למרתפה הקריר חביות בירה. 


טרביץ'. לגדות נהר הייהלבה (צילום: באדיבות החיים הטובים)

 

ואם מדברים על אלכוהול, אסור להחמיץ ביקור ביקב סאדק הנמצא בפאתי העיירה. זהו יקב יפהפה שבו מלון בוטיק קטן ומסעדה. בעל היקב עורך סיור לימודי בו ניתן לפגוש בגפנים נדירות מכל העולם. וכמובן, אין ביקור ביקב בלי טעימה מהתוצרת – המרתף ממוקם שלושה מטר מתחת לפני האדמה כדי להבטיח טמפרטורה יציבה הדרושה להבשלת היין. והיין עצמו מומלץ ביותר – לחיים טובים!

 

גם מבשלת בירה יש באזור. היא הוקמה במאה ה-16 ומתהדרת בשילוב של מתכונים מסורתיים עם טכנולוגיה חדשה. התוצאה – משובחת!

 

במוזיאון המקומי התפעלתי מאוסף מקטרות מרשים. מה הפלא, מדי שנה נערכת בעיירה הצנועה תחרות עישון מקטרות. בתערוכה נוספת שתפסה את עיני מוצגים דגמים מיניאטוריים של ישו, שבדרך כלל רואים בכנסיות לקראת חג המולד.

 

בכיוון השעון

טרביץ' בנויה לגדותיו של נהר הייהלבה והשילוב של הנוף הירוק, הבתים הכפריים הישנים וגגות הרעפים - עוצר נשימה. כדי לקבל מבט פנורמי על האזור טיפסתי לגובה של 75 מטר למגדל של העיר, עליו מתנוסס בגאון שעון-המגדל הגדול ביותר באירופה.


מגדל השעון (צילום: באדיבות ערוץ החיים הטובים)

 

אי אפשר לספר על טרביץ' בלי להזכיר את כיכר העיר, השלישית בגודלה בצ'כיה. הצצתי ל"בית המצויר" שמשמש לעריכת חתונות מקומיות, וכמובן שלא התאפקתי ונכנסתי לחנות קריסטלים להתפעל מעבודות הזכוכית שצ'כיה ידועה בהן.

 

חבל היה לי לעזוב את המקום. הנופים הירוקים, הרחובות הישנים, האוכל הטעים וקבלת הפנים החמה של התושבים גרמו לי להרגיש כאן בבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בת אלף. הבזיליקה של טרביץ'
באדיבות ערוץ החיים הטובים
הרובע היהודי בטרביץ'
באדיבות ערוץ החיים הטובים
נהר הייהלבה
באדיבות ערוץ החיים הטובים
מומלצים