שתף קטע נבחר

חבל הרוהר מציג: חופשה תעשייתית

חבל הרוהר במערב גרמניה היה עד לא מזמן ריכוז של מכרות פחם, תחנות כוח ומפעלי ענק, אבל היום נשמעים קונצרטים באולמות הייצור ותיירים מטיילים במוזיאונים לחשמל ולרכבות. הצווארון הכחול מרים ראש

אם היינו מציעים חופשה באזור התעשייה של מפרץ חיפה, בטח הייתם זורקים את העיתון ואולי אפילו שוקלים להגיש תביעה על נזקי בריאות. למרות זאת, אנחנו ממליצים לשקול ברצינות נופש באזור התעשייתי הגדול ביותר באירופה – חבל הרוהר במערב גרמניה.

 

לכאורה אין שני דברים שמנוגדים זה לזה יותר ממפעלי תעשייה ואתרי תיירות. מי שנוסע לחופשה באירופה מחפש מרחבים ירוקים, אגמים תכולים, ערים עתיקות, מדרחובי קניות, אולמות קונצרטים, ברים אפופי אלכוהול ומסעדות גורמה אנינות טעם. לא עולה בדעתו לחפש מפעלים אפורים, תחנות כוח נטושות ונמלים עזובים.

 

ובכל זאת, בחבל הרוהר, שהיה במשך עשרות שנים מרכז התעשייה הכבדה של גרמניה, נוצר בשנים האחרונות קישור מרתק ומהמם ביופיו בין תעשייה, תיירות ותרבות. הדבר התאפשר באמצעות הפיכתו של אזור התעשייה הרחב, לא הרחק מהגבול עם הולנד, למרחב "תרבות התעשייה‭."


מרכז הקניות סנטרו באוברהאוזן (צילום: אלדד בק)

 

הפרויקט עלה במוחם של פרנסי החבל לאחר שהאזור נקלע למשבר כלכלי וחברתי עמוק. הפחם, שהעניק לחבל הרוהר את עושרו וחשיבותו האסטרטגית הוחלף במקורות אנרגיה אחרים, התעשייה הכבדה הועתקה למדינות שבהן הייצור זול יותר, מפעלים רבים נסגרו, האבטלה רשמה שיאים, והחבל, שבמשך עשרות שנים שימש מוקד משיכה להגירת פועלים ועובדים מכל רחבי גרמניה ואירופה - הפך לאזור עני שמוצף בשלדי מפעלים ובבעיות חברתיות.

 

רק בשנות התשעים הבינו תושבי הרוהר כי בעצם הם גרים בינות לאוצרות ארכיטקטוניים של ממש. בתקופת השיא של העידן התעשייתי במקום, מתחילת המאה העשרים ועד לשנות השלושים, הופקדה מלאכת הקמת המפעלים ומבני התעשייה בידי מיטב האדריכלים בגרמניה ובאירופה, ואלה בנו יצירות אמנות מודרניות ומלאות טעם. כמה אתרים אפילו הוגדרו על-ידי אונסק"ו כ"אתרי מורשת עולמית‭."‬

 

וכך, בעוד מוקדי תיירות אחרים מתפארים בדרכי יין ובדרכים רומנטיות למיניהן,

 הוחלט על הקמתה של דרך תרבות התעשייה בחבל הרוהר, שהיא כיום חלק מפרויקט כלל אירופי בעל שלוחות באנגליה ובהולנד. הפרוייקט התיירותי-תרבותי מציע מסלול של 400 ק"מ שחוצה את חבל הרוהר וכולל 25 תחנות - בהן מוזיאונים טכנולוגיים והיסטוריים, אולמות שהוסבו להיכלי מופעים, פארקים ציבוריים, מתחמי ספורט המוניים, מצפורים, מסעדות וגם אחד ממרכזי הקניות הגדולים ביותר באירופה. המסלול עובר ברובו לצידם של שני נהרות ששימשו בעבר כצירי תנועה ימית ומסחרית ראשיים וקשרו בין נהר הריין במערב גרמניה לנהר האלבה במזרח.

 

חשיבותו ההיסטורית הייחודית של אזור הרוהר זכתה לאחרונה להכרה כלל אירופית, כאשר הוחלט להכריז על העיר אסן, שבלבו של החבל, כעל בירת התרבות האירופית לשנת ‭.2010‬ במסגרת זו יתקיימו עשרות אירועי תרבות בכל רחבי חבל הרוהר, בנוסף להיצע התרבותי העשיר שקיים גם היום.

 

עבר שחור

עדות ראשונה לקיומו של מכרה פחם בחבל נכללת במסמך מהמאה ה-‭.14‬ בסוף המאה ה-18 כבר היו רשומים 900 מכרות פחם, ופעילות ענפה זו הביאה גם להתפתחותה של תנועה ימית שחייבה נמלים. אבל עיקר תנופת הפיתוח ברוהר החלה לפני כ-150 שנה, עם הגעתה של המהפכה התעשייתית.

 

על בסיס כלכלת הפחם הקיימת התפתחה תעשיית ברזל ומכונות, שהפכה את האזור למרכז כלכלי ואורבני חשוב ביותר. הפיתוח הכלכלי הביא ליצירת מקומות תעסוקה, שמשכו מהגרים רבים. כך הפך חבל הרוהר, בתוך זמן קצר, לאזור העירוני הגדול ביותר בגרמניה ולרביעי בגודלו בכל אירופה.

 

עד היום גרים בחבל כ-‭5.5‬ מיליון תושבים, וכאן ניתן למצוא גם עשר מ-50 הערים הגדולות של גרמניה, בהן דורטמונד, אסן, בוכום, דויסבור גוגלזנקירכן.

 

בשל חשיבותו הכלכלית, סבל החבל רבות בשתי מלחמות העולם. לאחר המלחמה הראשונה השתלטו עליו הצרפתים כחלק מתביעות הפיצויים שלהם מגרמניה. במהלך מלחמת העולם השנייה הופצץ החבל על עריו המאוכלסות מהאוויר על-ידי מטוסי בעלות הברית, שביקשו למוטט את עוצמתו הכלכלית של הרייך. עד היום ניכרת השפעת ההפצצות בחוצות ערי הרוהר.


מרכז לוגיסטי בחבל הרוהר. גם לכאן מגיעים מבקרים

 

מאז ראשיתו של פרוייקט "דרך תרבות התעשייה" הוחל בשיפוץ ובשחזור של אזורי התעשייה שנפגעו, אם כי שוקמו ברובם לאחר המלחמה. את מקומם של חדרי מכונות, מנופי ענק, מגדלי מכס, מחסני גז ותחנות כוח תפסו אתרי תרבות שונים ומרחב הנצחה לעידן התעשייה, ששינה את פני העולם והחברה האנושית.

 

הנה כמה המלצות לאתרים מעניינים לאורכה של "דרך תרבות התעשייה‭."‬

 

אסן

הודות לאופיו הארכיטקטוני המיוחד, הוכר מתחם איגוד המכס באסן על-ידי אונסק"ו כנכס תרבות עולמי. על המכלול משקיף מגדל האייפל של אזור הרוהר - מבנה מתכת שזכה לכינוי זה בשל מבנהו המודרני והפירמידלי. המגדל נבנה בין השנים 1928 ו-1932 על-ידי הארכיטקטים הידועים פריץ שופ ומרטין קרמר, שהיו בין המובילים באדריכלות התעשייה באזור. המתחם כולו נבנה בסגנון הבאוהאוס ונחשב לאחת מיצירות הבנייה התעשייתית היפות בעולם. כיום הוא משמש כמרכז תרבותי שוקק. פתוח בין אפריל לאוקטובר בשעות ‭,19:00-10:00‬ ובין נובמבר למארס בשעות ‭.17:00-10:00‬

 

רובע קרופ: העיר אסן הייתה מרכזו של קונצרן התעשייה הגרמני הגדול קרופ, שעסק בייצור פלדה ותחמושת. בשתי מלחמות העולם היה הקונצרן מספקי הנשק הראשיים של צבא גרמניה. משפחת קרופ תמכה במפלגה הנאצית וסייעה להיטלר בתוכניותיו לחמש מחדש את גרמניה ובמאמץ המלחמתי לאחר תקיפת פולין. בפאתי העיר בנו ראשי הקונצרן מעונות מיוחדים לעובדיהם, כדי להדק את הקשר בינם למפעל המשפחתי.

 

על אחת הגבעות ברובע שוכנת וילה הוגל המפוארת, שבה גרה משפחת קרופ בין השנים 1873 ו-‭.1945‬ היום משמש המבנה המהודר כמרכזה של "קרן התרבות של הרוהר" ומארח קונצרטים ומיצגי אמנות בינלאומיים. באחד המבנים הסמוכים לווילה פועל מוזיאון לתולדות המשפחה והקונצרן. פתוח מיום שלישי עד ראשון, ‭.18:00-10:00‬

 

מוזיאון חבל הרוהר באסן מנציח את חיי העבודה והיומיום בחבל המתועש סביב שנת ‭,1900‬ וכן את ההיסטוריה של החבל - באמצעות מוצגים אותנטיים, תמונות וסרטי ראיונות. פתוח משלישי עד ראשון ‭,18:00-10:00‬ בשישי מ-‭10:00‬ עד חצות.

 

בוכום

קתדרלת התרבות התעשייתית בבוכום היא אולם רחב ממדים שנבנה ב-1902 כדי לשמש כאולם תצוגה בתערוכה הבינלאומית שנערכה בדיסלדורף. לאחר מכן שימש האולם לייצור ותצוגה במפעלי מתכת. המבנה העצום, ‭8,900‬ מ"ר שטחו, הוא אחת הדוגמאות הראשונות לארכיטקטורה הנדסית פונקציונלית טהורה. כיום משמש האולם לקונצרטים ומופעים והוא חלק מפרוייקט ווסט פארק, שהפך את מרכז בוכום מאזור נטוש למרכז תרבותי הומה ועשיר בפעילויות.

 

מוזיאון הרכבת של בוכום מציג 180 קרונות וקטרים מהתקופה שבין 1853 ועד ‭,1964‬ והוא אחד ממוזיאוני הרכבת הגדולים בגרמניה ובאירופה (כמה מהרכבות עדיין נוסעות‭.(‬ המבקרים במקום יכולים לראות את כל סוגי הרכבות, מקטרים תעשייתיים קטנים ועד לרכבת קיטור מהירה ומהודרת. המוזיאון מציע שפע של אירועים מיוחדים ופעילויות, כולל נסיעה מיוחדת, אחת לחודש בין אפריל ונובמבר, ברכבת המוזיאון, לאורך עמק הרוהר. פתוח בין מארס לנובמבר, בימים ראשון, רביעי, שישי וחגים ציבוריים, מ-‭10:00‬ עד ‭.17:00‬


דורטמונד. בתי קפה לצד מוזיאונים לאבטחת הפועל  (צילום: רויטרס)

 

מוזיאון המכרות הגדול בעולם, שבסמוך לו ניצב מגדל מכרה מרשים מאפשר לנסוע במעלית כורים לראש המגדל, שממנו נשקף נוף נהדר של חלקים נרחבים מאזור הרוהר. מבנה המוזיאון תוכנן על-ידי האדריכל פריץ שופ בשנות ה-30 ובתחומו מוצג אוסף היסטורי של מוצגים ממכרות, שמגוללים את תולדות הכרייה ברחבי העולם. גלריות תת-קרקעיות מעניקות למבקרים תחושה של ביקור במכרות מתחת לאדמה. פתוח משלישי עד שישי ‭,17:00-08:30‬ שבת וחגים ‭.17:00-10:00‬

 

רקלינגהאוזן

מוזיאון החשמל והחיים לוקח את המבקרים למסע בזמן שמגולל את תולדות החשמל והשפעותיו הטכניות, חברתיות ותרבותיות על החברה האנושית. מוצגים מתחומי התעשייה, המסחר, החקלאות ומשק הבית מראים כיצד שינה החשמל באופן משמעותי ביותר את חיי היומיום ואת שגרת העבודה של האדם. במוזיאון יש גם ספרייה עצומה על תולדות החשמל. מבנה הלבנים האדומות שבו שוכן המוזיאון, היה בעבר תחנת כוח.

 

דורטמונד

מוזיאון אבטחת הפועל בדורטמונד מתפרס על פני ‭13,000‬ מ"ר. אפשר לערוך סיור של יום שלם אל תוככי עולם העבודה - בעבר, בהווה ובעתיד. מאות מוצגים ומיצגים מסבירים את השינויים שחלו לאורך השנים בחיי העובדים וגם על אמצעי הבטיחות שפותחו כדי לשמור על חייהם ובריאותם של הפועלים, בכל המקצועות.

 

אוברהאוזן

הגזומטר הוא מחסן גז ענקי, שהוסב להיכל התצוגה הגדול ביותר באירופה. הגזומטר נסגר ב-1988 ונפתח מחדש ב-1994 לשימושו הנוכחי. מבנה המתכת העצום, שגובהו 117 מטר וקוטרו 68 מטר, הוקם ב-‭.1929‬ מגגו, הפתוח לציבור הרחב, נפרש נוף מרהיב של חבל הרוהר.

 

סמוך לגזומטר ממוקם מרכז הקניות המודרני ופארק השעשועים סנטרו, שהוא מהגדולים מסוגו באירופה. סנטרו פתוח בין שני לשבת בין ‭10:00‬ ל-‭20:00‬ (סגור בימי ראשון‭.( ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפארק התעשייתי באסן
צילום: אלדד בק
כנסיית ריינולדי. דורטמונד
צילום: רויטרס
מומלצים